Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 – Demografi og velfærd

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 – Demografi og velfærd"— Præsentationens transcript:

1 Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 – Demografi og velfærd
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 – Demografi og velfærd

2 Giv en kort karakteristik af den danske velfærdsmodel og redegør kort for den forventede demografiske udvikling i Danmark frem mod 2060. Foretag en analyse af hvilken betydning den forventede udvikling i demografien kan få på fremtidens velfærd.  Diskuter hvilke politiske muligheder, der frem mod 2060 vil kunne anvendes for at mindske det demografiske pres på velfærdsmodellen. Husk at læse opgaveformuleringen godt igennem

3 Hvad går opgaven ud på? Redegørelse: At beskrive den danske velfærdsmodel (den universelle) samt hvordan det forventelig går med den demografiske udvikling i danske befolkning frem mod Analyse: Give svar på, hvad den demografiske udvikling kan komme til at betyde for den danske velfærd i fremtiden. Diskussion: Give nogle bud på, hvad man politisk vil kunne gøre for, at den demografiske udvikling ikke komme til at presse velfærden (= den offentlige økonomi) så meget. Demografi = Befolkningsbeskrivelse af fx størrelse, køn, alder og udvikling over tid.

4 Faglige elementer Velfærdsmodel evt. også inddragelse af de andre to modeller Demografi og evt. demografisk træk Offentlige finanser (indtægter og udgifter) Evt. også begreber, der knytter sig til arbejdsmarkedet Ideologier og evt. politiske partier Evt. økonomiske politikker Argumentation Kildesøgning og kildeanvendelse Metode: Kvantitativ, kvalitativ, komparativ og kildekritik Generelt: Brug af relevante fagbegreber, når muligt.

5 Redegørelse Giv en kort karakteristik af den danske velfærdsmodel og redegør kort for den forventede demografiske udvikling i Danmark frem mod 2060. Hints Forklar via konkrete eksempler, hvilken type model vi har i DK, og kom evt. også ind på, hvor vi adskiller os fra de andre modeller, den liberale og kontinentale model. Beskriv, med udgangspunkt i en befolkningsfremskrivning, hvad der sker frem mod 2060 i den aldersmæssige sammensætning af den danske befolkning. Relevante kilder kan findes her: SamfNu bogens kapitel 7: Velfærdssamfundet samt noter og materiale fra undervisningen. Tal for Danmarks Statistik:

6 Analyse Foretag en analyse af hvilken betydning den forventede udvikling i demografien kan få på fremtidens velfærd.  Hints Kombiner din viden om den danske velfærdsmodel herunder de offentlige finanser med det, som befolkningsfremskrivningen viser kommer til at se mht. befolkningssammensætningen. Her kan det evt. være en ide at runde, hvad den demografiske udvikling også betyder for arbejdsmarkedet. Inddrag kilder (både kvalitative og kvantitative) til at sige noget om, hvad der kan komme til at ske.

7 Diskussion Diskuter hvilke politiske muligheder, der frem mod 2060 vil kunne anvendes for at mindske det demografiske pres på velfærdsmodellen. Diskutere = opliste argumenter for og imod et givet forhold, en sag eller en handling. Hints Her skal du også inddrage kilder til at understøtte din argumentation. Afgrænsning: Du må godt opstille flere politiske muligheder, og så ”blot” vælge at lave en egentlig diskussion af 2 af disse muligheder. Du vil i de forslåede kilder kun læse dig til flere politiske muligheder, mens du nok selv skal søge flere kilder, når du skal komme med argumenter for og imod konkrete muligheder. Det kan fx være, at du søger at finde svar på, hvad forskellige politiske partier mener om det. Relater, hvis muligt, til ideologier og de andre velfærdsmodeller.

8 Husk

9 Links til kilder – bemærk links alene gør det ikke ud for korrekte kildehenvisninger
Tal for Danmarks Statistik: ”Demografiske forskydninger kræver tilpasninger”, Danske Kommuner, nr. 13, 2014 ”Flere ældre frem til 2050, men de er flere år på arbejdsmarkedet”, FTF, 11/5,

10

11 Så længe det er individuelle synopser!
Samarbejde Så længe det er individuelle synopser!

12

13 Metode Hvad er metode? Man snakker om tre overordnede felter af metode
De redskaber fra dine fag, som du anvender for at kunne svare på din opgaveformulering. Man snakker om tre overordnede felter af metode Samfundsvidenskabelig Humanistisk (Naturvidenskabelig)

14 Samfundsfaglig metode – bl.a.:
Kvalitative data Tekster, ekspertudtalelser, avisartikler interviews m.fl. Kvantitative data Tal, tabeller, grafer fx fra Danmarks statistik m.fl. Komparative metode Sammenligning

15 Kildekritik Forhold dig for eksempel til, hvornår kilden er fra og hvem der er afsender – og om denne evt. er et mål/formål samt om det evt. kan påvirke kildens troværdighed. Hvis en kilde har en tendens, så er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan bruge den. Nogle gange er det netop nødvendigt at bruge den FORDI den har denne tendens. Men du skal være bevidst om tendensen – og gøre opmærksom på, at du er bevidst om denne.

16 God arbejdslyst!


Download ppt "Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 – Demografi og velfærd"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google