Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ansættelsesk-ontrakt og løn

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ansættelsesk-ontrakt og løn"— Præsentationens transcript:

1 Ansættelsesk-ontrakt og løn
I dit første job som nyuddannet Ved. Teit Bang Heerup

2 Ansættelseskontrakten
Anæsttelseskontrakten er dit bevis på ansættelsen og på dine rettigheder herunder eks. løn og arbejdstid.

3 Følgende skal som minimum fremgå af kontrakten jf
Følgende skal som minimum fremgå af kontrakten jf. ansættelsesbevisloven: Arbejdsgivers navn og adresse Arbejdsstedet – der hvor du skal udføre dit daglige arbejde Arbejdsbeskrivelse og eller titel Begyndelsestidspunktet for ansættelsen Ansættelsesforholdet forventede varighed, er det tidbegrænset eller ubegrænset? Dine ferierettigheder Dit og arbejdsgivers opsigelsesvarsel Din løn Din arbejdstid Angivelse af om ansættelsen følger en overenskomst

4 Lidt uddybende Stillingsbeskrivelse/titel – hvad skal du lave? Arbejdstid: er det eks. 37 timer med eller uden frokost?. Barsel - Har du ret til fuld løn under hele eller dele af din barsel? Hvis ikke der står noget i kontrakten, har du som funktionær kun ret til halv løn under barsel evt. suppleret op til barselsdagpengeniveau.

5 Ferie – hvis ikke der står noget i kontrakten har man ret til 5 ugers ferie, men mange ansatte herunder offentligt ansatte har 6 ugers ferie om året. Det er noget man kan forsøge at aftale med arbejdsgiver. NB. Du skal indtil videre optjene retten til betalt ferie, før du kan få løn eller feriepenge når du holder ferie. Optjeningsåret følger kalenderåret, mens ferieåret løber fra 1. maj til ultimo april året efter.

6 Andet fravær end ferie og barsel:
Du har ikke ret til barns første sygedag, hvis ikke det står i kontrakten eller i en overenskomst. Det er et punkt, som du med fordel kan forsøge at få med i kontrakten. - Hvis du er ansat i det offentlige(stat, kommune eller region) vil man have ret til barns 1. og 2. sygedag på den akademiske overenskomst. Omsorgsdage skal også fremgå af overenskomst eller kontrakt.

7 Løn og pension – hvad skal du have for arbejdet og betaler arbejdsgiver noget til pensionsopsparing? Du skal sørger for, at der i kontrakten står hvad din samlede løn er evt. med eller uden arbejdsgiverbetalt pension. Hvis du ikke ved hvad du er værd, så tjek DM’s lønberegner på hjemmesiden eller ring til os.

8 Dit opsigelsesvarsel skal fremgå af kontrakten
Dit opsigelsesvarsel skal fremgå af kontrakten. Vær opmærksom på, om der er aftalt prøvetid, som giver dig mulighed for at opsige med forkortet varsel men også giver din arbejdsgiver mulighed for at opsige dig med forkortet varsel. Vær også opmærksom på, om 120-sygedages-reglen er skrevet ind i din kontrakt. Reglen giver din arbejdsgiver mulighed for at opsige dig med et forkortet varsel, når du har været syg i 120 dage i løbet af 12 måneder.

9 Klausuler = begrænsninger du bliver pålagt af arbejdsgiver i forbindelse med at du stopper.
Klausuler kan eks. være konkurrenceklausuler, der forhindre dig i at tage arbejde i en konkurrerende virksomhed hvis du stopper på dit arbejde. Vi anbefaler at du så vidt muligt undgår at få klausuler med i kontrakten, men får du en kontrakt med en klausul, anbefaler vi at du sender kontrakten ind til os. Der er en hel lov der tager stilling til dine rettigheder hvis du bliver omfattet af klausuler og det vil vi hjælpe dig med at se på.

10 Hvis du arbejder mindst 8 timer om ugen er du omfattet af ansættelsesbevisloven. Det betyder, at du senest en måned efter start i jobbet, har krav på et ansættelsesbevis/kontrakt, og at ansættelsesbeviset skal overholde nogle formelle regler(se 3. slide). Hvis du skal arbejde mindre end 8 timer om ugen, anbefaler vi at du får en skriftlig kontrakt, og at den indeholder dine rettigheder herunder løn, ferie, barsel mv. som anført ovenfor. Overvej om du vil tage jobbet, hvis arbejdsgiver ikke vil give dig en kontrakt, da det er dit vigtigste bevis på ansættelsen.

11 Er der henvist til funktionærloven?
Er du i tvivl om din kontrakt er i orden så send din kontrakt ind til os på så vender vi hurtigst muligt tilbage(inden for 3 hverdage).

12 Løn nyuddannet

13 Generelt om løn Hvis du er ansat i det offentlige er der faste satser for, hvad du som minimum skal have i løn, men der er stadig mulighed for forhandling af lønnen. Er du ansat i det private, er der ofte ikke nogen overenskomst der er taget stilling til lønnen, derfor er det dig selv der skal forhandle din løn med arbejdsgiver. Vi har ikke mindste løn i Danmark, som man ellers kender fra udlandet og amerikanske film. Vi har dog statistikker over, hvad man som akademiker normalt vil kunne forvente at tjene inden for forskellige brancher og arbejdsområder, ud fra den erfaring man har.

14 Kend dit lønniveau – Bruges DM’s lønberegner til at se, hvad du kan forvente i løn som nyuddannet inden for det offentlige eller det private som akademiker. Ikke den store forskel på privatansat og offentlig ansat som nyuddannet(hvis man indregner den arbejdsgiver betalte pension man får i det offentlige som akademiker). En startløn som nyuddannet vil inklusiv pension typisk ligge på mellem kr. i gennemsnit om måneden. Omregnet til en timeløn vil det i runde tal svare til ca. 200 kr. i timen(plus – minus).

15 Løn handler meget om ens relevante erfaring og hvor man bliver ansat, samt udbud og efterspørgsel i forhold til arbejdskraft. Jo mere relevant erfaring, jo større mulighed har man for at påvirke sin løn i positiv retning. Hvis virksomheden er lille kan det være svært at få så meget i løn som i en stor virksomhed. Det kan også have en betydning om man bliver ansat inden for en branche hvor det er nemt at få kvalificeret arbejde.

16 Lønforhandlingen – Offentlig.
Hvis du bliver ansat i det offentlige vil det være ens tillidsrepræsentant(TR) der skal forhandle ens løn, men i samarbejde med dig. Hvis der ikke er en TR er det DM der skal forhandle. Hvis du i forbindelse med, at du bliver tilbudt job i det offentlige bliver spurgt til løn, kan du eks. sige ”jeg forventer at få den løn jeg har krav på i henhold til overenskomsten, men med tillæg der tager højde for min erfaring og jobbets indhold” og spørg evt. om der er en TR og få kontaktoplysninger på vedkommende eller ring til DM.

17 Lønforhandling i det private
Der er som sagt ikke den helt store forskel på lønnen i det private og det offentlige når man er nyuddannet, men der kan være områder hvor forskellen er stor. Når du skal forhandle løn gælder det om at kende sine egne krav og grænser i forhold til lønnen inden man går til samtale. Husk, at der kan være andet at forhandle om end kroner og øre, eks. mere betalt ferie, eller nogle kurser du gerne vil på. Forbered alternativer inden samtalen.

18 Forbered dine vigtigste argumenter, eks
Forbered dine vigtigste argumenter, eks. din erfaring inden for området, dine resultater mv. Tjek vores hjemmeside ud og kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål på eller


Download ppt "Ansættelsesk-ontrakt og løn"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google