Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

PROTEINSYNTESEN I genetikken

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "PROTEINSYNTESEN I genetikken"— Præsentationens transcript:

1 PROTEINSYNTESEN I genetikken
Video til proteinsyntesen;

2 Protein Protein består af aminosyrer
I nogle tilfælde kan kroppen selv danne aminosyrer Essentielle aminosyrer kan kroppen ikke selv danne Mindst 3 aminosyrer til et protein. Protein bruges til opbygning af muskler og til at vedligeholde alle kroppens celler, Proteiner har mange forskellige funktioner i kroppen. Nogle er struktur proteiner, keratin (hår, horn, negle) andre er til senere (kollagen). Transport proteiner fx en del af hæmoglobin der transportere O2 rundt i kroppen. Hormoner (FSH, Insulin) Enzymer (fx lipase, som spalter fedt) og antistoffer. Til opbygning af muskler. Essentielle aminosyrer – betyder kroppen ikke selv danner dem. Skal tilføres via foderet.

3 DNA koder for proteiner
Genopfriskning af DNA DNA koder for proteiner

4 Hvad er DNA? – og hvor findes det?
DNA er bærer af den arvelige information (arvemateriale /gener) DNA findes i cellekernen (nucleus) DNA er bærer af den arvelige information. Man kan også kalde det cellen eller individets arvemateriale. Hvad mener jeg med individet? Person eller dyr.

5 Opbygning af DNA Dobbelt helix (dobbelt spiral) ”backbone” (rygrad)
Fosfat Sukker nucleotider A (adenin) T (thymin) C (cytosin) G (guanin) Basepar A/T C/G Baserne sidder sammen med hydrogen bindinger – sidder ikke fysik sammen, men er tiltrukket af hinanden som magneter. Det ene par (A/T) har to hydrogenbindinger og det andet par (C/G) har tre hydrogen bindinger. Det er derfor at de kun sidder i de par og ikke danner par på kryds og tværs. Baserne/nucleotiderne kaldes også byggesten og findes i cellens cytoplasma. De tilføres til dyret via foderet som protein og nedbrydes i tarmen til aminosyrer, som optages i blodet og føres frem til cellerne .

6 Kort om dannelsen af nye proteiner
DNA strengen åbnes og der laves protein opskrift ud fra gen på DNA strengen Opskriften kommer til ribosomerne, som ligger udenfor cellekernen. Ribosomerne er nogle små organer (organeller) der ligge i cellens cytoplasma. Opskriften aflæses og de rigtige ingredienser får adgang til ribosomerne DNA Strengen åbnes ved hjælp af helikase (enzym). Ingredienserne er aminosyrerne, Hvis filmen fra youtube om proteinsyntese

7 m-RNA m-RNA = messenger RNA (budbringer RNA)
Aflæser DNA strengen (laver opskrift) og transporterer RNA ud af cellekernen. Ved RNA anvendes basen U (Uracil) i stedet for Thymin Den opskrift som m-RNA laver kaldes også komplementær m-RNA streng Processen ved at aflæse DNA til m-RNA kaldes transcription. Eksempel ATG – UAC (tyrosin).

8 Teknisk Baserne sidder sammen med hydrogen bindinger – sidder ikke fysik sammen, men er tiltrukket af hinanden som magneter. Det ene par (A/T) har to hydrogenbindinger og det andet par (C/G) har tre hydrogen bindinger. Det er derfor at de kun sidder i de par og ikke danner par på kryds og tværs. Baserne/nucleotiderne kaldes også byggesten og findes i cellens cytoplasma. De tilføres til dyret via foderet som protein og nedbrydes i tarmen til aminosyrer, som optages i blodet og føres frem til cellerne

9 Film

10 m-RNA laves i celle kernen ved at den aflæses en DNA streng
m-RNA laves i celle kernen ved at den aflæses en DNA streng. Den parrer C/G og U/A og T/A, føres ud af cellen til ribosom, som tillader t-RNA at komme ind til ribosomet, hvis de har de rigtige aminosyrer på sig. T-RNA bærer aminosyrer (3 baser) hen til ribosomet og det bliver så aflæst om det passer til m-RNA.

11 Ribosomer Henter m-RNA ved celle kernen
Aflæser 6 baser af gangen på m-RNA (opskriften) Får hjælp af t-RNA der kommer med aminosyrer (ingredienserne til opskriften) Proteiner færdig gøres af ru Endoplasmatisk Reticulum (ER), der også kan lede protein ud af cellen. Processen i ribosomerne kaldes translation (oversætte opskriften til proteiner) T-RNA (transfer-RNA = Flytte eller overføre RNA) Aminosyrer består af 3 nucleotider (baser). Et protein består af minimum 3 aminosyrer. Evt. se videoen igen.

12 Hver af de tre koder for en bestemt aminosyre , f.ex
TAT koder for aminosyren tyrosin TGT kode for cystein

13 Koder for proteiner

14 Så prøver vi Lav denne DNA streng om til RNA AAAGAATTCCCAACT Husk basepar er A/T C/G Og i RNA er T erstattet af U A parrer normalt med T, men ved RNA er T byttet ud med U. G parrer med C

15 DNA til m-RNA (DNA) AAA GAA TTC CCA ACT (RNA) UUU CUU AAG GGU UGA

16 m-RNA aflæst af ribosomerne
(RNA) UUU CUU AAG GGU UGA M-RNA T-RNA DNA koden Aminosyre UUU AAA Phenylalanin CUU GAA Leucin AAG UUC TTC Lysin GGU CCA Valin UGA ACU ACT Stopkode Stopkode sidder i enden af et gen, så m-RNA ved hvornår den skal holde op med at aflæse DNA.

17 Kort opsummering Proteinsyntese er dannelse af nye proteiner
Proteiner tilføres via foder og nedbrydes til aminosyrer. Aminosyrer kaldes også byggesten. Proteiner bruges til vedligehold, opbygning og funktioner i kroppen (hormoner, enzymer osv.) DNA har gener som koder for proteiner m-RNA aflæser DNA strengen (laver opskrift) Nyt protein dannes i ribosomer (køkken) t-RNA kommer med ingredienser/byggesten (indkøbskurv)


Download ppt "PROTEINSYNTESEN I genetikken"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google