Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Overgangsvejledning Hva’ taler vi om? Definitioner. Eksempler på udvalgte overgangsvejledninger. Udfordringer, lokalt og nationalt. Oplæg til work-shop.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Overgangsvejledning Hva’ taler vi om? Definitioner. Eksempler på udvalgte overgangsvejledninger. Udfordringer, lokalt og nationalt. Oplæg til work-shop."— Præsentationens transcript:

1 Overgangsvejledning Hva’ taler vi om? Definitioner. Eksempler på udvalgte overgangsvejledninger. Udfordringer, lokalt og nationalt. Oplæg til work-shop.

2 Overgangsvejledning Definition: Lov om uddannelses- og erhvervsvejledning (nr. 4 af 29.11.2013). § Overgangsvejledning er den vejledning, der ydes i forbindelse med overgangen fra uddannelse til videre uddannelse og i forbindelse med overgangen fra uddannelse til arbejdsliv.

3 Overgangsvejledning Ansvar, forberedelse, gennemførelse og bistand Ansvar for overgangsvejledningen er hos elevens aktuelle institution (§ 10). Det lokale vejledningscenter skal bistå det kommunale skolevæsen, de frie grundskoler, efterskolerne og folkehøjskolerne og uddannelsesinstitutionerne med forberedelse og gennemførelse af overgangsvejledning. (§ 9 stk. 2).

4 Der er ved at ske noget ! Med navn og organisering, opgaver og samarbejde med andre Piareersarfik Kommunale vejledningscenter Lokale vejledningscenter Job-, vejlednings- og opkvalificeringscenter JVO-center Lovgivning: Uddannelses- og erhvervsvejledning (nr. 4 af 29.11.2013). Job-, vejlednings- og opkvalificeringscentre (nr. 28 af 9.12.2015).

5 Overgangsvejledning Fokusområder i oplægget - set med JVO-center-vejleder-øjne JVO-center bidrager med ”forberedelse” og ”gennemførelser” af overgangsvejledning med uddannelsesinstitutionen. Folkeskole mod ungdomsuddannelser GUX – ud og videre EUD – ud og videre EUD – fra skolepraktik til virksomhedspraktik Efterskole – ud og mod EUD og GUX.

6 Overgangsvejledning Områder som IKKE er i dette oplægget, f.eks.: JVO mod EUD, JVO mod GUX, JVO mod højskoleophold i Danmark, Folkeskole mod efterskole, Folkeskole mod AFS, Folkeskole mod JVO, EUD - fra skoleophold til praktik, EUD – ud og mod arbejde Kortere videregående uddannelser mod andre uddannelser.

7 Overgangsvejledning, folkeskole

8 Aktiviteter, samarbejde, rammer Folkeskole Handleplan ark 6 A færdiggøres i 10. kl. Personlig udvikling mere struktureret og konkret indhold og forløb om erhvervs- og uddannelsesvalg. Udveksling af nødvendige data, hvad, hvilke, hvornår og hvordan? JVO-center Kollektivvejledning klassevis i folkeskolen. Opdaterer og udvikler folkeskole klasselærere og skolevejledere om erhvervs- og uddannelsesvalg i ældste trin. Individuel vejledning efter ønske. Ansøgningssted.

9 Overgangsvejledning, GUX- ud

10 Aktiviteter, samarbejde, rammer GUX GUX’s overgangsvejledning. Liste over alle afgangselever mht til søgning af uddannelse efter GUX. JVO-center Opdaterer og udvikler GUX’s vejledere, evt. lærere og elevadministration vejledere om erhvervs- og uddannelsesvalg. Gruppevejledning om procedure og praktiske forhold. Individuel vejledning efter ønske. Ansøgningssted.

11 Overgangsvejledning, EUD – under skoleophold

12 Aktiviteter, samarbejde, rammer EUD EUD’s overgangsvejledning, såvel mod erhverv som mod videre uddannelse. Udspil og struktur mht ønske om involvering af JVO-center i konkrete aktiviteter med overgangsvejledning. JVO-center Opdaterer og udvikler EUD’s vejledere, evt. lærere og elevadministration vejledere om erhvervs- og uddannelsesvalg. Gruppevejledning om procedure og praktiske forhold. Individuel vejledning efter ønske. Ansøgningssted.

13 Efterskole - ud og videre Efterskole Udfordring med at eleven er meget alene mht valg og søgning af uddannelse efter efterskole, også af praktisk art ved konkret ansøgning. Udfordring med at bygge videre ud fra elevens handleplan. JVO-center JVO-center i efterskole-byen opdaterer og udvikler vejledere/lærere på efterskole. JVO-center i hjemby opdaterer og udvikler folkeskole lærere om uddannelsesvejlednining og ansøgning, herunder også information til forældrene. JVO tjekker op om efterskole- elevers søgning af uddannelse.

14 Skolepraktik til virksomhedspraktik EUD Erhvervsskole Udfordring med at elever, der følger skolepraktik, skal flytte til virksomhedspraktik. Udfordring med bolig, arbejdsgange mellem aktører (EUD og JVO-centre). Ofte flytte til en hel ny by. Gearet til at inddrage nødvendige aktører i processen. JVO-center JVO-center i elevens hjemby. JVO-center i elevens kommende by; der hvor ny praktikplads (virksomheds-praktik) er. Nødvendig informationsflow. Gearet til at inddrage nødvendige aktører i processen.

15 Overgangsvejledning, Udfordringer Meget omfattende opgaver, Mange situationer med forskellige opgavetyper, Mange aktører og i mange forskellige sammenhænge, Foregår ”isoleret” på den enkelte institution.

16 Overgangsvejledning, Udfordringer Mange opgaver er ikke beskrevet i indhold. Mange arbejdsrutiner er ikke beskrevet. Mange samarbejdsrutiner er ikke nedfældet. Tendens til mere frustration i det lokale arbejde! Aktører famler rundt i at løse opgaverne bedst muligt. Der er erfaringer rundt om i landet! Der er stor motivation for at får mere struktur på overgangsvejledning. Hvordan får vi sikret et frugtbart udviklingsarbejde?

17 Overgangsvejledning, udfordringer Lokalt Samarbejde, især folkeskole, JVO og evt. EUD/GUX-skoler. Opgaver og indhold og tidsforløb i opgaver. Ressourcer, kvalifikationer, medarbejdere til at udfører opgaverne. Dokumentation og beskrivelse af overgangsvejledning. National Sikre at der sker udvikling af indhold, forløb og aktører i overgangsvejledning. Tilvejebringe analyse af ressourcer til opgaveløsning. Dokumentation og beskrivelse af overgangsvejledning i alt sin vælde.

18 Overgangsvejledning, Udfordringer Tag oplægget med til work-shop. Hvordan får vi sikret et frugtbart udviklingsarbejde? Hvordan sikrer vi, at de centrale myndigheder tager føreransvaret i dette mangesidede udviklingsarbejde?


Download ppt "Overgangsvejledning Hva’ taler vi om? Definitioner. Eksempler på udvalgte overgangsvejledninger. Udfordringer, lokalt og nationalt. Oplæg til work-shop."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google