Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad hedder det ????  I 1667 blev Frankrig og England igen uvenner. Høje franske toldafgifter. Engelsk forbud mod import af fransk vin. Engelske.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad hedder det ????  I 1667 blev Frankrig og England igen uvenner. Høje franske toldafgifter. Engelsk forbud mod import af fransk vin. Engelske."— Præsentationens transcript:

1

2 Hvad hedder det ????

3

4

5

6  I 1667 blev Frankrig og England igen uvenner. Høje franske toldafgifter. Engelsk forbud mod import af fransk vin. Engelske købmænd begyndte at købe vin fra Portugal. RED PORTUGAL kaldte de vinen. Men vinen kunne ikke klare sejlturen til England, den eftergærede. I 1678 begyndte de at undersøge Dourodalen for vin. Det fortælles at to sønner af en engelsk købmand, tog ind i Dourodalen for at finde vin. De kom til et kloster i byen Lamego. De blev så begejstrede for den vin munkene lavede, at de opkøbte alt den vin de kunne og sendte vinen til England. For at vinen kunne klare rejsen til England, kom de brandy i vinen.

7  Portvin er vin der er produceret af druer fra Duoro dalen i det nordlige Portugal

8  Navnet stammer fra byen Porto hvor næsten al portvin blev udskibet

9  Portvin er vin der er produceret af druer fra Duoro dalen i det nordlige Portugal  Navnet stammer fra byen Porto hvor næsten al portvin blev udskibet  Indtil 1986 var der en lov om alt portvin skulle lagres i Vila Nova de Gaia, siden da kan portvin eksporteres direkte fra dalen.  Alle de store mærke som Kopke, Sandeman har deres haller i Vila Nova de Gaia  Portvin kontrolleres og godkendes af IVDP Instituto dos Vinhos do Duoro e Porto

10

11  3 distrikter  Baixo Corgo, fugtigt område druerne bliver mindre modne  Cima corgo best fordeling af varme og regn fuldmodne druer  Duoro superior samme egenskaber som cima, men er ret afsidsliggene og derfor få vinmarker  Før i tiden blev alt vin sejlet ud af dalen men i årene omkring 1930 blev der lavet dæmninger på Rio Duoro, siden da er vejnettet blevet forbedret og alt vin bliver nu kørt til Vila Nova de Gaia

12

13  Markens højdebeliggenhed.  Markens produktivitet.  Markens jordbunds kvalitet.  Markens beliggenhed i distriktet.  Opbinding af vinstokke.  Druesorternes kvalitet.  Markens hældning.  Markens beliggenhed i forhold til Nord, Syd, Øst, Vest.  Afstand mellem vinstokkene.  Jordbundens drænings- og varmeevne.  Vinstokkens alder.  Ligger marken i ly af vinden. Vinmarkerne bliver point givet fra A-F Hvor A er bedst F er dårligst. Det er et meget kompliceret system som bliver styret af IVDP. Det er ud fra de point den enkelte quinta ved hvor meget portvin han må lave det følgende år Ideen er at den største tildeling tilfalder A-markerne og den mindste F-markerne

14  Processen er lig med vin produktion, men under gæringen tilsættes der en brandy. Den hedder aguardente og er en druesprit. den er på ca 77 % og blandes i forhold 1-4. Det stopper gæringsprocessen og alkoholprocenten lander på ca 20%

15  Derefter fadlageres vinen i 2-40 år

16  Processen er lig med vin produktion, men under gæringen tilsættes der en brandy. Den hedder aguardente og er en druesprit. den er på ca 77 % og blandes i forhold 1-4. Det stopper gæringsprocessen og alkoholprocenten lander på ca 20%  Derefter fadlageres vinen i 2-40 år  Vinen hældes på flaske, noget er drikke klart andet flaskelagres.

17

18 White port Crusted port Ruby Pink Port Tawny Colheita L.B.V. Vintage

19 White Port Vinen er en lys portvin Den fås i en sød og tør udgave Druerne er blandet af forskellige årgange og fadlagret i 2-3 år

20 White Port Vinen er en lys portvin Den fås i en sød og tør udgave Druerne er blandet af forskellige årgange og fadlagret i 2-3 år Der findes enkelte flasker der har lagret i 20 år

21 Ruby Farven er rubinrød den fadlagres i 2-3 år Det foregår oftest ved lagring på flaske eller i ståltanke hvor man mindsker oxydering af vinen under lagering

22 Ruby Hvis man skal ha en Ruby der kan lidt mere skal man gå efter Full Port eller Ruby Reserve, den er blevet godkendt af IVDP ved smagstest. Dette er vin fra de bedste årgange.

23 Tawny Druerne fadlagres i 2-3 år og hældes på flaske også kendt som tilbuds Tawny Disse vine er ofte blandet af fabrikanten af ruby, tawny og white port for at opnå det samme resultat år efter år. Med farve og smag. Man kan dog sagtens finde glimrende vine. Kan også købes som reserve, den har fået lidt flere år på fad.

24 Kvalitets portvin Tawny med alder Colheita L.B.V. Vintage

25 OLD TAWNY Bliver fadlagret og kommer på flaske som 10, 20, 30 eller 40 år. Vinen bliver lagret på egefade og modnes der. Når den er filtreret og kommet på flaske er den drikke klar og bliver ikke bedre af at ligge flere år. For 10,20,30 år flasker gælder det er det er gennemsnittet af flaskens indhold der skal være f.eks.10 år. Det kan være en blanding af en 30 års og en 5 års men tilsammen skal det blive min 10 år for at blive godkendt som 10 års. For en 40 års eller mere, skal alt i flasken min være 40 år. Alt dette foregår i portvinshallerne i Vila Nova de Gaia

26

27 Colheita……….Kuljeita Colheita er en tawny der er er fra en enkelt årgang, dvs. en fadlagret portvin Den skal fadlageres i min 7 år for at kunne blive godkendt og der skal indsendes prøver hvert 3 år for at beholde retten til at lave Colheita. Der er ikke nogen øvre grænse for hvor længe den kan lagres, men som en tawny bliver den ikke bedre af at ligge på flaske.

28 L.B.V. Late Bottled Vintage Denne portvin er en lillebror til vintage port. Den fadlagres i 5-6 år på egefade for derefter at komme på flaske. Noget bliver tappet filtreret. Andet bliver hældt direkte på flaske og videreudvikler sig der, den skal derfor dekanteres inden man drikker den. Hvis flasken er nævnt med quinta (kinta) stammer alt i flasken fra en vingård (quinta) Og er derfor meget unik Årstallet på flasken indikere høståret der vil også stå hvilket år den er kommet på flaske.

29 VINTAGE Juvelen i portvinens krone Denne vin er den eneste der virkelig udvikler sig på flaske. Kun de allerbedste høstår er det muligt at lave Vintage. Vinen lagres fra høsten på fad og skal hældes på flaske mellem ca 1½ år og 2½ efter høsten. Vinen skal ligge på flaske i op mod 20 år før den er drikke klar. Kun omkring 2% af alt høst ender som Vintage Denne vin skal dekateres før den drikkes og mange vine er så gamle at proppen ikke kan komme ud så man skal bruge en særlig portvinstangs der er opvarmet, så varmer man halsen på flaske og bratkøler den derved revner halsen og kan fjernes.

30

31

32

33 Type OpbevaringUden prop VintageLiggende etiketten opmax 1 dag L.B.V.Liggende etiketten op 3-7 dage Tawny /Colheitastående2-4 uger Tawny 10 årstående1-2 mdr. Ruby/Tawny/Whitestående2-3 mdr. Der er lidt forskellige ideer om hvor længe det kan holde sig, men portvin der er blevet lidt kedeligt kan jo nemt bruges i sovs nam nam

34 PORTVINS KLUBBEN


Download ppt "Hvad hedder det ????  I 1667 blev Frankrig og England igen uvenner. Høje franske toldafgifter. Engelsk forbud mod import af fransk vin. Engelske."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google