Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Envina indsatsplanmøde februar 2017

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Envina indsatsplanmøde februar 2017"— Præsentationens transcript:

1 Envina indsatsplanmøde 8.-9. februar 2017
Vandsektorlov – finansiering af grundvandsbeskyttelse i den ny vandsektorlov Envina indsatsplanmøde februar 2017

2 Oplæg til forskningssekretariatet
Hvordan kan vandsektorselskaber få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse? Er der noget særligt, som kommunerne skal huske at skrive i indsatsplaner eller vandforsyningsplaner, for at vandsektorselskaberne kan få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse? Skal det være et påbudt vandsamarbejde efter § 48 i vandforsyningsloven for at kunne få det takstfinansieret? Kan vandsektorselskaber få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse som betales solidarisk mellem vandværkerne i kommunen, hvis vandsamarbejdet er etableret i medfør af § 48 i vandforsyningsloven (jf. ØK-bekendtgørelsens § 9 stk. 4), selv om al grundvandsbeskyttelsen ikke nødvendigvis er nødvendig for deres egen vandindvinding? Skal udgifter til grundvandsbeskyttelse / erstatninger til lodsejere effektiviseres?

3 Begreber Økonomisk ramme
Fællesbetegnelse for de etårige indtægtsrammer og regnskabsmæssige kontrolrammer, der fastsættes for vandselskaber omfattet af vandsektorloven Indtægtsramme (> m3 leveret vand) Regnskabsmæssig kontrolramme (> m3 og < m3 leveret vand) Økonomisk ramme er en sammensætning af

4 Økonomiske ramme Fastsættes for selskabets samlede omkostninger til drift og anlæg som en samlet økonomisk grænse for selskabets indtægter Fastsættes med udgangspunkt i vandselskabets tidligere fastsatte indtægtsrammer og årsregnskaber Første gang på baggrund af faktiske driftsomkostninger Fastsættes hvert år, senest den 15. oktober Udmeldes samlet for en reguleringsperiode på 4 år Overgår fra budgetterede udgifter i prisloftet til faktiske udgifter med økonomisk ramme Økonomisk ramme udmeldes for 4 år af gangen, men for de store selskaber er de sidste 2 år kun vejledende.

5 Fastsættelse af økonomisk ramme
Faktiske driftsomkostninger: Alle vandselskabets driftsomkostninger, herunder omkostninger til almindelig vedligeholdelse. Anlægsomkostninger: De årlige lineære afskrivninger på anlægsomkostningen beregnet på baggrund af standardlevetider i pris- og levetidskataloget.

6 Lovgivning Bekendtgørelse om økonomiske rammer for vandselskaber
Vejledning om indberetning til økonomisk ramme - for 2016 beregning (

7 1. Hvordan kan vandsektorselskaber få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse?
1. marts – 15. april – hvert år Indberetningsperiode til økonomiske ramme Driftsomkostninger til miljømål allerede godkendt i 2015 indgår Tillæg til økonomiske ramme svarer i store træk til de tidligere miljø- og servicemål kan altså hæve den økonomiske ramme skal indberette de afholdte omkostninger til et tillæg sammen med årsregnskabet kan anmode om forhåndsgodkendelse af, at betingelserne for at få tillæg er opfyldt Udgangspunktet er, at selskaberne skal anvende de fleksible økonomiske rammer til at dække omkostninger til såvel besluttede som uforudsete omkostninger. Hvis nærmere betingelser er opfyldt, kan selskaberne dog få hævet deres økonomiske rammer med et tillæg til forskellige former for omkostninger. Dvs. har man som vandselskab udgifter i det kommende år til grundvandsbeskyttelse skal de indberettes forud for at udgiften afholdes.

8 ØK-bgt. § 11 –tillæg til økonomisk ramme
Et vandselskabs økonomiske ramme kan øges med et tillæg, der udgør vandselskabets samlede afholdte omkostninger, inklusiv omkostninger efter stk. 5, eller meromkostninger til statsligt eller kommunalt fastsatte, pålagte eller godkendte mål, såfremt disse omkostninger overstiger enten 1 pct. af den fastsatte økonomiske ramme for det pågældende år eller kr. inden for et kalenderår

9 Målet skal være besluttet og dokumenteret
”I kan få tillæg til statsligt eller kommunalt fastsatte, pålagte eller godkendte mål. Statslige eller kommunale myndigheder skal altså have taget stilling til de enkelte mål eksempelvis i form af en myndighedsafgørelse, ved fastsættelse af krav i lovgivning eller godkendelse af jeres forslag til et mål. ” ”I har dog også mulighed for at få tillæg til mål, der er besluttet på jeres generalforsamling eller af jeres bestyrelse. Det forudsætter blot, at I indhenter kommunalbestyrelsens godkendelse af målet og aktiviteten. ” Altså på samme måde som tidligere med miljømål

10 Væsentlighedsgrænse ”I kan få tillægget til nye mål eller til meromkostninger til eksisterende mål, eksempelvis ved en udvidelse af målet. Hvis I tidligere har fået tillæg til miljømål eller servicemål, indgår dette allerede i jeres økonomiske ramme. I har dog mulighed for at opnå tillæg, hvis I har meromkostninger til disse mål. I kan kun få tillæg til jeres økonomiske ramme, hvis omkostningerne til tillægget overstiger en væsentlighedsgrænse. Væsentlighedsgrænsen er på 1 pct. af den fastsatte økonomiske ramme for det pågældende år eller kr. på et kalenderår. I har mulighed for at akkumulere flere omkostningsberettigede tillæg inden for et kalenderår, sådan at de samlet overstiger 1 pct. af den fastsatte økonomiske ramme for det pågældende kalenderår eller kr. Dette er illustreret med nedenstående eksempler. ”

11 1 % eller ,- Ry Vandværk (oppumpet vandmængde m3) – økonomisk ramme 5,7 mio. kr – 1 % = kr. Aarhus Vand (oppumpet ca. 17 mio. m3– økonomisk ramme ca kr. – 1 % = 2,5 mio. kr. Hvis omkostninger er mindre end væsentlighedsgrænsen skal omkostningerne afholdes indenfor den eksisterende økonomiske ramme

12 Fastsættelse af økonomisk ramme
2. Er der noget særligt, som kommunerne skal huske at skrive i indsatsplaner eller vandforsyningsplaner, for at vandsektorselskaberne kan få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse? Fastsættelse af økonomisk ramme Ikke hvad jeg kan finde – men det skal nok være kommunalt fastsatte og godkendte mål Tillæg til økonomisk ramme Kommunalt fastsat mål eller godkendt mål Som med de gamle miljømål Altså stadig tydelig formulering i indsatsplaner, at grundvandsbeskyttelse er noget vandselskabet skal arbejde med Så det er ikke anderledes end før hvor miljømål skulle være fastsatte eller godkendte – så vi skal være præcise i vores tekster – og tydelige i formulering – at det er noget de skal arbejde med.

13 Kommunalt fastsatte og godkendte mål
Klart fremgå af dokumentationen, hvilket mål, der er besluttet hvem der skal udføre aktiviteterne Altså som før med miljø og service mål - målet er beskyttelse af grundvandet – hvem der skal udføre aktiviteteten – indgåelse af dyrkningsaftaler eller skovrejsning mm.

14 3. Skal det være et påbudt vandsamarbejde efter §48 i vandforsyningsloven for at kunne få det takstfinansieret? Det er ikke klart beskrevet – men formentlig skal det Jf. ØK-bgt. §9 stk. 4 samt vejledning Ikke-påvirkelige omkostning: Efter vandforsyningslovens § 48 skal der foreligge et påbud fra kommunalbestyrelsen eller miljø- og fødevareministeren om vandsamarbejdet. Påbuddet ved vandsamarbejdet skal dokumenteres ved indberetningen. Der har ikke tidligere været meget sammenhæng mellem denne lovgivning og indsatsplanlovgivningen som baserer så for så vidt muligt på frivillige aftaler. Dvs. har man oprettet et vandsamarbejde efter § 52b – er det omfattet af effektiviseringskrav – og om udgifterne kan finansieres måske.

15 ? Formentlig ja – hvis der er givet et påbud efter VFL §48 - påbudt
4. Kan vandsektorselskaber få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse som betales solidarisk mellem vandværkerne i kommunen, hvis vandsamarbejdet er etableret i medfør af § 48 i vandforsyningsloven (jf. ØK-bekendtgørelsens § 9 stk. 4), selv om al grundvandsbeskyttelsen ikke nødvendigvis er nødvendig for deres egen vandindvinding? ? Formentlig ja – hvis der er givet et påbud efter VFL §48 - påbudt Men nej – hvis det vandsamarbejde efter VFL § 52b - frivilligt

16 5. Skal udgifter til grundvandsbeskyttelse / erstatninger til lodsejere effektiviseres?
ØK-bekendtgørelsens § 9: Individuelt fastsat effektiviseringskrav på indtægtsramme > m3 Generelt fastsat effektiviseringskrav på regnskabsmæssig kontrolramme < m3 Undtagelser fra effektiviseringskravet § 9 stk. 4 (ikke-påvirkelige omkostninger) (listen er utømmende): Pkt. 6 – Erstatninger Pkt. 7 - Vandsamarbejder etableret i medfør af § 48 i vandforsyningsloven Forud for vedtagelsen af den nye vandsektorlov var der store spørgsmål omkring disse effektiviseringskrav – hvad var omfattet og hvad ikke. Ifølge forsyningssekretariatet så er erstatninger til lodsejere det der kaldes ikke-påvirkelige udgifter – disse er fritaget for effektivisering krav.

17 Debat/erfaringer og spørgsmål
Er der nogen der har erfaringer med området? Har vi flere spørgsmål til Forsyningssekretariatet/Energistyrelsen?

18 Vandsamarbejde Debat om muligheder Hvad skal samarbejdet indeholder?
Hvad vandværkerne kan gør selv? Fordele og ulemper ved samarbejde? Fordele og ulemper – fordele og ulemper er forskellige for forskellige kommuner. Fællessekretariat – til indgåelse af aftaler og fører tilsyn. Vedtog en tillægstilkendegivelse – Sønderborg Kommune pålæg aktivt at arbejde for gennemførelse.


Download ppt "Envina indsatsplanmøde februar 2017"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google