Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Velkommen BR-10 Seminar 13.00 til 16.00 Til 2 x ½ dags kursus.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Velkommen BR-10 Seminar 13.00 til 16.00 Til 2 x ½ dags kursus."— Præsentationens transcript:

1 Velkommen BR-10 Seminar 13.00 til 16.00 Til 2 x ½ dags kursus

2 8. Installationer 8.1 Generelt 8.2 Fordelingsanlæg til varme, køling og varmt brugsvand 8.3 Ventilationssystemer 8.4 Vand- og afløbsinstallationer 8.5 Fyringsanlæg og aftrækssystemer 8.6 Solvarmeanlæg, solcelleanlæg, køleanlæg og varmepumper 8.7 Renovationsanlæg 8.8. Elevatorer

3 8.1 Generelt Stk.1 Installationer skal udføres, så de ikke er til fare for personer eller medfører skader på bygningen. Generende rystelser må ikke overføres til bygningen. Dette kapitel omhandler en række forhold, som har betydning for udførelsen af installationer: Sikkerhed og skader Vibrationer Sundhed og hygiejne Forholdsregler mod frost Brandsikkerhed Forholdsregler mod unødvendigt energiforbrug Tilgængelighed Installationer skal udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Forkert udførte installationer kan for eksempel medføre risiko for eksplosion, brand, skoldning eller forgiftning.

4 8.1 Generelt Stk.2 Installationer skal udføres, så de ikke medfører brandfare eller eksplosionsfare. Ved rørgennemføringer, kanaler og lignende skal der træffes foranstaltninger, der hindrer gennemgang af støj, fugt, ild, gas, røg og lugt. Rørgennemføringer, kanaler og lignende, som passerer gennem en brandmæssig adskillelse, skal normalt udføres, så de ikke forringer brandsikkerheden. Derfor kan det være nødvendigt at anvende brandspjæld eller andre foranstaltninger for at hindre brand- og røgspredning.

5 8.1 Generelt Stk.3 Overfladetemperaturen på brændbart materiale skal holdes så lav, at der ikke er fare for antændelse. Kravet til brændbart materiale er normalt opfyldt, hvis overfladetemperaturen ikke overstiger 85°C. Installationer med en temperatur på mellem 85°C og 100°C holdes mindst 30 mm fra træværk eller andet brændbart materiale. Temperatur mellem 100°C og 150°C bør afstanden være mindst 50 mm. Eksempel på afstand til brændbart materiale i forbindelse med gennemføring af stålskorsten i loft.

6 8.1 Generelt Stk.4 Brændbart materiale skal mindst holdes i følgende afstande fra murede skorstene og små aftrækssystemer eller komponenter af stål. Afstandene måles fra den udvendige side. Skorstene 100 mm Vandrette røgrør 300 mm Lodrette røgrør 225 mm. For røgrør med dimension Ø 80 -100 mm fra pillebrændeovne dog 225 mm. Renselemme 200 mm 8.1 Generelt Stk.7 Installationer skal udføres, så unødvendigt energiforbrug undgås. De skal isoleres mod varmetab og kondens. Rør og beholdere bør så vidt muligt anbringes, så varmeafgivelsen fra dem kommer bygningen til gode.

7 . 8.2 Fordelingsanlæg til varme, køling og varmt brugsvand Stk 8 Cirkulationspumper i varme-, varmtvands-, jordvarme- og køleanlæg skal være A- mærkede eller opfylde tilsvarende energimæssige krav hertil. Uanset om der er flowregulering i jordslangekredsen er der en stor energibesparelse ved at bruge A-mærkede pumper eller pumper, der opfylder tilsvarende energimæssige krav hertil. Hvis fyret er installeret efter 1. januar 2011 skal cirkulationspumpen være A- mærket eller opfylde tilsvarende energimæssige krav hertil. Det følger af kapitel 7.4.1, stk. 3, at bestemmelserne i kapitel 8 gælder ved udskiftning. Det gælder således også cirkulationspumper.

8 8.3 Ventilationssystemer Stk. 6 Ventilationsanlæg skal udføres med varmegenvinding med en temperaturvirkningsgrad på mindst 70 pct. En temperaturvirkningsgrad på 70 % kan normalt opnås med en god krydsveksler, en modstrømsvarmeveksler eller en roterende veksler. 8.3 Ventilationssystemer Stk. 8 Ventilationsanlæg til forsyning af én bolig skal udføres med varmegenvinding med en temperaturvirkningsgrad på mindst 80 pct. Bestemmelsen gælder også ved installation af et anlæg i hver boligenhed i en etageejendom. Varmegenvindere i ventilationsanlæg, som kun forsyner én bygning, kan opnå en høj virkningsgrad ved at være udstyret med en ekstra god krydsveksler og lav lufthastighed i veksleren

9 8.4 Vand- og afløbsinstallationer Stk. 1 Vand- og afløbsinstallationer skal udformes, så de frembyder tilfredsstillende tryghed i brand-, sikkerheds-, funktions- og sundhedsmæssig henseende. Vand- og afløbsinstallationer skal kunne fungere tilfredsstillende i hele deres forventede levetid. Installationer skal udføres, så de ikke medfører brandfare. Ved rørgennemføringer, installationsskakte, kanaler og lignende skal der træffes foranstaltninger, der hindrer gennemgang af ild, røg og gasser. Installationer skal udføres, så der ikke opstår risiko for brugernes sundhed. Tilfredsstillende tryghed kan opnås ved at følge alment anerkendte anvisninger for den tekniske udformning og udføre arbejdet i henhold til byggetraditioner og god håndværksmæssig praksis.

10 8.6 Solvarmeanlæg, solcelleanlæg, køleanlæg og varmepumper Stk. 1 Solvarmeanlæg, solcelleanlæg, køleanlæg og varmepumper skal udføres og installeres, så der ikke opstår fare for brand, eksplosion, forgiftning og sundhedsmæssige gener f.eks. i form af støj eller vibrationer. Solvarmeanlæg - Driftstrykket varierer i den enkelte installation. Derfor bør solfangeren være dimensioneret til det højest forekommende driftstryk. Et højt driftstryk mindsker risikoen for kogning. For varmepumper med jordslanger bør jordslanger, der placeres mindre end 1,5 meter fra bygninger og mindre end 1 meter fra vand- og kloakrør, isoleres med poretæt isolering. Stk. 3 Solvarme- og solcelleanlæg bør indrettes, så der opnås maksimal energiudnyttelse. Solfangere og især solceller bør anbringes så skyggefrit som muligt, og så hældningen fra vandret er inden for intervallet 15-90 grader og afvigelse fra syd er maksimalt 90 grader.

11 8.6.2 Solvarmeanlæg Stk 2. Ved nybyggeri eller renovering af bygninger udenfor eksisterende fjernvarmeområder, hvor det forventede varmtvandsforbrug overstiger 2000 liter pr. døgn, skal der etableres solvarmeanlæg, der kan dække et energibehov svarende til varmtvandsforbruget under normale driftsforhold. Anlægget dimensioneres, så det dækker et behov svarende til mindst 95 pct. af behovet for varmt vand fra maj til og med september. 8.6.3 Solcelleanlæg Stk 1. Solcelleanlæg skal udføres, så de ikke giver anledning til temperaturforårsagede skader på bygninger. Solceller kan blive meget varme under drift, helt op til 140 °C afhængig af placeringen. Solcellemoduler, der integreres i klimaskærmen og dermed ikke ventileres på bagsiden, udsætter det bagvedliggende materiale, fx et undertag, for en kraftig temperaturpåvirkning. Ved valg af bygningsmaterialer og konstruktion bør der tages højde for dette.


Download ppt "Velkommen BR-10 Seminar 13.00 til 16.00 Til 2 x ½ dags kursus."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google