Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vand, salte og fedtstoffer

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vand, salte og fedtstoffer"— Præsentationens transcript:

1 Vand, salte og fedtstoffer
Lektion 6 og 7 Vand, salte og fedtstoffer

2 Vand er polært Observation Vandstrålen bøjer sig hen mod den elektrisk opladede stang Fortolkning Vandmolekyler er polære. Oxygenatomer har overskud af negativ ladning. Hydrogenatomerne har overskud af positiv ladning. Hvis stangen er positivt ladet tiltrækker den Oxygensiden af vand, så den side vender ind mod stangen.

3 O-H grupper er polære

4 Heptan er upolært Eksperiment Renzebenzin = heptan Løber i en tynd stråle ud af en burette. En elektrisk opladet stang holdes derhen. Der sker ingenting! Observation Heptanstrålen afbøjes ikke. Fortolkning Heptan er upolært.

5 C-H grupper er ikke polære
Hepten

6 C-H grupper er ikke polære
Der er en lille bitte polarisering, med +δ på H fordi: elektronegativitet for C, EN(C)=2,4 > EN(H)=2,1 Men polariseringen er ubetydelig i sammenligning med O-H gruppens polarisering.

7 NaCl kan opløses i vand Klik på: Gratis ressourcer, øverst Klik på: Animationer i menuen øverst til venstre Klik på: Opløsning af NaCl (1) i menuen til

8 Hvad sker der? Når vandmolekylerne rammer krystallen?
Uddyb, hvordan lægger vandmolekylerne sig om ionerne c) Hvad sker der, hvis to positive ioner nærmer sig hinanden?

9 Overblik: NaCl opløses i vand

10 Repeter forsøget: Blandbarhed
Tre væsker: Vand, Rensebenzin og planteolie To faste stoffer: CuSO4·5H2O og betacaroten Observationer: Vand Rensebenzin = Heptan Planteolie CuSO4·5H2O + - Betacaroten = gulerodsfarve

11 ‘Ens opløser ens’ polært opløser polært, upolært opløser upolært
Vand Heptan Planteolie Betacaroten Ioner i iongitter

12 Hydrofil eller hydrofob
Heptan er hydrofobt Planteolie er hydrofobt Betacaroten er hydrofobt CuSO4 ·5H2O er hydrofilt Hydrofil = vandelskende (det modsatte af lipofil som betyder fedtelskende) Hydrofob = vandskyende

13 To gode spørgsmål Hvordan renser man olie af sine bukser?
Hvordan fjerner man gulerodsfarve fra hænderne?

14 Kan sukker opløses i vand?

15 Kan aminosyrer ? N-H er polær, O-H er polær …….
Aminosyrer er livets byggestene. De bygges sammen til proteiner

16 Kan C-vitamin opløses i vand?

17 Salte og opløselighed Note til kemi s. 8. Skriv L eller T ud for følgende salte Salt L / T CaCl2 (indeholder Ca2+ og Cl-) Na2CO3 (indeholder Na+ og CO32-) CaCO3 (indeholder Ca2+ og CO32-) Hydroxyapatit: Ca5(PO4)3OH (indeholder Ca2+ og PO43- og OH-) CaCl2 Letopløselig (se skema i NOTE TIL KEMI, s 8). Vi opløste noget i et cylinderglas med vand. Klar farveløs opløsning Na2CO3 Letopløselig. Som ovenfor. De to opløsninger blandes og der udfældes et fast hvidt stof, CaCO3 calciumcarbonat. Passer med at der står T i skemaet, i NOTE TIL KEMI, s 8. Muslinger kan ikke leve uden deres skal – den består af CaCO3 calciumcarbonat. Hydroxyapatit er hovedbestandelen i knogler og tænder. Ca2+ og PO43- og OH-danner en tungtopløselig forbindelse. Dette er en betingelse for menneskelivet som vi kender det.

18 Magnesiumsalte er også vigtige
MgCl2 (indeholder Mg2+ og Cl-)

19 Bestemmelse af C-vitaminindhold ved titrering
Udfør et pilotforsøg, for at lære at titrere. Læs side 1 på arket: Pilotforsøg – lær at titrere Udstyret præsenteres (DG) Forsøget udføres – I skal følge instruktionen Fylde og nulstille buretten Tildrypning Aflæsning Rengøring (venter, da I skal bruge buretterne igen)

20 10,0 mL Pipette og pipettebold
Brug den rigtige pipette til den rigtige opløsning Sæt bold på pipetten Skab undertryk i pipettebolden Sug op til over stregen Slip ud til bunden af den krumme flade står på stregen Overfør de 10,0 mL til bægerglasset, den sidste dråbe bliver naturligt hængende – Det SKAL den!!! Denne side sprang vi over. Line målte af for jer. Hun brugte ikke pipettebold, men pipettesug.

21 Oprydning Der er et stort affaldsbæger til jodopløsning.
Vask bægerglas under rindende varmt vand. Flaskerenser og sæbe kan være nødvendigt. Skyls grundigt med demineraliseret vand. Tør med papir Måleglas på samme måde, men ikke papir. Hæng til tørre (spørg DG) Pipette skyldes grundigt med demineraliseret vand. Tør udvendigt m. papir. Laboratoriebordet skal ryddes helt op og tørres af.


Download ppt "Vand, salte og fedtstoffer"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google