Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Voksenlærlingordningen. Hvorfor en voksenlærlingeordning?  Voksenlærlingeordningen startede i 1997 for at modvirke de begyndende balanceproblemer på.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Voksenlærlingordningen. Hvorfor en voksenlærlingeordning?  Voksenlærlingeordningen startede i 1997 for at modvirke de begyndende balanceproblemer på."— Præsentationens transcript:

1 Voksenlærlingordningen

2 Hvorfor en voksenlærlingeordning?  Voksenlærlingeordningen startede i 1997 for at modvirke de begyndende balanceproblemer på arbejdsmarkedet – ”mangel på faglært arbejdskraft samtidig med ledighed blandt ufaglærte”.  For at tilskynde virksomheden til at ansætte en lærling over 25 år kan de få et tilskud på 30 kr. i timen i 2 år.  For ledige under 30 år kan virksomheden få et tilskud på 30 kr. i timen i 4 år.

3 Hvad betyder det for personen?  Voksenlærlingeordningen er en mulighed, for personer, uden uddannelse, der er fyldt 25 år, til at få en faglig uddannelse.  Under hele uddannelsen betaler virksomheden den løn der svarer til den overenskomstmæssige mindsteløn for en ufaglært, inden for det pågældende fag,(eller beslægtede).

4 Hvad betyder det for virksomheden?  Virksomheden kan få tilskud hvis de ansætter en lærling der er fyldt 25 år, på et fornuftigt økonomisk grundlag.  Virksomheden får en stabil og motiveret lærling, som er indstillet på at lære noget og har prøvet arbejdslivet, og ved hvad der forventes.

5 Hvad kan vi bruge voksenlærlingeordningen til?  I kan bruge ordningen til fx at opkvalificere og fastholde gode medarbejdere, eller bruge den, når I skal ansætte nye medarbejdere.  Samtidig forebygger I fremtidig mangel på faglært arbejdskraft i jeres virksomhed.

6 Løber ordningen ikke pludselig tør for penge?  Nej, det gør den ikke. Tilskuddet til voksenlærlingeordningen er blevet justeret pr. 1. januar 2009.  Det betyder i al enkelthed, at ordningen er gjort stabil: Virksomhederne kan regne med at der bevilges tilskud, hvis de øvrige betingelser er opfyldt.

7 Er der ikke meget bureaukrati? Svaret er et klart ”NEJ”, det er meget enkelt  Virksomheden kan kontakte Jobcentret og få råd og vejledning og samtidig få oplyst om faget er på listen, og om der kan bevilges tilskud.  Virksomheden fremsender ansøgningsblanketten og kopi af den underskrevne uddannelsesaftale til Jobcentret i den kommune hvor praktikstedet ligger.  Virksomheden sender uddannelsesaftalen til fagskolen (handelsskole eller teknisk skole) for godkendelse og påtegning.

8 Ansøgningen:  Ansøgningen, AB 501, skal indgives til Jobcentret i den kommune hvor praktikstedet ligger, senest 1 måned efter uddannelsesaftalens start. Meget gerne før uddannelsens start.  Hvis ansøgningen modtages mere end 1 måned fra uddannelsesaftalens påbegyndelse vil der ske en reduktion af tilskudsperioden, svarende til perioden fra uddannelsesaftalens påbegyndelse til datoen for ansøgningens modtagelse i Jobcentret.

9 Udbetaling af refusion:  Anmodning om udbetaling at tilskud indsendes til Jobcentret på blanket AB 505 sammen med kopi af lønsedlen, den 15. i måneden og pengene vil blive indsat på bankkontoen den 15. i næste måned.  Hvis det passer virksomheden bedre at indsende anmodningen f.eks. kvartalsvis (bagud) er det også i orden. Så udfyldes der blot 1 blanket for hele perioden.

10 Hvilke fag og brancher: Faget/uddannelsen skal være på: ”Listen over erhvervsuddannelser hvor virksomheder kan få tilskud til at ansætte voksenlærlinge”. Denne liste viser hvilke fag der er (eller hvor der forventes at blive), mangel på faglært arbejdskraft. Listen revideres og offentliggøres hvert halve år. (ultimo juni og ultimo december)

11 Hvis personen har en forudgående uddannelse gælder følgende regler: 12 Der kan gives tilskud  Hvis uddannelsen, ikke været har været brugt eller afsluttet inden for de sidste 5 år. anses den for ”forældet”.  Gælder også for personer der ikke er ledige. Der kan også gives tilskud hvis:  Uddannelsen har været brugt inden for de sidste 5 år, men personen er:  Under 30 år og har modtaget kontanthjælp eller dagpenge i mindst 6 måneder eller  Over 30 år og har modtaget kontanthjælp eller dagpenge i mindst 9 måneder

12 Løn og tilskud:  Personen skal under hele uddannelsen have en løn der mindst svarer til mindstelønnen for en ufaglært inden for det pågældende overenskomstområde.  Virksomheden får et tilskud på 30 kr. pr. time i op til 2 år regnet fra uddannelsens startdato.  For ledige under 30 år kan virksomheden få et tilskud på 30 kr. i timen i 4 år.  Under skoleophold kan virksomheden søge om lønrefusion fra Arbejdsgivernes Elevrefusion (AER), i 2011 er refusionen 4210 kr. pr. skoleuge.

13 Hvad gør Jobcentret?  Jobcentret vurderer om, der kan gives tilskud, så snart ansøgningen modtages.  Hvis ansøgningen kan godkendes sendes en godkendelse til virksomheden, så snart den påtegnede uddannelsesaftale er modtaget.  Hvis ansøgningen ikke kan godkendes sendes et afslag til virksomheden, med ankevejledning.

14 Hvad hvis vi er lidt usikre på fremtiden pga. krisen?  Det er muligt at indgå aftale om ansættelse af en voksenlærling i en 1-årig periode. Hvis det så går godt med virksomhedens økonomi, er det nemt for jer at forlænge uddannelsesaftalen.  Få mere info herom hos uddannelsesstedet eller i jeres lokale jobcenter.  Det er faktisk muligt for op til flere virksomheder at ”dele” en voksenlærling mellem sig (kombinationsaftale). Dermed kan virksomhederne blandt andet sikre sig, at lærlinge fagligt "kommer hele vejen rundt". Få mere info herom på uddannelsesstedet/fagskolen, eller i dit lokale jobcenter.

15 Hvordan får vi udbetalt tilskuddet?  I får tilskuddet udbetalt løbende i forbindelse med aflønning af jeres voksenlærling/voksenlærlinge.  En gang om måneden indsender virksomheden en anmodning om udbetaling af tilskud (AB505) og kopi af lønseddel som dokumentation for lønudbetalingen.  Derefter modtager I tilskuddet for den pågældende måned med tilbagevirkende kraft senest d. 15. måneden efter.

16 Hvordan bliver vi godkendt som læreplads?  Det er De Faglige Udvalg på uddannelsesstederne/fagskolen,der godkender virksomheden som praktikplads.  I henter en ansøgningsblanket på den pågældende uddannelsesinstitutions/fagskoles hjemmeside, udfylder den og sender den til den pågældende uddannelses faglige udvalg, som behandler ansøgningen hurtigst muligt og melder tilbage, direkte til jer med svar.

17 Fordele for personen:  Personen får en uddannelse, samtidig med at han/hun får en løn han/hun kan leve for.  Personen skal ikke være tilmeldt Jobcentret, man er som lærling i ordinært arbejde Tilskud til voksenlærling er ikke aktivering, - (det er virksomheden der får tilskud).

18 Tilskud efter "voksenlærlingeordningen" Fag (eksempel) Antal uger (2 år) Antal skoleuger Antal tilskudsuger Antal timer Tiskud 30 kr. pr. time Håndværker (Murer)10420843.10893.240 Håndværker (Murer)208401686.216186.480 Butik/kontor10414903.33099.900 Butik/kontor208281806.660199.800

19 PRÆMIERINGS- OG BONUSORDNINGEN FRA AER Dagsinterval for udbetaling Udbetaling efter (antal dage) fra startdato Udbetaling efter (antal måneder) fra startdato Beløb til udbetaling Præmie i prøvetiden 30 16.000 306026.000 309036.000 Samlet præmieudbetalig i prøvetiden:18.000 Bonus (90 dage efter prøvetiden) 90180613.000 180270913.000 2703601213.000 6307202413.000 Samlet bonus efter prøvetiden:52.000

20 Voksenlærlingordningen


Download ppt "Voksenlærlingordningen. Hvorfor en voksenlærlingeordning?  Voksenlærlingeordningen startede i 1997 for at modvirke de begyndende balanceproblemer på."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google