Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Den europæiske arrestordre Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Den europæiske arrestordre Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen."— Præsentationens transcript:

1 Den europæiske arrestordre Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen

2 Den europæiske arrestordre og retsforbeholdet Arrestordren er et mellemstatsligt instrument. Retsforbeholdet omfatter derfor ikke arrestordren! … men arrestordren vil blive omfattet, når arrestordren omdannes til et overstatsligt instrument!

3 Straffesagens gang 1.Politiet bliver bekendt med et mistænkeligt forhold 2.Efterforskningen indledes 3.En mistænkt identificeres 4.Den mistænkte anholdes og varetægtsfængsles 5.Der rejses tiltale 6.Sagen behandles i retten 7.Der afsiges dom 8.Straffen fuldbyrdes

4 Straffesagens gang 1.Politiet bliver bekendt med et mistænkeligt forhold 2.Efterforskningen indledes 3.En mistænkt identificeres 4.Den mistænkte har forladt landet… Den mistænkte kan ikke anholdes og varetægtsfængsles Der kan ikke rejses tiltale Sagen kan ikke behandles i retten Der kan ikke afsiges dom Straffen kan ikke fuldbyrdes 5.… og sagen går i stå, mens den mistænkte lever i frihed i udlandet. Uacceptabelt!

5 Straffesagens gang 1.Politiet bliver bekendt med et mistænkeligt forhold 2.Efterforskningen indledes 3.En mistænkt identificeres 4.Den mistænkte har forladt landet… 5.Der udstedes en arrestordre 6.Arrestordre sendes til opholdsstaten 7.Den mistænkte anholdes 8.Den mistænkte udleveres 1.Den mistænkte varetægtsfængsles 2.Der rejses tiltale 3.Sagen behandles i retten 4.Der afsiges dom 5.Straffen fuldbyrdes

6 Straffesagens gang 1.Politiet bliver bekendt med et mistænkeligt forhold 2.Efterforskningen indledes 3.En mistænkt identificeres 4.Den mistænkte har forladt landet… 5.Der udstedes en arrestordre 6.Arrestordren sendes til opholdsstaten 7.Den mistænkte anholdes 8.Den mistænkte udleveres 1.Den mistænkte varetægtsfængsles 2.Der rejses tiltale 3.Sagen behandles i retten 4.Der afsiges dom 5.Straffen fuldbyrdes

7 Forskellige former for udlevering Den nordiske arrestordre (2005) Den europæiske arrestordre (2002) Moderne udleveringskonventioner Klassiske udleveringskonventioner Ikke-konventionsbaseret udlevering

8 Konventionsbaseret og ikke- konventionsbaseret udlevering Foregår med stater udenfor Norden og EU. Foregår via de diplomatiske kanaler. Forudsætter, at den udleverende stat overbevises om mistankegrundlaget. Juridisk og politisk vurdering af udleveringen. Langsommelig og kompliceret sagsbehandling. Meget få sager hvert år.

9 Konventionsbaseret og ikke- konventionsbaseret udlevering Camilla Broe (U2009.2652Ø): – Strafbare handlinger begået i 1997-1998. – Fængslet d. 5.12.2007, udleveret til USA d. 4.9.2009. – Løsladt d. 26.2.2010 i Florida. Niels Holck (U2011.2904Ø) – Strafbare handlinger begået i 1995 – Udleveringsanmodning d. 23.12.2002, forsvarer beskikket d. 28.2.2003, udlevering afvist d. 30.6.2011. Rwanda (U2014.423H) – Strafbare handlinger begået i 1994. – Fængslet d. 8.12.2010, udleveringsanmodning d. 2.3.2012, udleveret til Rwanda 3.7.2014.

10 Udlevering baseret på en arrestordre Anvendes i Norden og EU. Administrativ sagsbehandling. Hviler på princippet om gensidig anerkendelse. Hurtig sagsbehandling. – Udlevering på 2 uger ved samtykke – 7-8 uger uden samtykke. Mange sager – Toppede i 2009 med 16.000 arrestordrer – Nu cirka 15.000 sager om året. – Udlevering sker i ca. 1/3 af sagerne.

11 Et eksempel Frederik er på ferie i Rom. Efter Frederik er rejst hjem, melder hotellet Frederik til politiet for at have betalt med en falsk pengeseddel. Hvad sker der nu?

12 Et eksempel Italiensk politi får udstedt en europæisk arrestordre. Arrestordren sendes til Danmark. Det danske justitsministerium tjekker arrestordren. Det danske politi anholder Frederik. Frederik får en advokat. Justitsministeriet træffer afgørelse om udlevering, så vidt muligt inden 10 dage. Frederik har tre dage til at beslutte om han vil bede dommeren vurdere udleveringen. Derefter udleveres Frederik snarest og så vidt muligt inden 10 dage. Maksimalt 23 dage efter dansk politi anholder Frederik, sidder Frederik i arresten i Rom.

13 Et eksempel En kammerat forklarer, at han så at Frederik betalte med kort, og at anklagen derfor er åbenlyst grundløs. Hvilken betydning vidneforklaringen for udleveringen? Ingen – princippet om gensidig anerkendelse betyder, at danske myndigheder skal anerkende den vurdering af sagen, som er foretaget af de italienske myndigheder.

14 Et eksempel Frederik mener, at straffelovens bestemmelser om pengefalsk kun omfatter danske penge og ikke Euro. Han vil derfor ikke kunne straffes efter anklagen efter dansk ret. Hvilken betydning har dette for udleveringen? Ingen – Danske myndigheder skal anerkende de italienske myndigheders vurdering. Falske euro står på positiv- listen, og udlevering skal derfor ske, uanset om forholdet er strafbart i Danmark.

15 Den europæiske arrestordre Ekstrem hurtig udleveringsprocedure 15.000 arrestordrer i EU hvert år, 1/3 fuldbyrdes. Princippet om gensidig anerkendelse. Dobbelt strafbarhed er fraveget på positivlisten.

16 Den europæiske arrestordre Men er alt bare godt? 1.Der mangler proportionalitet! 2.Der mangler mulighed for at afvise åbenlyst grundløse anmodninger! 3.Der mangler regler om erstatning!

17 Arrestordren og undervisning Hjælp de unge med at forstå arrestordren, så de forstår at det kan have alvorlige konsekvenser at begå hærværk under f.eks. en ferie. Den samfundsfaglige diskussion: er det rimeligt at Danmark udleverer danske statsborgere for forhold, som måske ikke engang er en forbrydelse i Danmark – eller er det bare en naturlig konsekvens af et åbent Europa? Den europæiske diskussion: Stoler vi så meget på andre landes anklagere og dommere, at vi er trygge ved uden videre at anerkende deres afgørelser om fængsling og udlevering – eller burde vi kunne ”angribe” den udenlandske beslutning ved en dansk domstol? Den alternative diskussion: Findes der et velegnet alternativ til den europæiske arrestordre – eller er det den bedste løsning, vi kan finde på?

18 Efterforskningskendelsen (EIO) Retsafgørelse, udstedt i en medlemsstat for at få udført efterforskning i en anden medlemsstat. Hviler på princippet om gensidig anerkendelse og positiv-listen. Kan udstedes når den er nødvendig, proportional og mulig i en tilsvarende national sag i udstedelsesstaten. Skal fuldbyrdes på samme betingelser og på samme måde, som i en national sag i fuldbyrdelsesstaten. Pligt til at benytte alternativ foranstaltning, hvis den ønskede foranstaltning ikke er mulig. Skal fuldbyrdes så hurtigt som muligt og senest inden 30 dage. Hver stat bærer egne omkostninger. Erstatter tidligere konventioner og rammeafgørelser mellem de deltagende medlemsstater – men lader de gamle instrumenter være i kraft i forhold til andre stater.

19 Efterforskningskendelsen (EIO) Særlige efterforskningsskridt: – Midlertidig overførsel af varetægtsfængslede personer. – Videoafhøringer og telefonkonference. – Oplysninger om bankkonti og transaktioner. – Realtidsindsamling af beviser (bankkonti og kontrollerede leverancer) – Diskrete undersøgelser Aflytning af telekommunikation – Øjeblikkelig overførsel af kommunikationen eller aflytning, optagelse og efterfølgende overførsel. – Underretning af andre stater, hvis personer i andre stater er aflyttet. Foreløbige foranstaltninger – Bevissikring – Kort frist for fuldbyrdelse, 24 timer

20 Beskyttelsesordrerne En strafferetlig og en civilretlig beskyttelsesordre. Princippet om gensidig anerkendelse på tilhold. Den strafferetlige beskyttelsesordre: – Et tilhold => beskyttelsesordre => beskyttelsesforanstaltning. – Overtrædelse straffes i fuldbyrdelsesstaten. – Udstedelsesstaten kan træffe afgørelse om forlængelse m.v. Den civilretlige beskyttelsesordre: – Beskyttelsesforanstaltning => attest => beskyttelsesforanstaltning. – Overtrædelse behandles efter national ret i fuldbyrdelsesstaten. – Er gældende i 12 måneder.

21 Den europæiske arrestordre Rigtig god fornøjelse med undervisningen


Download ppt "Den europæiske arrestordre Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google