Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?"— Præsentationens transcript:

1

2 De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Hvis integreret vejledning er svaret, hvad er så spørgsmålet? Integreret vejledning: hvorfor? Hvordan ‘gøres’ integreret vejledning og hvilke udviklingspotentialer er der? Udviklingsprojektet om integreret vejledning i 2016/17

3 Vejledning – ‘tråden’ igennem – ‘koblingen’
Efterskoleforeningens vejledningssyn Hvad er de helt overordnede værdier. Hvad er vejledningen en del af Vejledning indgår som en integreret dimension i efterskolens arbejde med at danne og uddanne unge til at tage ansvar for eget liv i fællesskab med andre og understøtter den enkelte skoles værdigrundlag. Vejledning i efterskolen tager udgangspunkt i individet og er en proces, der har til formål at gøre alle unge livsduelige, uddannelsesparate og i stand til at træffe kompetente valg for fremtiden. Hvad skal vejledningen handle om,- hvad skal de unge lære i vejledningen Vejledningsprocessen skaber muligheder for, at unge udvikler evner, kompetencer og holdninger og bliver bevidste om forhold af betydning for deres karrierevalg, så de styrkes i at tilrettelægge livsforløb og træffe reflekterede valg. Vejledningsprocessen styrker unge i deres overgange til og deltagelse i ungdomsuddannelse og arbejdsliv. Rum og rammer Vejledningen udnytter efterskolens særlige rum med mulighed for alsidige, differentierede og meningsfulde vejledningstilgange og – aktiviteter. Efterskolens fællesskaber er et væsentligt rum for vejledningen. Samarbejde Vejledningen foregår i samspil med de unge, deres forældre og eksterne samarbejdspartnere. Etik Vejledningen tager afsæt i etiske principper om tillid, respekt, ligeværdighed, uafhængighed og åbenhed i vejledningen.

4 Integreret vejledning er en logisk konsekvens af det at lave efterskole….det giver forhåbentlig pludselig mening for eleven: hvem er jeg, og hvad er det, jeg gerne vil… at man ser sig selv i et større perspektiv, end man har haft mulighed før…. Og der er den integrerede vejledning vigtig, fordi det skal man have hjælp til, som et ungt menneske, og det er der, formen er vigtig (leder)

5 Hvorfor integreret vejledning?
Vejledningsopgaven: fra valg til karrierelæring & styrkelse af overgange og deltagelse i uddannelser ”..det handler ikke om at træffe det rigtige erhvervsvalg. Det handler om at udruste folk med kompetencer (færdigheder, viden og holdninger) til på kvalificeret vis at træffe de myriader af valg, som voksne står over for i alle aspekter af deres tilværelse, hele livet” Phillip Jarvis. National Life/Work Centre, Canada Vi lægger vægt på at vejledning ikke bare er at foretage de rigtige valg (vejleder) B - lære at træffe beslutninger O - kunne agere i det foranderlige M - kende muligheder (og barrierer) S - selvopfattelse, kende sig selv og se sammenhængen mellem S og M Law: DOTS Niveauer for karrierelæring At opdage At ordne At fokusere At forstå

6 Integreret vejledning - praksisformer
årsplanen arbejdet med uddannelsesparathed kollektive, fællesskabsbaserede, undervisningsbaserede vejledningsformer formål: karrierelæring inddragelse af praktik, virksomhedsbesøg, brobygning, forældre, tidligere elever… tværfaglighed samtaler – individuelle og gruppebaserede organisering, systematik, progression, sammenhæng, opsamling/ opfølgning samtalernes indhold, den vejledningsfaglige dimension At skabe stilladser og struktur kan være hjælpsomt for mange unge (leder) Hvis vi lader dem være i fred, flygter de ind i deres egenverden (lærer) Når vejledning flyttes ud i fællesskaberne… i undervisningen eller i grupper udvides elevernes perspektiv, de lytter til hinanden og deler erfaringer (vejleder)

7 Gør ledelsen til medspillere
Jeg vil bare så gerne, at lærerne forstår, hvad vejledning er i dag, at det er så meget mere komplekst ….og arbejde med deres forestilling om, at vejledning er at lære ”Hvad kan jeg blive” udenad (vejleder) Grib taktstokken synet på vejledning SAMarbejde nye vejlederroller Gør ledelsen til medspillere integreret vejledning er skoleudvikling – og skoleudvikling kan være en døråbner for integreret vejledning rum og rammer Styrk vejledningsdimensionen og vejledningsfagligheden karrierelæring valgprocesser Skab sammenhæng og mening (også) for de unge! de unge som aktører i egen vejledningsproces Eleverne skal ikke stå til ansvar over for mig, har de nu valgt den eller den uddannelse… der er så meget andet de skal stå til ansvar over for mig med… (lærer) Rollerne skal være tydelige, fagligheden skal være forskellig……….Det handler om hele tiden at undersøge, hvor faglighederne har deres særkende, og hvor de kan lappe over (vejleder) Bagsiden er, at alt kan blive udvandet (leder/ vejleder) Det skal gi’ mening ellers virker det ikke (leder) Eleverne ved ikke altid, hvad vi har for med dem… (vejleder)

8 Projekt: udvikling af integreret vejledning i praksis
Når vejlederne kommer retur (fra uddannelse) kommer de med andre og nye perspektiver, andre måder at kigge på, og så løfter vi os ud af sofasnakken og synsningerne. Vi opdager: hov, teorien kan jo hjælpe os i vores praksis (leder) august 2016 – september 2017 vejledere deltager og igangsæt- praksisudvikling på egen skole hver skole sit eget udviklingsarbejde intromøde, skolemøde, 5 læringsgange og mulighed for sparring på skolerne der introduceres nye vejledningsfaglige perspektiver og viden, og teori og praksis kobles Det giver en masse energi, når vi udvikler (leder )


Download ppt "De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google