Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vand og kloakinstallationer

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vand og kloakinstallationer"— Præsentationens transcript:

1

2 Vand og kloakinstallationer
Nævn eksempler på ting, der bruger vand i huset? Hvilke rum i huset har vandinstallationer? Når der er brug for vand, er der også brug for afløb Hvem installerer vand i huset? Hvem installerer afløb i huset? Installerer de andet end vand?

3 Vand og kloakinstallationer
Vand, varme og kloakinstallationer er dyre, de skal helst være skjulte i væggen eller gulvet. Derfor placerer man ofte de rum, der skal bruge vand ved siden af hinanden. Hvis det er et hus med kælder eller første sal eller en etageejendom, placerer man de samme rum oven på hinanden - sådan, at f. eks toiletterne er placerede det samme sted på hver etage. Det gør byggeriet lettere og dermed også billigere.

4 Vand og kloakinstallationer
Prøv at tænke på placeringen af køkken og bad i dit hjem - passer det at rum, der skal bruge vand, er placeret tæt på hinanden? Lav en tegning af din egen bolig, marker hvor der er koldt og varmt vand med to forskellige farver, brug en tredje farve til afløb og en fjerde til varme. Kan man lukke for vandet? Hvor gør man det? Få evt. hjælp af dine forældre!

5 Vand og vandets kredsløb
Se og se de 8 små film om vand Første film: Intro Yderligere opgaver til introafsnittet: Beskriv vandets kredsløb. Find mindst 3-5 fakta om vand.

6 Vand og vandets kredsløb
Anden film: Grundvand Spørgsmål til filmen: Hvor lang tid er regnvandet om at synke ned til grundvandet Hvad gør jorden ved vandet, når det siver ned? Hvad sker der hvis grundvandet bliver forurenet? Hvad kan forurene grundvandet? Yderligere spørgsmål, søg i afsnittet om grundvand: Hvordan dannes grundvandet? Hvilke forureningstyper findes der? 6

7 Vand og vandets kredsløb
Tredje film: Vandværk Spørgsmål til filmen: Hvor mange vandværker er der i Danmark? Hvor længe har vandet ”ligget” i undergrunden inden det kommer op? Hvilke stoffer vil man gerne have ud af vandet? Hvad sker der med vandet i vandværket? Hvad ville der ske, hvis vandet ikke bliver filtreret? Yderligere spørgsmål, søg i afsnittet om vandværk: Hvilket land får sit vand kun fra kilder? Hvilket sted får sit vand kun som overfladevand?

8 Vand og vandets kredsløb
Fjerde film: Vandforbrug Spørgsmål til filmen: Hvor meget vand bruger hver dansker i døgnet? Hvad bruges vandet til? Giv eksempler på overforbrug af vand? Hvor meget vand bruges der til slagtning af en gris? Yderlig opgave, søg i afsnittet om vandforbrug: Find eksempler på gode vandvaner.

9 Vand og vandets kredsløb
Femte film: Afløb Spørgsmål til filmen: Hvor gamle er kloakkerne i filmen? Hvorfor er der brug for større rør efterhånden som kloakken kommer tættere på rensningsanlægget? Yderligere spørgsmål, søg i afsnittet om afløb: Hvilke kloaksystemer findes der i Danmark? Hvad er forskellen?

10 Vand og vandets kredsløb
Sjette film: Spildevand Spørgsmål til filmen: Hvad må man bl.a. ikke smide i toilettet eller afløbet? Hvad kan man ellers finde i spildevandet? Hvor meget vand renser de i Odense Kommune om året? Hvor mange rensningsanlæg findes der i Danmark? Hvad sker der på rensningsanlægget? Hvor lang tid går der fra vandet kommer ind på rensningsanlægget til det igen løber rent ud? Yderligt spørgsmål til spildevand: Hvorfor er det vigtigt at rense spildevandet?

11 Vand og vandets kredsløb
Syvende film: Recipient Yderlige spørgsmål til afsnittet om recipient: Hvad er en recipient? Hvad bruger man forsinkelsesbassiner til?

12 Vand og vandets kredsløb
Ottende film: Perspektiver Spørgsmål til filmen: Hvad sker der i fremtiden med jordens vandforbrug? Hvilke problemer kan mangel på vand give? Yderligere opgaver til afsnittet om perspektiver: Forklar drivhuseffekten. Hvad sker der ved klimaændringerne?

13 Hvad sker der ved klimaændringerne?
Se, hvad der sker når isen smelter!

14 Vand og vandets kredsløb
Yderligere opgave: Hvis du har tid, kan du prøve at gå på opdagelse på hjemmesiden og bl.a. se Nørdviden.

15 Gode råd vedrørende el Pas på med ”gør det selv”    Hvad må man selv lave af el-arbejde? Fra Sikkerhedsstyrelsen hjemmeside Hvad-maa-man-selv-lave-af-elarbejde

16 Gode råd vedrørende el Når strømmen er afbrudt, må du selv: (her er taget det vigtigste - søg selv på hvis du vil vide mere). Udskifte eller montere stikpropper og ledningsafbrydere, lave forlængerledninger Reparere el-apparater, fx udskifte ledningen, der fører strøm til apparatet (en tilledning), og udskifte en fatning Udskifte almindelige afbrydere til lysdæmpere eller til afbrydere med tidsfunktion o.lign. i boligen Sætte lamper op og tage lamper ned i boligen. Det gælder også lavvolt belysning (halogenlampesæt), som leveres med transformer, lamper, ledninger og monteringsvejledning Ændre og reparere svagstrømsstyrings- og reguleringssystemer, som anvendes til at styre stærkstrømsfunktioner, fx omprogrammering af intelligente styringer. Læs mere om udskiftning af afbrydere og stikkontakter

17 Gode råd vedrørende el Det el-arbejde, man selv må udføre i den faste installation, ændrer ikke grundlæggende ved installationen. Derfor skal installationen i din bolig stadig opfylde de installationsregler, der var gældende på det tidspunkt, hvor din el-installation blev etableret. Det skal en autoriseret el-installatør udføre Nye installationer i boligen Opsætte halogenlamper (lavvoltbelysning), hvis transformer, lamper og ledninger er købt hver for sig Udvide eksisterende elinstallationer i boligen, fx sætte en ny stikkontakt op ved siden af en eksisterende Udføre elarbejde i måler- eller gruppetavle i boligen Installere eller udskifte materiel i boligens faste installation med en spænding over 250 volt Installere eller udskifte udendørs afbrydere eller stikkontakter.

18 Gode råd vedrørende el Typiske fejl
El-installationer og samlinger på forsænkede lofter, man ikke kan komme til For kort afstand fra varmekilde (f.eks. en pære) til brændbart materiale f.eks. isolering For mange apparater/flerstikdåser på samme kontakt - fare for overbelastning og varmeudvikling Fortsat brug af gamle installationer og apparater med brud eller fejl på de strømførende dele

19 Gode råd vedrørende el Spørgsmål til gode råd om el
Må du sætte en lampe op i haven? Må du sætte en lampe op i dit værelse? Må du selv udskifte en stikkontakt? Må du sætte en ny stikkontakt op? Må du lave en forlængerledning til dit fjernsyn? Hvor mange typer stikkontakter findes der i dag i Danmark? Hvad skal du sikre dig inden du går i gang med arbejdet? Hvad er en HFI-afbryder? Hvad er en HPFI- afbryder? Hvad er en stikprop? Hvilken type værktøj skal du bruge? Hvad er en tristikdåse? Find billeder på nettet af de materialer der er omtalt - bl.a. stikprop, tristikdåse, lampeudtag, HFI-afbryder, stikkontakt, m.m.

20 Gode råd vedrørende el Facit 1. Må du sætte en lampe op i haven? nej
2. Må du sætte en lampe op i dit værelse? ja 3. Må du selv udskifte en stikkontakt? Ja 4. Må du sætte en ny stikkontakt op? Nej 5. Må du lave en forlængerledning til dit fjernsyn? Ja 6. Hvor mange typer stikkontakter findes der i dag i Danmark? 3 7. Hvad skal du sikre dig inden du går i gang med arbejdet? At strømmen er afbrudt 8. Hvad er en HFI-afbryder Afbryder strømmen, hvis der går en fejlstrøm til jord, fx gennem en person. 9. Hvad er en HPFI- afbryder Fejlstrømsafbryder, der også reagerer på pulserende strømme fra fx lysdæmpere. 10. Hvad er en stikprop? Det stik der sættes i stikkontakten 11. Hvilken type værktøj skal du bruge? Spændingstester, isoleret skruetrækker, bidetang og afisolerer/ kniv 12. Hvad er en tristikdåse? Stikdåse med tre stikkontakter

21 Elektricitet/faglig læsning 1
Stor del af vores hverdag Mange elektriske apparater Men el er dyr Stor belastning for miljøet Se forbrug elmåler Vi betaler for den el vi bruger Vedligeholde kraftværkerne, bygge nye og købe kul, uran gas El laves ved store turbiner Kræver mange kræfter På kraftværket – damp - få turbinen til at dreje rundt. Kraftværket kan bruge kul – som Vestkraft i Esbjerg, Uran - atomkraftværker

22 Elektricitet/faglig læsning 2
Find på nettet tegninger, der viser hvordan el produceres. Problemet - kul - CO2 - ikke er godt for miljøet. Uran - meget effektivt - forurener ikke - meget farligt. Der findes atomkraftværker - eksploderede - ikke komme ind på kraftværket - næste mange hundreder år - strålingsfaren. Vindenergi - godt for miljøet – rigtig mange vindmøller - producerer kun strøm når vinden blæser - bruge strøm, der produceres om natten, når møllen løber rundt Ikke fundet måde at opbevare strøm på. Det er vigtigt, at vi sparer på strømmen.

23 Undersøg derhjemme hvor mange apparater, I har der bruger el
Elektricitet 1 Undersøg derhjemme hvor mange apparater, I har der bruger el Apparat Antal Kører på standby Fjernsyn Toaster Harddiskoptager Køleskab DVD Fryser Radio Emhætte CD-afspiller Elkedel Stationær computer Kaffemaskine Bærbar computer Opvaskemaskine Modem Støvsuger Router Vaskemaskine

24 Undersøg derhjemme hvor mange apparater, I har der bruger el
Elektricitet 2 Undersøg derhjemme hvor mange apparater, I har der bruger el Apparat Antal Kører på standby Oplader telefon Tørretumbler Oplader tablets El værktøj (boremaskine m.m.) Oplader batterier Brødrister Andre oplader Vaffeljern Komfur Ovn Mikrobølgeovn Blender Røremaskine

25 Elektricitet Find ud af hvor mange KWh I bruger i jeres hjem om året:
Se her om I bruger for meget, eller om I sparer på elektriciteten. Prøv at køre en række af disse undersøgelser - gerne sammen med dine forældre - for at se jeres forbrug og elvaner derhjemme: Tjek dit forbrug Tjek dit stanbyforbrug CO2 beregner Hvad kan vi gøre for at nedsætte vores elforbrug? Hjælper det noget, hvis det kun er os, der gør det? Hvordan kan vi få de andre med?

26 Elektricitet ”Er du elsikker?” Undervisningsmateriale fra Sikkerhedsstyrelsen Elsikker - lærervejledning

27 Finansiering Du kan normalt låne op til:
80 % af boligens pris med realkreditlån 15 % af boligens pris med banklån 5 % af boligens pris skal du helst selv have sparet op 

28 Finansieringsopgave En familie vil gerne købe et hus til 1.500.000 kr.
Hvor mange penge kan de låne i et realkreditfirma? Svar: kr. x 0,80 = __________________ Hvor mange penge kan familien låne i banken? Svar: kr. x _____ = __________________ Hvor mange penge skal familien selv have sparet op? Svar: __________ x ______ = __________________

29 Renter af lån Restgæld Beregning Renter 1. år 3 % af 900.000 kr.
x 0,03 kr. 2. år kr. x 0,03 kr. 3. år kr. x 0,03 kr. 4. år kr. x 0,03 5. år kr. 6. år

30 Renter og afdrag – den årlige ydelse
Det samlede beløb, som familien årligt skal betale på et boliglån, kalder man den årlige ydelse. Hvor meget skal familien betale i årligt afdrag og renter det første år på et 30-årigt 3 % lån? Svar: _____________________________ kr. Hvis familien gerne vil fordele den årlige ydelse hen over året, hvor meget skal de betale om måneden?

31 Eje eller leje? Hvilke fordele og ulemper er der ved hhv. leje og eje sin bolig? Lejebolig fordele Lejebolig ulemper Ejerbolig fordele Ejerbolig ulemper

32 Andre udgifter til boligen
Der er andre udgifter ved at bo i et hus end at betale for lånene: Prøv i gruppen at opstille en liste over andre boligudgifter. I skal finde mindst 5 andre udgifter, som familien har, når de bor i eget hus. I kan måske få hjælp hjemme. _______________________________________


Download ppt "Vand og kloakinstallationer"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google