Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Argumentation - metode og teori Af Bodil Haue-Pedersen, lærer på Espergærde Gymnasium og HF, Gengivet på dansksiderne.dk, 2016.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Argumentation - metode og teori Af Bodil Haue-Pedersen, lærer på Espergærde Gymnasium og HF, Gengivet på dansksiderne.dk, 2016."— Præsentationens transcript:

1 Argumentation - metode og teori Af Bodil Haue-Pedersen, lærer på Espergærde Gymnasium og HF, 2008. Gengivet på dansksiderne.dk, 2016.

2 Hvad betyder argumentation? Argumentation er at begrunde sine synspunkter for at vinde tilslutning til et standpunkt. Man argumenterer derfor, når der er noget på spil! Når der er nogen, der er uenig i standpunktet.

3 Bevise eller overbevise? Logik (faget filosofi) over for praktisk argumentation (faget retorik) - men fælles er, at man argumenterer altid for, at det, man siger, er sandt.

4 Er argumentationen sand? Det er dog ikke altid til at afgøre, om en argumentation i en tekst er sand - i den forstand, at den stemmer overens med virkeligheden. (Det gælder fx typisk i politiske debatter). Men man argumenterer også altid for at vinde tilslutning til et standpunkt - ikke for at finde sandheden.

5 Eksempel på en teori om argumentation: Steven Toulmin Den engelske filosof og logiker Toulmin har i bogen Uses of Argument (1958) opstillet en argumentationsmodel. Modellen beskriver argumenters opbygning – og er tænkt som en universel model, der kan bruges til analyse af næsten alle argumenter – uanset hvilken sammenhæng de optræder i.

6 Toulmins argumentationsmodel Grundmodel: 1.Påstand (P) 2.Begrundelse (belæg) (B) 3.Hjemmel (H) – danner bro mellem P og B (…idet jeg antager, at…..)

7 Toulmins argumentationsmodel Udvidet model: 1.Påstand (P) 2.Begrundelse (belæg) (B) 3.Hjemmel (H) – danner bro mellem P og B 4.Styrkemarkør (S) – hvor sikker er påstanden? 5.Forbehold (F) (Gendrivelse)– i hvilke tilfælde gælder P ikke? 6.Rygdækning (R) – hvilke holdepunkter er der for hjemmelen?

8 Eksempel P: Det er en god ide at få vinterdæk B: Så undgår du at køre i grøften i snevejr H: Vinterdæk forbedrer sikkerheden S: Det er helt sikkert en god ide F: Med mindre man kører stærkere pga. falsk tryghed R: Statistikker viser, at bilister med vinterdæk har færre uheld.

9 Begrundelse Så undgår du at køre i grøften i snevejr Påstand Det er en god ide at få vinterdæk Hjemmel Vinterdæk forbedrer sikkerheden Forbehold Med mindre man kører stærkere pga. falsk tryghed Rygdækning Det viser statistikker Styrkemarkør Det er helt sikkert en god ide


Download ppt "Argumentation - metode og teori Af Bodil Haue-Pedersen, lærer på Espergærde Gymnasium og HF, Gengivet på dansksiderne.dk, 2016."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google