Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

“Mobiltelefon og chatrooms”

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "“Mobiltelefon og chatrooms”"— Præsentationens transcript:

1 “Mobiltelefon og chatrooms”
Ungdomskulturen 2006- - den digitale vinkel

2 Teknologien og Mobil-dillen
3 ud af 4 bruger IT hverdag eller flere gange om ugen. I 2000 var der kun 29%, som brugte IT så hyppigt. Nettet bruges både alene men også sammen med andre – det øger frimodigheden Hvad bruger de nettet til? MSN og lign. Programmer : 78% Spil, downloade film, musik osv. : 56% s : 42% Lektier / skoleopgaver : 40% Chat (med folk man ikke nødvendigvis kender): 25% Div. informationssøgninger : 15%

3 SAFT-tal For Online-generationen
97% af børn bruger computere Kun 3% har ikke adgang til en computer derhjemme 50% har egen computer 77% har internetadgang i hjemmet Internettet bruges af de fleste børn flere gange om ugen 18% endda flere gange om dagen 54% startede med at bruge nettet før de var 10 år gamle Børns brug af Internettet (9 til 16 år)

4 Mobilen og Online-generationen
Danske børn og unge har deres egen mobil Børn og unge SMS’er [1] Danskernes kultur- og fritidsaktiviteter 2004, Kulturministeriet, 2005 10 % af børn fra 7 til 9 år [1] 95 % af børn fra år 10 sms’er om dagen som en del af vedligeholdelsen af deres netværk >> 50 til 100 sms’er på nogle dage. (Op til 20 sms’er om dagen for årige iflg. Generation Happy?, Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik)

5 Teknologien og Mobil-dillen
Det er ”unormalt” ikke at have en mobil i 7-9 kl. 95% har en mobil og har haft den i en årrække. Den bruges mest til sms ”Jeg bruger nok mest mobilen til sms, det er jo billigst! Jeg ringer næsten aldrig fra min mobil, jeg gider ikke bruge penge på det. Den er aldrig slukket, men den er lydløs om natten. Min lærer konfiskerede den før påsken og mine forældre havde ikke lige tid til at hente den, så jeg måtte klare en ferie til syden uden. Jeg følte mig fuldstændig nøgen uden min mobil. Jeg er faktisk ret afhængig af den, nu man tænker over det. Man har den hele tiden på sig, til begravelse og sådan. Det er en tryghed at vide, at man lige kan få fat på sine venner.” (Pige, 9. kl.)

6 Hvor meget snakker du i mobil hver dag?

7 SMS-narkomaner Det er pigerne, som sms'er mest. Der er væsentlig forskel på at snakke ”face to face” og så SMS'e. Samtidig er det ikke alle SMS´er, som er vigtige – i hvert fald for voksne. ”Der er forskel på sms-dialog og live-snak. Man kan ikke uddybe det hele på sms. Nogle gange må man skrive, at man kan tale om det senere, for det kan man ikke rigtig over sms. Sms gør det nok lidt lettere at sige nogle af de svære ting. Man kan f.eks. sige møgso over sms. Det fortæller også lidt om en person, hvis man kun bruger sms – de tør nok ikke helt sige tingene face to face % er nok vigtige sms’er. De er nok vigtige for os, men for en voksen er det nok ikke så vigtigt. Det er vanedannende med sms. Det er lidt lettere at skrive: Hvad laver du? end at cykle til helt til Rødby og spørge om det samme”.(Pige 9 kl.)

8 SMS-narkomaner Mobilen gør det muligt at følge med i alle vennernes foretagender, samtidig med at den giver mulighed for spontanitet, hvis man skulle kede sig. Mobilen er livsnerven for mange teenagere, og man vil føle sig udelukket fra det sociale liv, hvis man ikke følger med. Mobilen skaber tryghed og give mobilitet til at kunne være ”alle-steds-nærværende”.

9 ARTO november 2005 20 % af “nye” profilbilleder seksuelt ladede
Bannerreklamer fra frække trusser til Viagra

10 Sammen med vennerne

11 Andre websites Børn og unge: www.narto.dk www.powerbabe.dk Unge:

12 Chat problematik Typer af websider er ok? Chat – pc-spil online?
Kritisk? Tidsforbrug contra hviletid? Bruger/chat navne? Forhold over for grænseskridende situationer Chatregler – passwords, navn, cpr, adresse, kontonummer, billeder osv.

13 Chatmobning 8 ud af 10 børn chatter
41 % har voldsomme negative chatoplevelser Som dødstrusler, trusler om bank, seksuel chikane 23 % har oplevet chatchikane som en del af mobning/konklikt med klassen/kammerater

14 Chatchikane: Trussel chikane
”Hvis du roder med mine venner, roder du med mig, og så roder du med døden.” 13 årig pige

15 chatchikane Seksuel chikane
:“Du ligner en gris der boller med alle de andre dyr” Udseendechikane : ” Er du gravid? Du ser sådan ud? (til en 12 årig pige)

16 Råd til forældre Bland dig nysgerrigt – spørg om du må dit barns profil Hjælp barnet med at beskytte sig selv (oplysninger) Forøg din viden om chat Brug forældrenetværk/møder

17 Råd til skoler/institutioner:
Træd fordomsfrit/nysgerrigt ind i den digitale verden Undersøg hvordan de unge bruge mobil/chat Vær selv opsøgende på nettet Sæt tid af til klasserne/de unge kan finde en chatetik og ”netetikette” Debatter med børnene Indfør chat etik i antimobbeplanen Brug chat, mobiltelefon, anden informationsteknologi kreativt som uv-emne

18 WEB-ETIK Undervisnings DVD om webetik:
Eller C5 kuvert med porto 5.50 kr. til Medierådet for børn og unge Gothersgade 55, 2. 1123 Kbh. K.

19 Hold øje med Sikker Internet Dag 2007 den 6. februar www. netsikkernu
Hold øje med Sikker Internet Dag 2007 den 6. februar

20 Relevante medier Spørgsmål ?? www.livsmodlab.dk www.mobbeland.dk
Spørgsmål ??


Download ppt "“Mobiltelefon og chatrooms”"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google