Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 Professionalisering af arbejdsmiljøindsatsen i virksomhederne - nye roller og tilgange Hans Jørgen Limborg CAVI - Afslutningskonference.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 Professionalisering af arbejdsmiljøindsatsen i virksomhederne - nye roller og tilgange Hans Jørgen Limborg CAVI - Afslutningskonference."— Præsentationens transcript:

1 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 Professionalisering af arbejdsmiljøindsatsen i virksomhederne - nye roller og tilgange Hans Jørgen Limborg CAVI - Afslutningskonference IDA 27.04.2016

2 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016  BAGGRUNDEN FOR OPLÆGGET AMO projektets data 60 case studier fordelt på 5 sektorer (Bygge og anlæg, Produktion, Omsorg, Service & Handel og Vidensarbejde) 15 udvalgt til at følge over tid (2 år) – 3 besøg – løbende kontakt

3 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 AMO resultater – i kort form ”AM reformen har haft begrænset effekt i sig selv - men den afspejler en udvikling, som allerede var i gang – og har skabt en klangbund for at fremme denne udvikling”. ‘Denne udvikling’ er - har vi set - kendetegnet af at:  Arbejdsmiljømål integreres i virksomhedernes værdier og image overfor kunder og leverandører  Nye og forskellige former for organisatorisk tilknytning af AM-indsatsen til ‒ interne arbejdsmiljøprofessionelle, ‒ ledelsen, ‒ HR, ‒ eksternt miljø eller kvalitetsafdeling.  Arbejdsmiljøarbejdet ledes og organiseres ud fra de principper som gælder for ledelse og organisering af virksomhedens øvrige stab stabsfunktioner.

4 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016  Arbejdsmiljøarbejdet udøves i mange virksomheder - i stigende grad (?) - af arbejdsmiljøprofessionelle, der er ansat med det specifikke formål, at varetage og lede arbejdsmiljøarbejdet (tilfældet i 45 – 50 af de 60 cases)  Vi anvender betegnelsen arbejdsmiljøprofessionelle samlet om Arbejdsmiljøledere, koordinatorer og arbejdsmiljøeksperter, som bruger en væsentlig del af deres arbejdstid på arbejdspladsens eget arbejdsmiljø, og har opnået faglige kompetencer gennem uddannelse og netværk Vi vendte tilbage til casene og kunne identificere tre typer af arbejdsmiljøprofessionelle Et ‘øget’ forekomst af interne arbejdsmiljøprofessionelle?

5 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 Arbejdsmiljøprofessionelle, er ansat af ledelsen og spiller en stor rolle i mange virksomheders arbejdsmiljøarbejde. De leder og koordinerer arbejdsmiljøarbejdet De varetager mange forskellige opgaver: Er drivende i udviklingen af organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet, Leverer grundlag for strategiske prioriteringer Udvikler og varetager systemer som for eksempel arbejdsskadesregistrering og certificeringssystemer Leverer ekspertbistand og processtøtte i konkrete sager. Integrerer arbejdsmiljø med kvalitetsstyring, miljø og markedsføring Er ift den daglige drift ofte vigtigere end AMO. Deres relation til AMO afhænger af deres opfattelse af egen rolle Professionalisering

6 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 Antagelser om hvorfor vi ser mange internt professionelle Ydre:  Rådgivermarkedet er blevet meget varietet, og uoverskueligt for virksomhederne  Brugen af eksterne AM rådgivere er reduceret efter udfasning af BST Indre:  Mange virksomheder (nye ledere) oplever, at det er nødvendigt ”at have styr på arbejdsmiljøet”: ‒ På grund krav fra kunder, ‒ Imagepleje ‒ At leve op til branchenormer, ‒ For at fastholde og tiltrække medarbejdere mm. ‒ Holde AT fra døren ‒ Opleves rentabelt  Fra ‘sidevogn’ til ‘støddæmper’ (?)

7 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 ‘Tre forskellige tilgange til rollen som intern arbejdsmiljøprofessionel Praksis, opgavefokus og tilknytning til kerneopgaven Relation til arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsmiljøorganisationen Systembyggeren  Systemer (APV mm.) er et mål i sig selv  Ses typisk i virksomheder med stor grad af formalisering af fx kvalitets- procedurer og styring af drift AMR og AMO er den professionelles værktøj til at sikre implementering og drift af systemer Den procesorienterede  Afdækning af medarbejdernes oplevelse af arbejdets vilkår og trivselsfremme  Ses typisk i virksomheder og institutioner der arbejder med mennesker AMR og AMO opfattes som udgangspunkt som samarbejdspartnere, men også som objekter for forandringsprojekter Den driftsorienterede  Sikre produktion og drift  Opfylde krav fra marked og samarbejdspartnere  Ses typisk i virksomheder med stort omfang af kundestyring og store krav til fleksibilitet AMR og AMO betragtes som midler til at forbedre eller opretholde driften. Andre gange som et formalistisk og besværligt system.

8 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 De professionelle definerer deres opgave ud fra: Hvordan virksomheden prioriterer AM Hvad der er vigtigt at inddrage i ledelsessystemer Hvad der hindrer kerneopgaven Hvad der har betydning for kunderne og kvalitetsnormer HR’s prioriteringer af f.eks. trivsels- og sundhedsfremme Deres egne kompetencer (viden og erfaring – ‘værktøjskassen’) Deres personlige faglige netværk – sådan gør andre Hvordan definerer de selv deres opgave?

9 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 Der er ikke tegn på etablering af en egentlig profession: Få formaliserede netværker (antageligt en del uformelle indenfor brancherne) Ingen tiltag til at fastlægge kompetence profiler og uddannelse Ingen forsøg på at skabe eksklusivitet Hvad fandt vi ikke i vores cases ?

10 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 Tendenser til et nyt samspil med eksterne professionelle ?  Etablering af nye branche specifikke rådgivningssystemer - baseret på aftaler og samarbejde mellem parterne ‒ TEK - SAM ‒ Bambus ‒ ‘Spark’ ‒ Staten og Regionerne på vej

11 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 En ensom opgave? Formidlet i artiklen: Professionelle og medarbejderrepræsentanter – nye roller i arbejdsmiljøarbejdet. Forfattere: Rikke Seim, Niels Møller & Hans Jørgen Limborg Tidsskrift for Arbejdsliv nr 1: 2016

12 Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 Hvordan beskriver du selv din kerneopgave som Arbejdsmiljøchef? Hvad tænker du om at blive puttet i en kasse som ”Systembygger”? Er der mere tale om positioner man kan veksle mellem end bestemte roller? Hvordan bruger du AMO? Tror du der udvikles en Arbejdsmiljø-profession? Spørgsmål til Henrik fra Elindco


Download ppt "Hans Jørgen Limborg IDA27.04.2016 Professionalisering af arbejdsmiljøindsatsen i virksomhederne - nye roller og tilgange Hans Jørgen Limborg CAVI - Afslutningskonference."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google