Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Mintzbergs former og kræfter på Realskolen. Adm. Leder Pæd. Leder FO-leder Bestyrelse Skoleleder -Relation til fagforening -Forskning og udvikling -Lønninger.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Mintzbergs former og kræfter på Realskolen. Adm. Leder Pæd. Leder FO-leder Bestyrelse Skoleleder -Relation til fagforening -Forskning og udvikling -Lønninger."— Præsentationens transcript:

1 Mintzbergs former og kræfter på Realskolen

2 Adm. Leder Pæd. Leder FO-leder Bestyrelse Skoleleder -Relation til fagforening -Forskning og udvikling -Lønninger Lærere, pædagoger og TAP´er Træk mod professionalisme -Strategisk planlægning -Økonomi -Kontrol -Planlægning

3  Leverer en kerneydelse (undervisning) varetaget af personer med en særlig uddannelse (lærere).  Kræften der dominerer er færdigheder  Vigtigste organisationsdel er produktionskernen (lærere og pædagoger) Fagbureaukratiet

4  I fagbureaukratiet (Realskolen) har de professionelle på gulvet(lærerne og pædagoger) en stor autonomi i deres arbejde ringe planlægning og kontrol fra ledelsen.  Autonomien betyder, at de professionelle kan udføre deres arbejde uden nogen særlig ledelsesmæssig indblanding. Deres nærmeste leder (pæd. leder og FO-leder) er som regel en person fra deres egen faggruppe, og det skaber en særlig forventning om, at ledelse skal tage afsæt i de professionelles opfattelse af, hvad der er nødvendigt for at udføre kerneopgaven forsvarligt.

5  Mellemlederen har ganske vist en formel ledelsesautoritet, men er hele tiden afhængig af de professionelles opbakning for reelt at kunne fungere som leder.  Ifølge Mintzberg har lederen kun magt, så længe vedkommende varetager de professionelles interesser.  Hvis de professionelle oplever, at deres mellemleder begynder at varetage topledelsens eller det politiske systems interesser, mister lederen autoritet og magt.  Dette sætter mellemlederen (pæd. leder og FO-leder) i et stort pres mellem de professionelle på den ene side, og topledelsen (skolelederen og bestyrelsen) på den anden side.

6  Frem for at lytte til topledelsen og organisationens øvrige interessenter, lytter de professionelle (lærere og pædagoger) i et fagbureaukrati hellere til deres faglige organisationer udenfor organisationen. Det gør de, fordi de faglige organisationer er styret af den selvsamme faglighed, de til dagligt arbejder efter.  Fagbureaukratiet (Realskolen) er således en stærkt decentral organisation

7  Tilsammen skaber disse karakteristika en organisation, der ikke er særlig innovativ.  Der kan godt ske innovation og udvikling – men kun når faggruppen selv ser et behov for det.  Initiativer fra ledelsen, fra det politiske niveau eller fra andre interessenter, vil få det svært, hvis de professionelle (lærere og pædagoger) ikke kan se en faglig interesse i forslagene.  Både de professionelle på gulvet og deres faglige organisationer, vil ofte med held kunne modsætte sig uønskede initiativer.


Download ppt "Mintzbergs former og kræfter på Realskolen. Adm. Leder Pæd. Leder FO-leder Bestyrelse Skoleleder -Relation til fagforening -Forskning og udvikling -Lønninger."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google