Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Lav design med ord, billeder og meget andet...

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Lav design med ord, billeder og meget andet..."— Præsentationens transcript:

1 Lav design med ord, billeder og meget andet...
En lille intro til Power Point for nye brugere... Lav design med ord, billeder og meget andet... Hvis man gerne gøre mere ud af sine ting, end man kan i f.eks. Word. så er Power Point en god mulighed.. Her kan man styre hver enkelt side eller “dias” med ord, billeder og endda lyd og video. Man kan få Power Point til mange ting med ord, der kommer flyvende ind på skærmen og andet godt, men her vil vi mest vise det helt grundlæggende: hvordan laver man en præsentation med ord og billeder, og hvordan brugeren kan få en god fuldskærms-oplevelse med tekst og billeder. Power Point inviterer meget til at lege med design og få forskellige udtryksmidler til at spille sammen på en spændende måde. Til slut i denne intro giver vi lidt extra udfordringer til dem, der vil udforske mulighederne yderligere... Jan Gejel, jan04

2 Vi starter… Når man åbner Power Point, får man tilbudt alle mulige skabeloner og lignende. Det gider vi ikke – vi skal bare starte med en hel tom side: FILER ► NY – rens siden for alle mulige overflødige ting, så den er helt blank. Modsat i WORD, så kan man ikke skrive direkte på siden. Man skriver med TEKSTBOKSE, som man kan flytte rundt med. Det gør at man kan indrette siden nøjagtig som man vil. Helt til venstre på skærmen kan du se en oversigt over de dias (=sider), du har lavet, og du kan klikke rundt mellem dem og lave flere. Når du klikker på en af siderne i listen til venstre, så er det den, der kommer frem og som du kan arbejde med. Husk også at GEMME indimellem! FILER ► GEM. Nederst her på siden kan du se, hvad man kan gøre med tekstboksene. Ofte er det en god idé at lave en standardside med de ting, der skal være på alle dine sider, dernæst kopiere et antal af dem: HØJREKLIK PÅ SIDEN I LISTEN ► TAST Ctrl+c (kopiere) og klik nedenunder siden i listen og TAST Ctrl+v (indsætte). Det kan du gøre lige så mange gange du vil. Dernæst kan du gå ind og lægge indhold på de enkelte sider. indsæt tekstboks baggrund og ramme i tekstboks tekstfarve

3 Skærmbilledet… Der er nogle grundlæggende ting, vi skal kende til:
Vi skal have 3 værktøjslinjer frem: VIS ► VÆRKTØJSLINJER: vælg STANDARD, FORMATTERING (som kendes fra Word) og så TEGNING. Den sidste er den vigtigste. Den lægger sig i bunden af skærmen. I nederste venstre hjørne af skærmen kan du vælge mellem 3 visningsmåder: Normal, som nu, eller et skærmbillede med alle siderne på, eller i fuldskærms- eller diasversion (færdigt produkt). Når du har været i diasversion, taster du bare ESC – se forrige side. Så er der knappen TEGNING, også nederst til venstre. Når du har markeret en ting (=klikket en gang på det), så kan du gøre en masse ved den her i TEGNING: - flytte den foran eller bagved andre ting på siden - vende den rundt og spejlvende den etc. Her skal der leges og trænes !

4 Lidt teknik… I Power Point handler det ikke så meget om at skrive meget. Lav et par nye sider (højreklik i feltet i venstre side og vælg NYT DIAS). Du laver en tekstboks ved at klikke på ikonet nedenfor (rød cirkel til venstre). Du holder museknappen nede et sted på siden og trækker en firkant ud og slipper igen. Så kan du skrive og ændre din tekst, som du plejer i Word: størrelse, skrifttype, farve etc. VIGTIGT: når du klikker inden i tekstboksen, kan du redigere tekst. Når du klikker på boksens kant (kanten bliver kraftigere – se de to Hannibal’er!), kan du redigere boksens tekst samlet, men du kan også gøre en masse ved selve boksen (den anden røde cirkel nedenfor): ændre baggrund, ændre kantfarve og tykkelse og meget mere. Du kan kun flytte rundt med boksen (med museknappen nede), når du har klikket på kanten. Du kan også gøre boksen større eller mindre ved at trække i den på alle leder og kanter – med museknappen nede… Her skal der også leges og trænes !

5 Sidernes baggrund… En af de spændende ting er, at man kan indsætte et fast baggrundsbillede på siderne – enten på enkelte af dem, eller på dem alle automatisk. Du går i FORMATÉR ►BAGGRUND og ser så boksen til venstre. Du skal klikke på den lille sorte trekant og vælge FARVER eller EFFEKTER til din baggrund. Vælger du EFFEKTER, får du boksen nedenfor frem. Her kan du vælge forskellige ting, bl.a. BILLEDE – og du bliver bedt om at VÆLGE BILLEDE. Du finder billedet på din pc og vælger så enten ANVEND eller ANVEND PÅ ALLE i boksen til venstre. Du kan også vælge farve eller mønster som baggrund. Her skal der igen leges og trænes – og måske tages et par gode billeder ! PS! Det er klart, at er man god til billedbehandling, så bliver siderne endnu flottere….

6 Indsætte billeder… er ret enkelt: du går i INDSÆT ►BILLEDE og kan så vælge nogle færdige tegninger (MULTIMEDIEKLIP, oversmarte bogstaver (WORDART) – eller: du vælger et billede, du har liggende på din pc (eller et papirbillede, som du kan scanne ind på din pc). Hvis du gør det, skal du klikke på FRA FIL. Så kommer denne boks frem og du bliver bedt om at finde dit billede på din pc. Når du har fundet det, markerer du det (=klikker på det én gang) og klikker så på INDSÆT.

7 Redigere billeder… Ligesom tekstbokse kan du give billeder rammer – se nederst på skærmen. Du flytter rundt på det bare ved at holde musen nede og flytte… Du kan gøre det større eller mindre ved at trække med musen nede i billedets kanter eller hjørner. OG – du kan ændre billedet ved at højreklikke på det og vælge VIS VÆRKTØJSLINJEN BILLEDE, som du ser herunder. kontrast lys beskær osv.

8 At kombinere… Vi har sat en tekstboks delvis hen over et billede, og gjort teksten hvid. Du kan forandre hver ting for sig – og forandre kombinationen. Du kan også vælge nogle figurer, der findes i AUTOFIGURER nederst til venstre. Dem kan du gøre de samme ting ved som ved tekstboksene. Du kan måske forklare noget ved hjælp af en… Du kan også vælge firkanter og cirkler til højre for AUTOFIGURER – en af cirklerne er jo brugt her til venstre…

9 Eksempel… Her er så et eksempel på det, vi har fortalt om: Vi har sat et baggrundsbillede ind, der er bearbejdet først, vi har sat en tekstboks ind og har leget lidt med skrifttypen og givet den skygge. Så har vi sat et billede ind og givet det en ramme. Og endelig har siden et lille stykke tekst – nemlig det du sidder og læser lige nu… Og det er jo nu det er spændende: Du kan lave en fin historie ved at lave f.eks. 10 sider, hvor kun dette tekststykke og det lille billede ændrer sig, mens resten går igen. Det handler egentlig om: Hvordan bruger du disse redskaber til på den bedste måde at udtrykke det, du vil ???

10 Arbejdsfilen vil være rød og diasshowet blåt, når de ligger på din pc.
Arbejdsdokument og diasshow… En af de ting, der er helt forskellige fra f.eks. Word, det er, at du mens du arbejder på din Power Point faktisk arbejder i en slags kladde eller arbejdsfil. Den skal gemmes som PRÆSENTATION og har endelsen .ppt. Når du er helt færdig med din ”kladde” kan du gemme dit arbejde som en ”rigtig” Power Point Præsentation: du går i FILER ►GEM SOM, finder det sted på din pc, du vil gemme den, og klikker på den lille trekant – og vælger så POWERPOINT Diasshow, som vil få endelsen .pps. Et diasshow åbner som fuldskærm uden mulighed for at redigere i det. Arbejdsfilen vil være rød og diasshowet blåt, når de ligger på din pc.

11 At komme rundt i en Power Point…
Som regel bruger man piletasterne på tastaturet, når man ”bladre” mellem de forskellige sider… Men man kan indsætte HYPERLINK meget let – så virker det som en hjemmeside på internettet. Hyperlink betyder blot dette: når man klikker på et eller andet, så hopper man hen til en anden side. Det samme kan man gøre her: Markér (hvis billede: klik på, hvis tekst: træk musen hen over) en ting på siden og højreklik derefter på det. Du ser nu boksen her nedenfor til venstre og vælger HYPERLINK. Så vises boksen nedenfor til højre og du skal nu vælge EN PLACERING I DETTE DOKUMENT og derefter klikke på den side, som man skal hoppe hen til. Du slutter med OK. Det virker ikke i arbejdsfilen, men når du går i diasshow. Du kan også vælge WEBSIDE og så skrive adressen på hjemmesiden, f.eks. – prøv at klikke! Så har du lavet et link til en internetside, som åbnes, hvis brugeren klikker på linket i din Power Point. Det kan faktisk bruges til rigtig mange ting… Prøv at klikke på billedet med de bundne hænder her til venstre !!

12 Udfordringer… prøv at lege med animation af tekster, tegninger og billeder ved at gå i ANIMATIONSSKEMAER prøv at lege med overgangen mellem de forskellige sider ved at gå i DIASOVERGANG prøv at finde lyde, animationer og små videoklip og indsætte dem (virker ikke i arbejdsfilen – kun i diasshowet); PS! Du kan hente al det her gratis på internettet – eller få det fra sosuMedia… - det er også nogle i Power Point under INDSÆT ►BILLEDE ►MULTIMEDIEKLIP kig nærmere på detaljerne i det lille IDG-hæfte om Power Point (kan købes alle steder for en halvtredser) prøv at tage nogle billeder med digitalt kamera eller scanne nogle papirbilleder ind og brug dem i den Power Point skulle man mon bruge Power Point til sin projektopgave ??? Hvis I vil se, hvordan jeg har lavet denne Power Point, så tag den ned på jeres pc, åben Power Point programmet og gå i FILER ►ÅBEN og find dette diasshow. Så I er inde i arbejdsfilen og kan se, hvordan det er gjort…. Jan Gejel !

13 Nå, du var lidt nysgerrig - klik her for at komme tilbage !


Download ppt "Lav design med ord, billeder og meget andet..."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google