Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hjerte-Lunge-Redning

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hjerte-Lunge-Redning"— Præsentationens transcript:

1 Hjerte-Lunge-Redning
Varighed: 3 timer

2 Om kursusmodulet: Indhold: Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Overlevelseskæden Hjerte-lunge-redning Stabilt sideleje Alarmering Udsnit fra Dansk Førstehjælpsråds uddannelsesplan hvor indhold og mål angives.

3 Om kursusmodulet: Mål:
Ved uddannelsens afslutning skal den enkelte deltager kunne: - anvende førstehjælpens 4 hovedpunkter - yde Hjerte-Lunge-Redning til en bevidstløs person uden normal vejrtrækning - alarmere på det situationsbestemt rigtige tidspunkt i forløbet, alt efter om der er én eller flere hjælpere til stede Udsnit fra Dansk Førstehjælpsråds uddannelsesplan hvor indhold og mål angives.

4 Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Skab sikkerhed Vurdér personen Tilkald hjælp Giv førstehjælp Førstehjælpens 4 hovedpunkter. Undervisningen kan med fordel tage udgangspunkt i en tænkt situation, en film eller klasseopgaven på side 70 i bogen.

5 Overlevelseskæden Overlevelseskæden beskriver de ting, der skal ske, for at en person har de bedste chancer for at overleve et hjertestop. Svigter blot et af leddene, er sandsynligheden for at overleve formindsket.

6 Undersøgelse af bevidsthed
Undersøg personens bevidsthed ved at: Tale højt til personen Ruske i personen Reagerer personen ikke er han bevidstløs. Råb HJÆLP! Tal til personen for at se, om han er vågen. Reagerer han ikke, rusk i ham under hensyntagen til evt. skader. Reagerer personen ikke på tale og rusken, er han bevidstløs. Bevidstløshed er livsfarligt og er en trussel mod A – airways.

7 Skab frie luftveje ved at løfte op i kæben
og bøj hovedet bagover Når en bevidstløs person ligger på ryggen, kan tungen falde tilbage og spærre luftvejene. Ved at bøje hovedet tilbage og løfte op i kæben (hagen), skabes der frie luftveje.

8 Undersøg vejrtrækning
Undersøg om der er normal vejrtrækning i højest 10 sekunder: Lyt om du kan høre normal vejrtrækning Se om du kan se at brystkassen hæver og sænker sig normalt Føl om du kan mærke normal vejrtrækning på dit øre eller kind Der kan være vejrtrækningsreflekser, agonal vejrtrækning, i minutterne efter hjertestop. Disse må ikke forveksles med normal vejrtrækning. Er der tvivl om, at der er normal vejrtrækning eller ej, skal man gå ud fra, at der IKKE er normal vejrtrækning.

9 Hjertemassage Tryksted: Midt i brystet
Hastighed: Mindst 100 tryk pr. minut Trykdybde: Mindst 5 cm Der trykkes på bar hud midt i brystkassen (brystkassen går fra nøgleben/kraveben til nederste ribbensrand). Angivelser af tryksted som ”mellem brystvorterne”, ”lige over sværdbenet” eller ”lige over solar plexus” er ikke korrekte, jævnfør Guidelines. Trykdybden skal være mindst 5 cm (men ikke over 6 cm), og hastigheden mindst 100 tryk i minuttet (men ikke over 120 tryk i minuttet).

10 Hjerte-lunge-redning, børn
Børn over 1 år: Tryk med 1 eller 2 hænder Tryk brystkassen 1/3 af dens dybde ned Børn under 1 år: Tryk med 2 fingre Tryk brystkassen 1/3 af dens dybde ned Med mindre målgruppen er voksne med ansvar for børn (pædagoger, skolelærere, livreddere ell. lign), skal de ikke undervises i HLR til børn. De skal orienteres om, at til børn er proceduren den samme som til voksne, dog med disse ændringer.

11 Hjerte-lunge-redning, oversigt
Råb ”HJÆLP!” Undersøg bevidsthed Undersøg vejrtrækning Stabilt sideleje 2 30 Kunstigt åndedræt Hjertemassage Tilkald hjælp 1-1-2 Skematisk fremstilling af HLR

12 Stabilt sideleje 1. 2. 3. 4. Husk at kontrollere vejrtrækning efter vendingen. Personer, der ligger i stabilt sideleje, skal vendes om på den anden side hvert 30. minut.

13 Fjernelse af fremmedlegeme i luftvejene
1. 2. Giv 5 slag mellem skulderbladene Giv 5 tryk i bughulen Giv skiftevis 5 slag mellem skulderbladene og 5 tryk i bughulen til fremmedlegemet kommer ud, eller personen bliver bevidstløs. Kontroller efter hvert slag/tryk, at fremmedlegemet er kommet ud. Mister personen bevidstheden tilkaldes hjælp, og der fortsættes med HLR.

14 Fjernelse af fremmedlegeme i luftvejene, børn
Førstehjælp, børn over 1 år Giv 5 slag mellem skulderbladene Giv 5 tryk i bughulen 1. 2. Førstehjælp, børn under 1 år Giv 5 slag mellem skulderbladene Giv 5 tryk i brystet (hjertemassage) Kontroller efter hvert slag/tryk at fremmedlegemet er kommet ud. Mister personen bevidstheden tilkaldes hjælp, og der fortsættes med HLR.

15 Tilkald hjælp Ring 1-1-2 og oplys: Hvad der er sket
Hvor du er og hvem du er Hvor mange tilskadekomne der er, og hvor hårdt de er kommet til skade Et telefonnummer, så du kan kontaktes Om særlige forhold På kantpæle er angivet et nummer. Dette nummer kan alarmcentralen bruge til at finde ud af, hvor ulykken er sket. På kantpæle på motorvejene er der en blå pil, der peger mod nærmeste nødtelefon.


Download ppt "Hjerte-Lunge-Redning"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google