Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

-projekter i den kommunale tandpleje. LIF Teamdag 2015 Mandag d. 30 november 2015.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "-projekter i den kommunale tandpleje. LIF Teamdag 2015 Mandag d. 30 november 2015."— Præsentationens transcript:

1 -projekter i den kommunale tandpleje. LIF Teamdag 2015 Mandag d. 30 november 2015.

2 ”SATS på Tandplejen”

3 Fra idè til projekt Fra det 18. år oplever mange unge omskiftelser i livet. Nogle ophører med regelmæssigt at gå til tandlæge. Unge med social svag baggrund eller unge, der er skrøbelige klarer i særlig grad ikke at skifte i tandlægesystemet. Resultatet bliver derfor desværre ofte et ophobet behandlingsbehov og endnu større udgifter til tandbehandlinger.

4 Fra idè til projekt Vi har igennem årene fået mange forespørgsler, fra de unge 18 årige og forældre, om den unge kunne forsætte ved Greve Kommunes Tandpleje nogle år endnu. Med udgangspunkt i disse forespørgsler opstod ideen til et projekt, hvor unge skrøbelige blev tilbudt at forsætte i den kommunale tandpleje nogle flere år, indtil den unge var moden til at klare skiftet.

5 Fra idè til projekt De ansøgte og bevilligede midler fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses pulje til opsøgende tandpleje til særligt socialt udsatte (satspulje 2012- 2015) gjorde det muligt for Greve Kommunes Tandpleje at forfølge ideen og udvikle et projekt til gavn for sætligt udsatte unge 18-30 årige i Greve.

6 Planlægningsfasen Ansøgning Projektbeskrivelse

7 Tids- og aktivitetsplan

8

9 Helhedsorienterende tandplejetilbud

10 Idegrundlag til udvikling af dialogværktøj og spindelvæv

11 Dialogværktøj Udviklet til SATS på Tandplejen

12 Spindelvæv Udviklet til SATS på Tandplejen

13 Spindelvæv i Access database

14 Understøttende brochuremateriale Til projektdeltagere Til interne samarbejdspartnere

15 Understøttende brochuremateriale

16 Midtvejsrapport Justering af projektperioden

17 Midtvejsrapport Konklusion(foreløbig) Det betyder noget for de unge at det er en, for den unge, kendt person som de har tillid til, der tilbyder dem deltagelse i projektet. Det betyder noget, at det er det samme behandlerteam, der har haft kontakt med de unge, igennem forløbet. Det har givet ro og tillid. Det har betydet noget for de unge at de er blevet mødt med omsorg og tillid på en ligeværdig måde. Dialogværktøjet har medvirket til at en god udvikling indenfor en af kategorierne, har forsat og medvirket til anden udvikling indenfor andre kategorier.

18 Midtvejsrapport Konklusion(foreløbig) Det har været en styrke i udslusningen fra projektet til privat tandlæge, at der har været god dialog behandlerne imellem. Dette har gavnet den unge, der har oplevet en forståelse og indsigt ved møde med den fremtidige tandlæge. Vores udviklede dialogværktøj virker. Vores helhedsorienteret tandplejetilbud er blevet taget godt imod. Grunden til at de unge ikke er kommet til privat tandlæge er i 34% af tilfældene, at de unge er bekymrede for den udgift, et besøg hos tandlægen måtte medføre.

19 Gennemførselsfase Afslutning Nedlukning af aktive fase i projektet pr. 31/12-2014. Alle 52 unge, der har været tilmeldt til projektet afsluttet. 28 fra projektet udsluset til private tandlæger 4 unge tilmeldt specialtandplejen 8 unge udmeldt da de viste sig ikke at være en del af den definerede målgruppe. 12 unge udmeldt grundet gentagende udeblivelser, afbud eller ej muligt af få kontakt med den unge for at aftale en tid.

20 Evalueringsfase Vi udvalgte 6 af de unge, der var udsluset til privat tandlæge til et evalueringsinterview. Hvor vi spurgte til hvordan de oplevede det helhedsorienterede tandplejetilbud og vi gennemgik dialogværktøjets spørgsmål og udfyldte et spindelvæv. Vi fik ligeledes tilbagemelding fra de unge nye tandlæger i forhold til status på hygiejne og tandstatus. Har de unge formodet at bibeholde deres ændrede adfærd?

21 Samarbejdspartnere Interne samarbejdspartnere Socialrådgivere ved center for Job & Socialservice Lærer ved specialskoler i Greve Vejledere ved ungdomsuddannelserne i Greve (EUD, STU og EGU) Specialkonsulenter ved Center for Strategi & Ledelse Eksterne samarbejdspartnere De private Tandlæger i Greve kommune

22 Udfordringer Evalueringsfasen var præget af, at det var svært, at få kontakt med de unge fra målgruppen for at interview dem. Derfor tog det længere tid at indhente data. Generelt har målgruppen højere frekvens af afbud og udeblivelser. Hvilke er en udfordring for et behandlingsforløb. Det er længe siden at målgruppen har været til tandlæge, derfor stort behandlingsbehov. Tandpleje er ofte ikke det største problem disse unge har.

23 Afsluttende rapport

24 Afsluttende rapport Satspuljeprojekt 22303 Afsendes til ministeriet i november 2015 Projektperioden er blevet forkortet med 1 år, da databehandling i midtvejsrapporten gav meget entydig svar på hvorfor største delen af de unge i målgruppen ikke havde taget kontakt til en privat tandlæge. Disse unge er ikke bange for at gå til tandlæge, men bekymret for den udgift tandbehandling vil koste dem, efter de ikke har være til tandlæge i flere år. Enkelte af de unge i målgruppen er angst for at gå til tandlæge. Disse anbefales mulighed for forlængelse i kommunal tandpleje.

25 Konkrete spor Vi har udviklet et helhedsorientret opsøgende tandplejetilbud, der er implementeret og evalueret af målgruppen. Tilbuddet modner og gør unge klar til fremtidig tandpleje hos private tandlæger. Vidensspor Det er vores anbefaling at et tæt og udvekslingsbasseret samarbejde tværfagligt og tværsektorielt, fra børne/ungetandpleje og til udslusning til privat tandlæge er fundamentet for at opbygge et godt fremadrettet tandpleje kultur.

26 At de få unge sårbare bliver tilbudt en forlængelse i den kommunale tandpleje, som en del af specialtandplejen. Styrken i dette tilbud er at tilbyde forsat tandpleje i de velkendte rammer, hvor de unge føler tryghed og har tillid til at komme. Når de unge er modnet, klar til udslusning, er det meningen, at de unge vil blive udsluset til fremtidig private tandlæger, der har overskud til at rumme disse særlige unge i deres praksis.


Download ppt "-projekter i den kommunale tandpleje. LIF Teamdag 2015 Mandag d. 30 november 2015."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google