Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sådan gør vi hos LOF Nord - og sådan kom vi i gang…

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sådan gør vi hos LOF Nord - og sådan kom vi i gang…"— Præsentationens transcript:

1 Sådan gør vi hos LOF Nord - og sådan kom vi i gang…
IT for seniorer Sådan gør vi hos LOF Nord - og sådan kom vi i gang…

2 Ole Steen Mortensen Tilknyttet LOF Nord som udviklingskonsulent siden april (hjemmeside, DOFO, nyhedsbreve, projekter og andre nye tiltag) samt IT-underviser Skoleleder fra Geograf Tidligere Konsulent og IT-ansvarlig hos DOF Projektleder ved og en af ”ophavsmændene” bag udviklingen af DOFO Udviklingschef hos DoCAS Systems (levering af adm. system til Kultur og Fritid, Kbh. Kommune.) Har været arbejdsløs som 50+ Har været selvstændig

3 LOF Nord Dækker Aalborg, Brønderslev og Hjørring
Traditionel bred aftenskole Målgruppe 50+ (eller mere…) 2/3 af UV-timerne er handicap Bevægelsesfag, yoga, kreative fag og nu vækst i IT-undervisningen… -> gerne mere almen undervisning

4 Den samfundsmæssige udfordring på IT-området
I 2015 skal det som udgangspunkt være obligatorisk for alle borgere at bruge digitale selvbetjeningsløsninger i kommunikationen med det offentlige. Cirka danskere over 65 år har stadig aldrig været på internettet, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

5 Den faktiske udfordring
Der fokuseres på Internet og NemID og selvbetjeningsløsninger Men vi har at gøre med en kæmpe gruppe, der ikke blot er IT-analfabeter. De ejer end ikke en PC og/eller har adgang til Internettet! Opgaven er undervurderet i ekstrem grad!

6 Aftenskolernes udfordring?
Er det en samfundsmæssig opgave, som aftenskolerne bør påtage sig? Er det en mulighed for at udvide forretningen – dvs. de enkelte aftenskolers aktivitetsområde? Er det det opgave for LOF som landsorganisation?

7 Et stort marked! Aftenskoler Kommuner Aktivitetscentre Biblioteker
Ældresagen Ældremobiliseringen Højskoler (DUKA) -> Hvor skal de ældre starte?

8 Aase – en kursist hos LOF-Nord
Har aldrig brugt hverken en computer eller en skrivemaskine Familien bor i andre byer langt fra Nørresundby Er nervøs og usikker i forhold til de digitale selvbetjeningsløsninger Hvor skal hun købe en PC? Hvordan skal hun komme i gang med at bruge den? Hvordan kommer hun på Internettet? -> Hvor skal Aase starte?

9 Konkurrenter eller… Egtved bibliotek Randers bibliotek

10 Konkurrenter eller… (2)
Fra KMD’s hjemmeside Øvelse med mus

11 IT-deltagelse hos LOF Nord
1. halvår 2012: 34 deltagere på 7 hold Holdstart i januar 2013: 94 deltagere på 14 hold 16 deltagere på projekt IT-ambassadører Et ikke nærmere defineret antal deltagere i et IT-kursusforløb med Kirkens Korshær

12 IT-kursusudbuddet hos LOF Nord
Edb for absolutte begyndere 12 lektioner/6 gange Edb for let øvede 12 lektioner/6 gange Lær din tablet at kende 10 lektioner/5 gange NemID, Netbank 6 lektioner/3 gange Dit eget edb kursus (fleksibel tilrettelagt) 21 lektioner/7 gange IT-Café/værksted (fleksibel tilrettelagt)

13 Succes hos LOF Nord? Eller er efterspørgslen så stor, at alt kan sælges?

14 Målet med IT-undervisningen hos LOF Nord
Kvalitet og højt udbytte Alle deltagere hos LOF Nord skal føle, at de har fået et udbytte efter et edb-kursus – også selv om de er 70+ Lidt mere end undervisning Undervisning af grupper, der som følge af geografi, social isolation eller af andre årsager ikke søger edb-kurser.

15 Deltagernes motivation - underviserens udfordring
”Jeg er nødt til at komme i gang” ”Jeg tror, at jeg er for gammel til at lære det her edb” ”Der er ventetid ved ældresagen” ”Min kone siger, at jeg skal melde mig til” ”Vi prøvede på aktivitetscentret, men der var mere end 20 deltagere holdet og kun 8 pc’er”

16 Undervisningen Hvad gør vi: God tid – vi går langsomt frem
Praksisorienteret – mindst mulig teori Det sociale spiller en vigtig rolle – kaffepauser! ”Hjemmearbejde” ”Vi kan vise, hvad du skal gøre, men træningen mellem mødegangene er vigtigt” Hvad gør vi ikke? Sætter meget faste mål for hvad vi skal nå i et forløb.

17 IT-café og værksted Øvelser mellem undervisningsgangene er vigtig
Individuel vejledning – f.eks. om køb af computer m.m. og abonnement på internet. LOF Nord har en IT-leverandør, som også kan levere til kursister. Vi tjener ikke på det, men vi kan herigennem hjælpe kursisten i gang.

18 IT-undervisernes kvalifikationer
Hos LOF Nord er der 3 krav til IT-undervisere: Tålmodighed!

19 Tilrettelæggelse Det er ikke noget handicap at være gammel! Men som ældre kan man være handicappet i forhold til at lære edb (syn, gigt, bevægelse) Max 8 på holdene, men der kan være elever, der kræver så megen tid, at vi går ned i antal. -> Visse elever bliver registreret som handicappede i forhold til emnet og underskriver den nødvendige erklæring i den forbindelse. IT-Café og værksted som ekstra tilbud (i Nørresundby og Aalborg) – afvikles som fleksibel tilrettelagt forløb

20 IT-lokaler/undervisningssteder hos LOF Nord

21 IT-lokaler/undervisningssteder hos LOF Nord

22 IT-lokaler/undervisningssteder hos LOF Nord

23 IT-lokale/undervisningssteder

24 Maskinparken! Relativt billige bærbare (ca. 3500 pr. stk)
Android og Ipads Støtte fra materielpulje og udviklingspulje til indkøb.

25 Markedsføring/rekruttering
Annoncering, men… Dit Blad (sendes til alle pensionister i Aalborg Kommune) Kontakt til aktivitetscentre Samarbejde med Aktive Kvinder Målrettet uddeling af foldere

26 Projekt: Frivillige som IT-ambassadører
Problem: En gruppe af ensomme ældre kommer aldrig på IT-kurser. Vi bringer med hjælp fra frivillige besøgsvenner teknologi og kursus ud til besøgsmodtagerne LOF Nord uddanner de frivillige besøgsvenner til IT-ambassadører. Det er hensigten at besøgsvenner og besøgsmodtagere på sigt deltager i fællesskab på kurser i tablets. Teknologi: Tablet computere.

27 Undervisningen fremover hos LOF Nord
Lettere og billigere bærbare PC’er Tablets bliver mere udbredt Windows 8 kombinerer PC og tablet -> Nye kurser, hvor deltagerne selv medbringer computere -> IT-undervisning kræver ikke indkøb af computere – kun en internetforbindelse.

28 og hvad med Aase? Har købt sin egen computer –via LOF Nord
Flittig bruger af værkstedet Er på Internettet Går på let øvede lige nu og så er der Helge på 85: Mistede sin kone umiddelbart før vi startede i Gandrup med IT-kurser Har købt bærbar Har fundet ud af selv at lave frikadeller via en opskrift, han fandt på nettet…


Download ppt "Sådan gør vi hos LOF Nord - og sådan kom vi i gang…"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google