Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kontaktlæreren som Mentor

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kontaktlæreren som Mentor"— Præsentationens transcript:

1 Kontaktlæreren som Mentor
Et udviklingsarbejde på ølgod Efterskole

2 HVAD? Vi støder på unge med udfordringer, der ikke rummes indenfor den oprindelige beskrivelse af kontaktlærerfunktionen på ØE. Derfor satte vi os sommeren 2015 som mål, at skoleåret skulle bruges til at udvikle på kontaktlærerfunktionen. Vi ville: - afdække arbejdsopgaver - beskrive forventninger og mål for de enkelte arbejdsopgaver - synliggøre de enkelte arbejdsområder internt såvel som eksternt.

3 Kaos Vi oplevede kontaktlærerrollen indeholdt elementer indenfor alt for mange områder, der var tale om opgaver som nedenstående: Elevens udvikling fagligt og socialt. Forældrekontakt Problemknuser Motivator Hygge-onkel/tante Kærstesorgstrøster-voksenven-tjekker-indpisker-opfølger-ordensbetjent-og meget meget andet.

4 Frustration Alt for mange opgaver, der var alt for komplekse og krævede en mere bevidst tilgang til de unge i mange forskellige situationer. Derfor delte vi op: Kontaktlæreren er tilknyttet elevens efterskolebehov (det dannende element) ikke elevens individuelle sociale og faglige behov. Det dannende element skal vi huske IKKE indeholder, det behandlende element, for vi er skole ikke behandlere. Det var derfor vigtigt, at vi fik afluset kontaktlærerrollen for de behandlende elementer, der var sneget sig ind. Derfor blev kontaktlærerfunktionen beskrevet som:

5 Kontaktlærerfunktion – Ølgod Efterskole 16/17
Man mødes mandag, tirsdag og torsdag inden middag 15 minutter på fløjen, hvor daglig rengøring tjekkes og man prøver at spotte, hvordan eleverne har det. Samt 30 min. Torsdag i alm uger. Kontaktlærerens funktion i forhold til eleven: -  Kontaktlæreren udarbejder den sociale del af elevplan og samler det faglige, og afvikler trivselssamtaler individuelt med eleven. Dette foregår tirsdag d. 20/9 kl 15-17, tirsdag d 17/1 kl 15-17, tirsdag d 7/3 kl forud for de indlagte flytninger. Efter de tre samtaler melder kontaktlæreren tilbage til forældrene. -  I løbet af de første 14 dage, skal man have en kort individuel samtale med egne kontaktelever på 5-10 minutter. Efter denne samtale meldes der tilbage til forældrene telefonisk eller via viggo. -  Arrangere arrangementer (Eftermiddag, små̊ events, happenings, aften eller andet) Lærerens funktion skal gerne være støttende og ikke styrende. -  Kontaktlæreren er medansvarlig for elevernes socialisering. -  Fløjlærerne laver en samlende aktivitet umiddelbart efter flytningerne. F.eks. fællesspisning, is i byen, kage-halløj. Kontaktlærerens funktion i forhold til forældrene: -  Kontaktlæreren har udelukkende fokus på den sociale trivsel. -  Første møde m. forældre: Præsentation af kontaktlærer. Vished om hvem, der er kontaktlærer for hvilke elever – eleverne er fordelt på forhånd. Kontaktlæreren udleverer visitkort med oplysninger (navn, telefon, mail) -  Kontaktlæreren kan IKKE give eleverne fri, der skal ringes på kontoret af forældrene. Eleverne kan IKKE give sig selv fri. -  Kontaktlæreren har IKKE ansvar for at kontakte forældrene ved pjæk, manglende opgaver mm. Dette er faglærerens opgave, men kontaktlæreren informeres. Kontaktlærerens andre opgaver: - Kontakt til kommune, sagsbehandler ved behov. Samt udarbejdelse af elevudtalelser til offentlige myndigheder ved behov. Udtalelser udarbejdes af kontaktlæreren, gives til kontoret, hvorfra kontoret sender videre.

6 Hvorfor? Ovenstående blev foretaget med baggrund i et meget stort frafald af elever i skoleåret Vi kontaktede alle de elever, vi havde sagt farvel til. Her spurgte vi om følgende: hvorfor har du forladt ØE Hvorfor forlod du ØE Kunne der have været gjort noget anerledes Hvad foreslår du kunne hjælpe elever med samme problemer som dig

7 Det var udsagn som …… Det var bare ikke lige mig Jeg tror jeg fik en depression Jeg følte mig udenfor Jeg har jo en diagnose, du ved Jeg var mega meget stresset Der var ikke noget fællesskab Alt for mange timer Gad ikke de andre De andre var slet ikke så modne som mig Synes det noget pjat man ikke må pjække For mange regler Følte mig alene De voksne var sure Savnede vennerne derhjemme Vi måtte ikke ryge Min mor syntes jeg skulle holde op

8 Tre kategorier af svar Alt det der er svært personligt Alle de andre
Føj der er regler

9 Mentor Vi ledte højt og lavt efter et redskab til løsning af gruppe 1 svarene: Der skulle arbejdes specifikt med enkelt områder individuelt Arbejdet skulle formaliseres Redskaber, metoder og teorier skulle udbredes Skriftlighed, skriftlighed, skriftlighed

10 Hvordan Alle medarbejdere tildeles en mentor uddannelse, der tilrettelægges som internt uddannelsesforløb. Uddannelsen gennemgås i løbet af skoleåret 16-17 Der skelnes mellem det vi kan, og det vi kan vejlede hen imod. Der tildeles timer i forhold til en fast rammeaftale. hvor eleverne inddeles i tre grupper. Alle forløb kontraktlægges mellem elev og mentor.

11 Mentor aftale på ØE Der arbejdes med en timepulje, der tildeles alle elever på 5 t. pr. tildelt kontakt elev. Elever med behov for yderligere voksenkontakt, tildeles mellem ½ og 1 t. pr uge til mentor timer. Der indgås kontrakt mellem forældre/elev og mentor.

12 Hvem tildeles mentortimer?
Unge med sociale og/eller personlige problemer Unge med diagnoser der er diagnosticerede Unge med problemer i forhold til efterskoleopholdet (fremmøde m.v.)

13 Hvad koster det Mentor ordningen koster ØE mellem 500 og 700 timer, en del af disse finansieres via inklusionsmidler. Den resterende del finansieres ved elev fastholdelse. Frafaldsprocenten ser ud til at være faldet med 30% svarende til 4 elever.

14 HUSK vi er voksne der gerne vil de unge, vi er ikke behandlere.


Download ppt "Kontaktlæreren som Mentor"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google