Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Dødens privilegium - Etiske grænser for palliation Grænsefladerne mellem professionaliseringen og den personlige død.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Dødens privilegium - Etiske grænser for palliation Grænsefladerne mellem professionaliseringen og den personlige død."— Præsentationens transcript:

1 Dødens privilegium - Etiske grænser for palliation Grænsefladerne mellem professionaliseringen og den personlige død

2 Døden som privilegium? En hund Der dør Og som ved At den dør Som en hund Og som kan sige At den dør Som en hund Er et menneske E. Fried Dødsbevidsthed giver: Mening Tyngde Fylde Historie Fællesskab Induvidualitet Udødelighed er mareridt En hund Der dør Og som ved At den dør Som en hund Og som kan sige At den dør Som en hund Er et menneske E. Fried

3 Dilemma Døden er personlig – autonomiens begyndelse og ende Det palliative felt specialiseres, udvikles og professionaliseres – døden standardiseres?

4 Etik (gr.) =moral (lat.) = sædvane, skik og brug, ”Læren om reglerne for, hvad der er godt og ondt, om den rette, sædelige livsførelse, sædelære.” Etik/moral vejleder til at gøre det rette/det gode. ”Principielle etik” = det fælles grundlag. Medicinsk etik/lægeetik = man bør helbrede, lindre, redde liv. ”Materiale etik”=særlige områder.

5 Hvorfor etik? Undgå konflikter Binde os sammen som gruppe (indgrupper/udgrupper) Ansvar, skyld, samvittighed Garantere orden ”Intet menneske kan leve uden en ordensgaranteret livsverden, hvor moralsystemer og verdensbilleder sikrer det enkelte individ overskuelighed og identitet.” Peter L. Berger

6 Hvem skal definere ”den gode død”? Den enkelte Specialisten / lægen / behandleren Samfundet ( sundhedspolitiske standarder, aktiv dødshjælp)

7 Cases Manden, der gerne ville dø – Manden, der ikke ville dø – Kvinden, der ikke ville tale – Kvinden, der havde mistet kontrollen -

8 Spørgsmål Hvordan kan handleplaner, procedurer og behandlingsregimer forgribe sig på den enkeltes autonomi? Formuler enkle retningslinier med henblik på at sikre den enkeltes autonomi? Har den døende (etiske) pligter? I givet fald hvilke?

9 Spørgsmål Etisk set rangerer fornuften i reglen over følelsen. Det er bedre at være rationel end at være i sine følelsers vold. Hvilken betydning kan det have i omgangen med døende? I omgangen mellem behandler og patient?


Download ppt "Dødens privilegium - Etiske grænser for palliation Grænsefladerne mellem professionaliseringen og den personlige død."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google