Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Blogs i undervisningen mellemtrin

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Blogs i undervisningen mellemtrin"— Præsentationens transcript:

1 Blogs i undervisningen mellemtrin
inspirationsoplæg Antvorskov Skole 22. januar 2013 Jette Bruun Eriksen 2013

2 It og medier skal anvendes der, hvor de gør en faglig forskel.
Faglige mål og faghæfte 48 Informationsindsamling, analyse, produktion og formidling, kommunikation, videndeling og samarbejde. It og medier skal anvendes der, hvor de gør en faglig forskel. (vilkår i hverdagen, projekter, projektopgaven, hjemmesider/blogs, sociale medier, mobiltelefoner, præsentationer/fremlæggelse, undervisningsdiff…)

3 Faghæfte 48 Med udgangspunkt i elevernes rolle som brugere af it, og set i lyset af udviklingen af web 2.0, inddrages følgende fire temaer i den faglige og tværfaglige undervisning. 1. Informationssøgning og -indsamling 2. Produktion og formidling 3. Analyse 4. Kommunikation, vidensdeling og samarbejde. Didaktiserede og ikke didaktiserede læremidler udviklet til undervisning: Bogsystemer, Portaler: Gyldendal, Danskfaget.dk, I-litt…. Fremtidslaboratoriet, Det digitale Spejl, Netpilot.. Redskaber – web 2.0 Prezi, QR-koder, blogs, voki, photo story, audacity, calameo, sliderocket, glogster, wix, youtube, moviemaker, storybird, soundbible, jamendo, wordle, animoto,, symbaloo, osv Der er læringspotentialer i web 2.0 værktøjer, men… - Sørg for at it-relevant kompetenceudvikling ikke bliver forvekslet med it-baseret aktivisme Og hav fokus på at undervisning ikke bliver forvekslet med underholdning

4 BLOGS En blog kan beskrives som en simpel hjemmeside. Man kan oprette indlæg i form af tekst, billeder, videoer osv. Indlæggene vises kronologisk med de nyeste først. Det er gratis at oprette en blog, og der er adgang til den fra enhver PC med internetadgang. På blog kan man vælge, at alle eller kun inviterede personer har adgang. Mange synes dog, at det sjove ved en blog er muligheden for at fortælle om sig selv og få kommentarer fra andre. Hvis bloggen er offentlig kan andre kommentere på indlæg. Man kan vælge at kun admin må læse evt. kommentarer lagt ind .. Der findes rigtig mange forskellige typer blogs. Nogle er politiske og bruges af politikere eller kommentatorer til politiske analyser eller til at få et politisk budskab igennem. Fotoblogs er blogs, hvor bloggeren ofte tager et foto om dagen og lægger det på sin blog. - Interesseblogs eller faglige blogs, hvor bloggeren for eksempel skriver personligt om computerspil, kan bloggeren bruge til at udvide sit netværk og finde andre, der interesserer sig for samme emner. - Der er personlige blogs, hvor de enkelte blogindlæg minder om dagbog. Modeblogs, hvor bloggere tager billeder af det tøj, de har på, er gennem de seneste par år blevet meget populære. I Danmark er blogs om mad også begyndt at blive meget populære. Der er ingen faste emner for et blogindlæg. Det er helt op til bloggeren. Men det er vigtigt for bloggens succes, at man skriver fast. På den måde vil der altid være noget nyt for læserne at komme tilbage til. EKSEMPLER:

5

6

7

8

9 Blogs i skolen Blog kan benyttes som dokumentation af arbejdsprocesser, med tekst og billeder – en multimodal platform. Elever får øvelse og erfaring i at kommunikere digitalt Blog kan være brugbart som første forsøg på hjemmesidearbejdet. Lære sig at skrive og kommunikere Lære sig at reflektere fagligt over fx lærestoffet og deltage i debat Få læsere udenfor klasserummet Få netværk via andre bloggere, faglig og personlig udvikling Digital kompetence Stimulerer til kreativitet Ramme om fælles produktion af sammensatte tekster. Give eleverne træning i at bruge det som er lovligt og referere til det. Give bevidsthed i forhold til at publicere på nettet. Give mulighed for kommunikation mellem bloggere, interaktivitet og at forholde sig til andres tekster. Medvirke til at lære at kommentere kvalificeret på noget, et billede, en video eller en aktuel sag. Mulighed for logbogsføring på projekter eller individuel portfolio.

10 Eksempel på brug af web 2.0 i praksis – dansk udskoling
Intet af Janne Teller En historie om alt og intet, og om 7.A, der ikke længere ved om der er noget ved noget. Eksempel på brug af web 2.0 i praksis – dansk udskoling Læs romanen. (Start gerne med at du læser de første kapitler højt for klassen – så er de i gang) Arbejd med romanen Opret en blog – enten i skoleblog (Se Lær-it) eller fx Blogspot.com, wordpress… Nu får alle elever i din klasse, hver en rolle/en karakter fra bogens klasse. Når faste roller fra bogen er taget, er resten lærere, forældre, politi, journalister osv. De næste 14 dage skal alle medvirkende deltage på bloggen med citater fra bogen, udsagn, ønsker, overvejelser, udfordringer, lægge billeder/tegninger ind osv – og blive i deres rolle, så det er realistisk. Brug fx Wordle til billedkarakteristik… Afslut i klassen med opsamling, evaluering og diskussion af ’alt eller intet’. Ekstra: Lad eleverne beholde deres rolle og spil udsnit af bogens konflikter som små rollespil. Lad eleverne filme/fotografere deres rollespil – rediger fx i moviemaker, phosostory eller i et tilkøbt filmprogram, hvis skolen har det, - og brænd filmen på dvd som en del af elevernes portefølje eller til udlån på skolebiblioteket. Lav en lille avis om branden mv. – og med interviews med alle implicerede, billeder osv. Tryk avisen, få ét eksemplar stregkodet og læg det til udlån på skolebiblioteket sammen med ’Intet’. Lav et lille hørespil med diktafoner/mobiltelefoner, hvor nogle af eleverne fra Tæring er i radioen og bliver interviewet. Mål for forløb: 1 Gøre rede for samspillet mellem tekst, genre, sprog, indhold og situation 2 Kunne fortolke, vurdere og perspektivere tekster 3 Gøre rede for betydningen af stilistiske virkemidler 4Vurdere og perspektivere værdier og værdiforestillinger I forløbet arbejdes der med 4 faser: førlæsning, undersøgende læsning, fortolkning og perspektivering

11 Erfaringer med blogs på Antvorskov v. Pernille:
Herefter hands-on:


Download ppt "Blogs i undervisningen mellemtrin"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google