Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Den interaktive historiekanon E-Læringsmodul til anvendelse i forbindelse med kanonundervisningen i 3.-9. kl. Eksemplificeret ved ”Københavns bombardement”

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Den interaktive historiekanon E-Læringsmodul til anvendelse i forbindelse med kanonundervisningen i 3.-9. kl. Eksemplificeret ved ”Københavns bombardement”"— Præsentationens transcript:

1 Den interaktive historiekanon E-Læringsmodul til anvendelse i forbindelse med kanonundervisningen i 3.-9. kl. Eksemplificeret ved ”Københavns bombardement” It-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Udarbejdet af Tanja Maria Andersen

2 Hvad kan kursisten efter at have arbejdet med modulet?  Lave en mindmap vha. mindmeister herunder indsætte noter, bilag, links, billeder og forbinde disse mellem hinanden.  Opsætte en mindmap så den kan bruges af elever  Få et overblik over, hvilke muligheder der er for evaluering, differentiering og samarbejde.

3 Moduloversigt  Præsentation af E-læringsmodulet  Overordnede didaktiske tanker  Fælles Mål  Hvorfor Mindmeister?  Præsentationsvideo  Konkret undervisningsforløb  Didaktiske overvejelser  Det skal læreren gøre  Det skal eleven gøre

4 Præsentation af E-læringsmoduls fokus Med Fælles Mål 2009 blev 29 kanonpunkter implementeret i faget historie. Med Fælles Mål 2009 blev 29 kanonpunkter implementeret i faget historie. I den forbindelse blev det besluttet, at eleverne skal arbejde med 29 kanonpunkter fra 3.-9. klasse, og at de i udgangspunktet bør gennemgås i kronologisk rækkefølge og med vægt på signalement, begrundelse og perspektivering. I den forbindelse blev det besluttet, at eleverne skal arbejde med 29 kanonpunkter fra 3.-9. klasse, og at de i udgangspunktet bør gennemgås i kronologisk rækkefølge og med vægt på signalement, begrundelse og perspektivering.

5 Overordnede didaktiske tanke  Emne: Kanonpunkterne. Her eksemplificeret ved ”Københavns bombardement”  Aktiviteter: Eleverne arbejder med en elektronisk mindmap, der tager udgangspunkt i et givent kanonpunkt. Der arbejdes grundlæggende med signalement, begrundelse og perspektivering, og med inddragelse af begreber, kilder, billeder, links, bilag, noter osv., der tilsammen sikrer, at eleverne tilegner sig en sammenhængsforståelse og bidrager til den historiske bevidsthed.  Materialer: www.mindmeister.com www.mindmeister.com  Hvorfor it?: Der er mulighed for at arbejde både i dybden og bredden på en overskuelig måde. Desuden er der gode muligheder for samarbejde, kildearbejde og evaluering. I forhold til en almindelig mindmap, er der med den elektroniske udgave muligheder for, at eleverne kan arbejde uafhængig af tid og rum, at de kan redigere i arbejdet og, at læreren har muligheder for at evaluere, følge processen, differentiere undervisningen o.m.a. Eleverne får også unikke muligheder for at indsætte relevante tekster, billeder og andet, og det skaber på én og samme tid muligheden for overskuelighed og fordybelse. Eleverne får også unikke muligheder for at indsætte relevante tekster, billeder og andet, og det skaber på én og samme tid muligheden for overskuelighed og fordybelse.

6 Fælles Mål 2009 – historie Undervisningsvejledningen under punktet: ”it og medier i undervisningen”  Anvendelsen af it og medier er også i historieundervisningen et vigtigt fokusområde. Der skal tænkes både på brug af, læring om og læring med it og andre elektroniske medier. Centralt i overvejelserne for anvendelse af it og medier i undervisningen står informationssøgning og -indsamling.

7 Faghæfte 48 – it- og mediekompetencer Med udgangspunkt i elevernes rolle som brugere af it, og set i lyset af udviklingen af web 2.0, inddrages følgende fire temaer i den faglige og tværfaglige undervisning. Med udgangspunkt i elevernes rolle som brugere af it, og set i lyset af udviklingen af web 2.0, inddrages følgende fire temaer i den faglige og tværfaglige undervisning.  Informationssøgning og -indsamling  Produktion og formidling  Analyse  Kommunikation, vidensdeling og samarbejde. I dette E-læringsmodul lægges der vægt på alle ovenstående temaer. I dette E-læringsmodul lægges der vægt på alle ovenstående temaer.

8 Mindmeister  Mindmeister.com er en hjemmeside, hvor man i samarbejde med andre kan udarbejde mindmaps og brainstorme.  Den giver gode muligheder for at arbejde sammen, uafhængigt af tid og sted, og sikrer samtidigt en god overskuelighed OG fordybelse.  Det færdige elevprodukt fungerer godt til vidensdeling og fremlæggelser.  Elever kan bruge mindmaps både til undervisning og i forbindelse med repetition, f. eks som en art disposition eller som notater.  Der findes en gratis udgave, men for et medlemskab får man ekstra muligheder. Den gratis udgave giver tilladelse til at oprette 3 mindmaps.  Mindmeister er nem at anvende, både for lærere og elever.

9 Præsentationsvideo  http://www.mindmeister.com/da http://www.mindmeister.com/da  Instruktionsvideoen er på engelsk, men ellers er programmet med mulighed for dansk.  Du skal scrolle lidt ned på siden, og finder så ovenstående billede i højre siden af skærmen.

10 Konkret undervisningsforløb  I de følgende dias føres du skridt for skridt igennem, hvordan man kan lave en mindmap.  Der tages udgangspunkt i en eksemplificering af ”Københavns bombardement”, men alle kanonpunkter kan naturligvis anvendes og på forskellige klassetrin, da læreren i høj grad selv bestemmer, hvordan sværhedsgraden skal være og hvilke krav, der skal stilles til eleverne.

11 1) Udgangspunktet Udgangs- punktet for enhver mindmap er, at der fast- sættes et emne eller tema. Her er valgt kanonpunktet ”Københavns bombarde- ment”. Udgangs- punktet for enhver mindmap er, at der fast- sættes et emne eller tema. Her er valgt kanonpunktet ”Københavns bombarde- ment”. Klik på det blå felt, og indskriv dit emne. Klik på det blå felt, og indskriv dit emne.

12 2) Begrundelse, beskrivelse og perspektiveringen Læreren sørger f. eks. selv for teksten til signalement, beskrivelse og perspektivering. Her er de hentet direkte fra undervisningsvej- ledningen i Fælles mål. Læreren sørger f. eks. selv for teksten til signalement, beskrivelse og perspektivering. Her er de hentet direkte fra undervisningsvej- ledningen i Fælles mål. Tryk på ”tilføj” og der kommer en ny kasse frem, der er forbundet til emnet Tryk på ”tilføj” og der kommer en ny kasse frem, der er forbundet til emnet

13 3) Begreber Læreren markerer de ord eller begreber, som eleverne skal arbejde videre med. Her er de markeret med rødt. Læreren markerer de ord eller begreber, som eleverne skal arbejde videre med. Her er de markeret med rødt. Brug menuen i højre side til at ændre farve, skriftstørrelse og stil Brug menuen i højre side til at ændre farve, skriftstørrelse og stil

14 4) Opgaveboks Her har jeg valgt at indsætte en opgaveboks med de begreber, personer, begivenheder og emner, der videre skal arbejdes med. Her har jeg valgt at indsætte en opgaveboks med de begreber, personer, begivenheder og emner, der videre skal arbejdes med. Her er indtænkt farvekorder: Her er indtænkt farvekorder: Rød: begreber Rød: begreber Blå: personer Blå: personer Grøn: begivenheder Grøn: begivenheder

15 Det færdige produkt fra lærerens side

16 Eleverne arbejder videre… På de følgende dias kan du se hvilke muligheder der er for det videre arbejde. -Indsæt noter -Indsæt links -Indsæt bilag -Indsæt opgaver -Skab sammenhænge med kommentar

17 Indsæt billede  Eleverne kan frit lægge de billeder ind som de måtte ønske. Det kan både være fra nettet og fra computeren. Programmet er udstyret med en løsning der gør, at den automatisk søger på relaterede billeder til det ord man har high-lightet. I menuen i højre side vælges ”ikoner og billeder”. I menuen i højre side vælges ”ikoner og billeder”.

18 Indsæt noter  Eleverne skal definere begreberne (ord med rødt). Her kan de vælge notefunktionen. I menuen i højre side vælges ”ekstra” og ”noter”. Så dukker der en gul boks op, hvori eleverne skriver definitionen. Herefter er det blot at føre musen hen på ordet, og så dukker noten op.

19 Indsæt links  Eleverne har også mulighed for at lave kilde- henvisninger. I menuen til højre vælges ”ekstra” og ”links”. Blot indsæt den ULR, der er anvendt

20 Indsæt bilag Ved at anvende funktionen ”Bilag” under ”ekstra” kan eleverne desuden lave større arbejder, f. eks en længere tekst, der vedhæftes. Det kunne også være en relevant kilde eller andet. Her er der lavet et dokument i Word, som så er uploadet Ved at anvende funktionen ”Bilag” under ”ekstra” kan eleverne desuden lave større arbejder, f. eks en længere tekst, der vedhæftes. Det kunne også være en relevant kilde eller andet. Her er der lavet et dokument i Word, som så er uploadet

21 Arbejd med elevopgaver Man kan også tildele eleverne, der arbejder med det pågældende mindmap, individuelle opgaver. Det giver gode betingelser for differentiering. Herunder kan man vælge den rækkefølge opgaverne skal laves i, hvornår opgaven skal være færdig, se om eleven er i gang og hvorledes eleven vurderer at være helt eller delvis færdig, samt tildele den enkelte opgave til den enkelte elev. Man kan også tildele eleverne, der arbejder med det pågældende mindmap, individuelle opgaver. Det giver gode betingelser for differentiering. Herunder kan man vælge den rækkefølge opgaverne skal laves i, hvornår opgaven skal være færdig, se om eleven er i gang og hvorledes eleven vurderer at være helt eller delvis færdig, samt tildele den enkelte opgave til den enkelte elev. Når eleven logger på sin side på Mindmeister, vil det fremgå, hvilke opgaver eleven skal have løst hvornår. Når eleven logger på sin side på Mindmeister, vil det fremgå, hvilke opgaver eleven skal have løst hvornår. I menuen til højre vælges ”ekstra” og derefter ”opgaver” I menuen til højre vælges ”ekstra” og derefter ”opgaver”

22 Skab sammenhænge 1 Her vises et eksempel på, hvordan eleven kan skabe sammenhænge og begrunde disse. Dette er sket ved, at man flytter punktet ”Slaget på Reden” fra opgaveblokken et vilkårligt sted på den blanke del af siden, og herefter indsætter en note. Hermed er der skabt sammenhæng mellem Slaget på Reden og Københavns bombardement. Her vises et eksempel på, hvordan eleven kan skabe sammenhænge og begrunde disse. Dette er sket ved, at man flytter punktet ”Slaget på Reden” fra opgaveblokken et vilkårligt sted på den blanke del af siden, og herefter indsætter en note. Hermed er der skabt sammenhæng mellem Slaget på Reden og Københavns bombardement.

23 Skab sammenhænge 2  En anden måde hvorpå man kan skabe sammenhænge er ved at forbinde de forskellige punkter. Klik på et punkt og vælg ”forbind” og træk pilen hen til det punkt, det skal forbindes med. Klik igen. Klik på et punkt og vælg ”forbind” og træk pilen hen til det punkt, det skal forbindes med. Klik igen.

24 Didaktiske overvejelser og muligheder 1  I stedet for at eleverne arbejder med mindmap kan læreren selv udarbejde en sådan og bruge den i undervisningen. På den måde får eleverne i første omgang også mulighed for at se, hvordan det fungerer i praksis. Herefter kan de selv arbejde med det.

25 Didaktiske overvejelser og muligheder 2  Eleverne kan arbejdet differentieret med opgaven ud fra følgende forslag: -De får KUN kanonpunktet opgivet. Herefter skal de selv skrive tekst til beskrivelse, begrundelse og perspektivering -De får BÅDE kanonpunkterne OG beskrivelsen, begrundelsen og perspektiveringen (kan findes i fælles mål). Disse gives til eleverne i form af en mindmap, som de derefter selv arbejder videre på i grupper. -De finder selv frem til de centrale begreber og definerer dem. -De får på forhånd en række begreber, som skal være med i deres mindmap og så definerer de dem herefter. Disse gives til eleverne i form af en mindmap, som de derefter selv arbejder videre på i grupper.

26 Didaktiske overvejelser og muligheder 3  Hvis du har mod på mere it i undervisningen, så kombiner MindMeister med en wiki, hvor eleverne løbende lægger deres begreber og definitioner ind, og på den måde får lavet værdifulde notater til prøven i 9. klasse.

27 Det skal læreren gøre  Oprette en konto på www.mindmeister.com www.mindmeister.com  Tilføje de elevers mailadresse, som giver dem adgang til at arbejde med mindmappen.  Følg processen. Skriv eventuelt løbende kommentar, følg med i, hvorvidt de får løst deres stillede opgaver og vejled dem  Evt. læse artiklen om E-læringsmoduler på www.falihos.dk i det elektroniske nummer august 2011. www.falihos.dk  Vær opmærksom på, at den gratis udgave af Mindmeister kun giver adgang til 3 mindmaps.

28 Det skal eleverne gøre  Oplyse læreren hvilken e-mail de vil anvende  Følge lærerens instruktion

29 Rettigheder  Forsidebillede http://commons.wikimedia.org/wiki/File:K%C3%B 8benhavns_bombardement_set_fra_Kongens_ Nytorv.jpg


Download ppt "Den interaktive historiekanon E-Læringsmodul til anvendelse i forbindelse med kanonundervisningen i 3.-9. kl. Eksemplificeret ved ”Københavns bombardement”"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google