Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Det Moderne Gennembrud. Romantikken (1800 – 1820) og Sen-Romantikken (1820 til ca. 1870) Historisk: 1801 & 1807Den engelske flåde angreb KBH 1813 Danmark.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Det Moderne Gennembrud. Romantikken (1800 – 1820) og Sen-Romantikken (1820 til ca. 1870) Historisk: 1801 & 1807Den engelske flåde angreb KBH 1813 Danmark."— Præsentationens transcript:

1 Det Moderne Gennembrud

2 Romantikken (1800 – 1820) og Sen-Romantikken (1820 til ca. 1870) Historisk: 1801 & 1807Den engelske flåde angreb KBH 1813 Danmark gik bankerot 1814 Skolelov om at alle børn skulle tilbydes undervisning. Bønderne ejede hverken deres hjem, jord eller arbejdskraft. Kirken havde stor indflydelse.

3 Romantikken = Idealisme Man lagde mere vægt på ”Idealerne/glansbillederne”, som man stræbte efter. Det vil sige, at man ikke lagde vægt på realiteterne.

4 Mennesket født til en bestemt skæbne. Man var en slags skakbrik i Guds skaberværk Formål med livet: 1.Lære sin skæbne at kende og lære at acceptere den. 2.at være lydig, arbejdsom, pligtopfyldende, ærlig og tro på Gud og den plads man havde fået på jorden. Altså om man var rig eller fattig, det var i det store hele noget, Gud havde bestemt.

5 Verden og menneskelivet Indrettet efter bestemte idealer/idéer om: Det gode Det skønne Det sande Det kunne anes: i naturen, i åndelig kærlighed (modsat fysisk kærlighed) og i åndelige værdier

6 Litteratur og kunst Skulle fremstille gode mennesker i harmoni ved hjælp at et smukt sprog i litteraturen og ved hjælp af smukke og idylliske malerier. Litteraturen og kunsten dyrkede: Naturen som udtryk for det oprindelige, det ægte og uskyldige Hjemmelivet, alt var harmonisk og idyllisk. Følelser og fantasi i stedet for forstand Vi er ét folk. Alle har den plads de har..

7 Hvad ku’ forfattere og malere? De kunne se det guddommelige/det åndelige i kraft af: Intuition (fornemmelse) Følelser Stemninger Altså følelser og fantasi var vigtigere end forstand.

8 Det moderne gennembrud 1870 – 1920 Nu skulle man : Sæt problemer under debat Sæt spørgsmålstegn ved de gamle værdier Virkelighedsnær og samtidsorienteret litteratur Fordi: Det handler om menneskets natur. Det handler ikke om mennesket er godt eller ondt, men om kendsgerninger. Hvordan reagerer mennesket i forskellige situationer? Hvad kan et menneske fysisk/psykisk klare? o.s.v. Georg Brandes holder foredrag og gør op med romantikken

9 Sæt problemer under debat Billedet satte ét af mange kvindeproblematikker til debat Mange piger ( her en tjenestepige) blev gravide uden for ægteskab. Uden ægtemand var pigen og barnet dømt til offentlig skam og en elendig tilværelse Mange piger valgte at tage det nyfødte barns liv Den latinske titel betyder: ”Den højeste ret, den største uretfærdighed” Amalie Skram beskriver problematikken i Karens Jul. En politibetjent opdager juleaften en pige siddende i et skur: Det var et barnehoved, som diede hendes magre Bryst…Hun rystede af Kulde fra øverst til nederst.. Erik Henningsen, Summum jus, summa injuria. Barnemordet 1886

10 Sæt spørgsmålstegn ved de gamle værdier Det borgerlige ægteskab, der var baseret på dobbeltmoral, stod for skud i mange bøger: København havde på dette tidspunkt over 230 bordeller. Det var almindeligt at mænd havde haft sex før ægteskabet, men det forventedes, at kvinden var jomfru ved ægteskabets begyndelse. Det var denne dobbeltmoral som Elisabeth Grundtvig satte på dagsordenen i ”Sædelighedsfejden” Hans Jægers bog Albertine 1885 beskriver en ung og uskyldig piges vej ned i prostitution Christian Krogh ”Albertine i politilægens venteværelse ” 1886

11 Herunder bl.a. religionskritik Det guddommelige verdensbillede krakelerer Gud er udtryk for menneskets egne drømme og forhåbninger Vi digter en Gud, fordi vi selv er svage J. P. Jacobsen lader sin hovedperson Jens Lyhne 1880 udtale følgende: ”Fatter De da ikke, at den Dag, Menneskeheden fri kan juble: der er ingen Gud, den Dag skabes der som med et Trylleslag ny Himmel og Jord. Først da bliver Himlen det fri, uendelige Rum, i stedet for et truende Spejdeøje ” Brendekilde En landevej 1893 Der er ingen trøst at hente i kirken, der ligger på den anden side af vejen.

12 Samfundsmæssige ændringer bag Det moderne gennembrud Industrialiseringen begynder at slå igennem Erhvervsforholdene ændres Befolkningsvandring fra land til by København bliver storby Marxismen vinder indpas. Marx skrev ”Das Kapital” i 1880’erne.

13 Darwin Mennesket er et biologisk væsen (styret af sine drifter/instinkter) præcis som hos dyrene. (udviklingslæren) Han mente, at vi bare er et højtstående dyr. Vi er et velbegavet dyr. ”En ræv tænker ikke, når den fanger en mus og spiser den. Det gør vi. Vi kan tænke.” Survival of the fittest Illustration til Arternes oprindelse 1859 af Charles Darwin

14 J.P. Jacobsen skrev bogen ”Marie Grubbe” Marie, der usædvanligt fulgte sine drifter og fysiske lyster til en staldknægt og gik fra at være gift med kongens søn og til at være færgekone på Falster…

15 Uddrag fra romanen: Hun saa paa den nye kudsk, som ledte de forskrækkede ildsky heste ud af den røgopfyldte stald… Marie Grubbe havde rig lejlighed til at beundre den skjønne, kæmpemæssige skikkelse brødes med vældige dyr….De korte lærredsbenklæder og den graalige blaargarns skjorte fremhævede ypperligt de prægtige former og stemmede skjønt og simpelt med det kraftigt farvede ansigt, de fine blonde dun om mund og hage og det store, lyse brusende haar.

16 Mennesket er: Resultatet af en række situationer, hvor menneskets medfødte anlæg og evner møder omgivelserne. Mennesket et produkt af arv og miljø. Det vil sige årsagsbestemt. Der er en årsag og en forklaring på alting.

17 Virkelighedsnær og samtidsorienteret litteratur P.S. Krøyer ”Italienske hattemagere” 1880 Nye sider af virkeligheden bliver nu afbildet i kunst og litteratur – også det slidsomme arbejdsliv Henrik Pontoppidan beskriver i mange bøger fattigfolks slidsomme liv : Hun havde forhen været en skikkelig og stræbsom kone, der efter sin mands død havde ernæret sig selv og mange børn ved redeligt arbejde i roe og kartoffelmarkerne og overhovedet overalt, hvor man havde brug for en bred ryg og et par rappe næver ( Citat fra ”Nådsensbrød” 1887 af Pontoppidan)

18 Litteratur og kunst Skal kopiere virkeligheden. Man skal skildre mennesket og verden realistisk og ikke pynte på historien. Forfattere = journalister, som skulle være kritisk undersøgende. Største krav til dem: ærlighed Skildre og dermed analysere menneskets fysiske, sociale og psykiske forudsætninger. Romanen bliver årsagsforklarende og lægger vægt på forholdet mellem arv og miljø. (Modsat romantikken, hvor det var det arven, det handlede om)

19 Nogle få forfattere: Pontoppidan Martin Andersen Nexø Herman Bang

20 Hvad så med kvinderne? Ja, det er en hel anden, god og ligeså vigtig historie… Den handler bl.a. om Georg Brandes, Amalie Skram og Elisabeth Grundtvig


Download ppt "Det Moderne Gennembrud. Romantikken (1800 – 1820) og Sen-Romantikken (1820 til ca. 1870) Historisk: 1801 & 1807Den engelske flåde angreb KBH 1813 Danmark."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google