Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Polyfoni Kanon. Chaconne og Passacaglia Fuga.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Polyfoni Kanon. Chaconne og Passacaglia Fuga."— Præsentationens transcript:

1 Polyfoni Kanon. Chaconne og Passacaglia Fuga

2 Kanon Eks. fra middelalder: Sumer is icumen in
Eks. fra Barokken: Pachelbells kanon Eks. fra Wienerklassikken: Beethovens kvartet fra Fidelio Eks. fra Romantikken: Mahlers 1. Symfoni, 3. Sats. Eks. Fra Nutiden: Gorecki 3. Symfoni, 1. Sats.

3 Chaconne og Passacaglia Satserne bygger på Basso ostinato-princippet
Bach: Passacaglia i c-mol for orgel Monteverdi:Thy Hand, Belinda Bach: Crucifixus fra h-mol messen

4 Fuga Kompositionsprincippet kendes fra renæssancens vokalpolyfoni og kulminerer med J.S.Bachs store instrumental og vokal-fugaer. Eks. Fuga i g-mol for orgel. Das wohltemperierte Klavier: Præludium og fuga i c-mol J.S.Bach og sønner.

5 Kunst der fuge De første takter af den første fuga, Contrapunctus I, fra Die Kunst der Fuge, Fugaens kunst, af Johan Sebastian Bach. Gennem en lang række kanons og fugaer demonstrerer dette storværk til fulde hvad man kan stille op med et tema i en fuga.Bach arbejdede med Die Kunst der Fuge i sine sidste år, sikkert helt fra 1742 til 1749, hvor blindheden forhindrede ham i arbejde videre. Den sidste store slutfuga findes ikke i en fuldført version.Værket er ikke skrevet for bestemte instrumenter, men på trods af det klinger det overordentlig smukt. Det er en kunstnerisk og teknisk bedrift ud over alle grænser.Trykket blev forberedt mens Bach levede. Det første oplag udkom i året efter Bachs død. Et enkelt eksemplar af førstetrykket befinder sig på Det kongelige Bibliotek.

6 Georg Friedrich Händel 1685-1759
En anden stor fugakomponist fra barokken var den tyskfødte Georg Friedrich Händel. I hans oratorier er der mange eksempler på fugateknik. ”And With his Stripes” og ”For unto us a Child is born” fra Messias


Download ppt "Polyfoni Kanon. Chaconne og Passacaglia Fuga."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google