Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Salmeforedrag Ved Mogens Sørensen. Hvad er en salme? Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Salmeforedrag Ved Mogens Sørensen. Hvad er en salme? Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil."— Præsentationens transcript:

1 Salmeforedrag Ved Mogens Sørensen

2 Hvad er en salme? Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil Da jøderne oversatte skrifterne til græsk, kaldte de Salmernes Bog for Psalmos Da jøderne oversatte skrifterne til græsk, kaldte de Salmernes Bog for Psalmos Siden blev salme betegnelse for en sang fra den gammeltestamentlige sangsamling. Siden blev salme betegnelse for en sang fra den gammeltestamentlige sangsamling.

3 Hvad er en salme? I den middelalderlige liturgi sang man de gammeltestamentlige salmer og senere digtede latinske sange kaldet hymner. I den middelalderlige liturgi sang man de gammeltestamentlige salmer og senere digtede latinske sange kaldet hymner. På reformationstiden blev der indført liturgi på modersmålet, til det formål digtede man sange. På reformationstiden blev der indført liturgi på modersmålet, til det formål digtede man sange. Disse sange fik nu betegnelsen salme her i Norden. Disse sange fik nu betegnelsen salme her i Norden.

4 4 salmeforedrag Reformationstidens salmedigtning Reformationstidens salmedigtning Hans Christensen Sthen Hans Christensen Sthen Thomas Kingo Thomas Kingo Hans Adolph Brorson Hans Adolph Brorson

5 Reformationstiden Luther digtede nogle salmer selv, efterhånden fulgte andre med. Luther digtede nogle salmer selv, efterhånden fulgte andre med. Da reformationen kom til Danmark, startede man med at gendigte de tyske salmer. Da reformationen kom til Danmark, startede man med at gendigte de tyske salmer. Senere begyndte de at skrive selv, produktive digtere var Hans Tausen og Claus Mortensen. Senere begyndte de at skrive selv, produktive digtere var Hans Tausen og Claus Mortensen.

6 Reformationstiden Efterhånden samlede man dem i salmebøger, det startede i Malmö i 1529. Efterhånden samlede man dem i salmebøger, det startede i Malmö i 1529. Den første landsdækkende autoriserede salmebog blev Hans Thommisøns Salmebog i 1569. Den første landsdækkende autoriserede salmebog blev Hans Thommisøns Salmebog i 1569. I den blev cremen af reformationstidens digtning samlet i en overskuelig form. I den blev cremen af reformationstidens digtning samlet i en overskuelig form.

7 Hans Christensen Sthen Han fremstod i kølvandet på reformationen som den første, der skrev flest tekster selv. Han fremstod i kølvandet på reformationen som den første, der skrev flest tekster selv. Hans navn er ikke så kendt, men adskillige af hans salmer er i levende brug. Hans navn er ikke så kendt, men adskillige af hans salmer er i levende brug. Han er først og fremmest sorgen og trøstens salmedigter. Han er først og fremmest sorgen og trøstens salmedigter.

8 Thomas Kingo Den førende barokdigter Den førende barokdigter Stod for den ortodokse lutherdom. Stod for den ortodokse lutherdom. Kendt for bl. a. sine påskesalmer og sine morgen- og aftensalmer. Kendt for bl. a. sine påskesalmer og sine morgen- og aftensalmer.

9 Hans Adolph Brorson Pietismens digter Pietismens digter Karakteriseret ved sin inderlige Jesus- kærlighed med stærke billeder fra kærlighedslivet, sit vækkeråb og himmellængsel. Karakteriseret ved sin inderlige Jesus- kærlighed med stærke billeder fra kærlighedslivet, sit vækkeråb og himmellængsel. Er især kendt for sine julesalmer og salmer om Himmelen. Er især kendt for sine julesalmer og salmer om Himmelen.

10 Andre emner? Jeg er åben.

11 Rationalismens tid Forfald i salmerne først med Guldbergs Salmebog, så med Evangelisk Kristelig Salmebog. Forfald i salmerne først med Guldbergs Salmebog, så med Evangelisk Kristelig Salmebog. Gamle salmer omredigeres til ukendelighed og de nye dyrker borgerdyden. Gamle salmer omredigeres til ukendelighed og de nye dyrker borgerdyden. En god salmedigter fra den tid: Johan Nordahl Brun. En god salmedigter fra den tid: Johan Nordahl Brun.

12 N. F. S. Grundtvig Den store fornyer af salmesangen. Den store fornyer af salmesangen. Kendt for sine pinsesalmer og salmer om døden. Kendt for sine pinsesalmer og salmer om døden. Sangen i hans menighed var usædvanlig klar. Sangen i hans menighed var usædvanlig klar.

13 Tysk salmedigtnings guldalder Omkring 30-årskrigen. Omkring 30-årskrigen. Der var en usædvanlig produktivitet her. Der var en usædvanlig produktivitet her. Kendteste digter: Paul Gerhard Kendteste digter: Paul Gerhard

14 Velkommen til at kontakte! Mogens Sørensen Mogens Sørensen Webside: mogens-soerensen.dk Webside: mogens-soerensen.dk Eller find mit navn på sogneaften.dk’s hjemmeside. Eller find mit navn på sogneaften.dk’s hjemmeside.


Download ppt "Salmeforedrag Ved Mogens Sørensen. Hvad er en salme? Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google