Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Retorik – at tale/holde foredrag. Retorik som aktivitet: Overalt hvor der er mennesker der formidler, påvirker og argumenterer, er der retorik. Den egentlige.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Retorik – at tale/holde foredrag. Retorik som aktivitet: Overalt hvor der er mennesker der formidler, påvirker og argumenterer, er der retorik. Den egentlige."— Præsentationens transcript:

1 Retorik – at tale/holde foredrag

2 Retorik som aktivitet: Overalt hvor der er mennesker der formidler, påvirker og argumenterer, er der retorik. Den egentlige betydning er overbevisende kommunikation. Overalt hvor der er mennesker der formidler, påvirker og argumenterer, er der retorik. Den egentlige betydning er overbevisende kommunikation.

3 Eksempler på former Eksempler: politisk debat, juridisk argumentation, holdningsbearbejdning, underholdende taler, foredrag, oplysning… I alle genrer er målet at aktivere modtageren til at gøre eller mene noget bestemt. Eksempler: politisk debat, juridisk argumentation, holdningsbearbejdning, underholdende taler, foredrag, oplysning… I alle genrer er målet at aktivere modtageren til at gøre eller mene noget bestemt.

4 For at skabe ægte – og dermed holdbar – overbevisning må afsender indtænke (forestille sig) modtagerens erfaringer, interesser, forståelser i sin argumentation. For at skabe ægte – og dermed holdbar – overbevisning må afsender indtænke (forestille sig) modtagerens erfaringer, interesser, forståelser i sin argumentation. Sætte sig i modtagerens sted! Sætte sig i modtagerens sted!

5 Retorik som kunst: Retorik er ikke blot en aktivitet, det er også en kunst. Dvs. en lære om hvordan man overbeviser og formidler i praksis. Retorik er ikke blot en aktivitet, det er også en kunst. Dvs. en lære om hvordan man overbeviser og formidler i praksis.

6 Historie I denne skikkelse opstod retorikken for omkring 2500 år siden i det gamle Grækenland. (Kendt eksempel: Sokrates ) I denne skikkelse opstod retorikken for omkring 2500 år siden i det gamle Grækenland. (Kendt eksempel: Sokrates ) Den tjente en vigtig funktion i den Athenske bystat, lagde grunden til verdens første demokrati. Den tjente en vigtig funktion i den Athenske bystat, lagde grunden til verdens første demokrati.

7 Historie Oprindelig var retorikken en ren talekunst, men siden har den også inddraget overbevisning gennem skrift og billeder. Oprindelig var retorikken en ren talekunst, men siden har den også inddraget overbevisning gennem skrift og billeder.

8 Vigtige punkter: Vis velvilje over for tilhørerne Vis velvilje over for tilhørerne Tænk i modtagerperspektiver Tænk i modtagerperspektiver Anskueliggør emnet Anskueliggør emnet Fokusér på få, men stærke argumenter Fokusér på få, men stærke argumenter Vaccinér mod modargumenter. Vaccinér mod modargumenter. Find og udnyt de overbevisende momenter i en konkret kommunikationssituation Find og udnyt de overbevisende momenter i en konkret kommunikationssituation Det kræver ikke blot sproglig kompetence, men også viden om emnet, situationsfornemmelse og psykologisk indsigt. Det kræver ikke blot sproglig kompetence, men også viden om emnet, situationsfornemmelse og psykologisk indsigt.

9 Eksempler på hvorfor et foredrag/en debat bliver kedelig: Generthed Generthed Nervøsitet Nervøsitet For hurtig tale For hurtig tale Ikke klare linier i opbygningen Ikke klare linier i opbygningen Ikke velforberedt Ikke velforberedt Ingen modtager-indsigt Ingen modtager-indsigt Ingen interesse for emnet (især fra afsenderens side!) Ingen interesse for emnet (især fra afsenderens side!)

10 Så derfor er det vitgtigt at: Tale højt og tydeligt Tale højt og tydeligt Være rolig men ”levende” Være rolig men ”levende” Kunne vække interesse blandt publikum (egen interesse smitter af!) Kunne vække interesse blandt publikum (egen interesse smitter af!) Være velforberedt Være velforberedt Have et ”budskab” eller et formål som man vil formidle. Have et ”budskab” eller et formål som man vil formidle.


Download ppt "Retorik – at tale/holde foredrag. Retorik som aktivitet: Overalt hvor der er mennesker der formidler, påvirker og argumenterer, er der retorik. Den egentlige."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google