Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts 2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts 2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan."— Præsentationens transcript:

1 © Ministeriet for Børn og Undervisning, marts 2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan Hyldgaard Christensen, og Niels Erik Hvam Hansenberg. Materialet kan frit kopieres med angivelse af kilde. Materialet kan frit viderebearbejdes med angivelse af følgende tekst: ”Dette materiale indeholder en bearbejdning af ”Bygningsfysik – brand”, marts 2013, udviklet for Ministeriet for Børn og Undervisning af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan Hyldgaard Christensen, og Niels Erik Hvam Hansenberg. Foto og illustrationer: Wikipedia

2

3 Brand Brandtrekant

4 Brand For at en brand kan opstå skal der være tre forudsætninger som er opfyldt. 1. Der skal være Oxygen eller på dansk ilt tilstede i tilstrækkelig koncentration. 2. Der skal være tilstrækkelig varme ( materialers antændelstemperatur er forskellige). Et materiale kan kun antændes ved en specifik temperatur for netop dette materiale) 3. Der skal være et brandbart materiale tilstede

5 Brand 1. Ilt ( O2 ) Hvis der ikke er en tilstrækkelig mængde ilt tilstede, kan der ikke ske en forbrænding. Under en forbrænding forbruges ilt for at omdanne kulstof C til "drivhusgassen" kuldioxid eller CO2.

6 Brand Varme: Tilstrækkelig varme for at starte en brand er et relativt begreb. Det er ikke selve materialet der brænder, men de gasser som frigives ved opvarmningen, der antændes. Varmen skal derfor være tilstrækkelig høj for at uddrive gasserne fra materialet.

7 Brand Brændbart materiale "FUEL" For at en brand kan opstå kræves der naturligvis at der er brændbare materialer til stede. Kan man derfor fjerne brændbare materialer, afgrænses eller bekæmpes branden naturligvis hermed.

8 Brand Bekæmpelse af brand: Fjerner man en af delene i brandtrekanten kan en brand ikke forløbe. Lad os først kigge på oxygen (ilt). Luftens iltvolumen er ca. 20,9% fjerner man ilten eller sænker niveauet til 13-16%, er der ikke ilt nok til at nære en forbrænding. Lukkes et rum med brand tæt vil branden hurtigt forbruge den tilstedeværende ilt til under et niveau, hvor branden kan fortsætte.

9 Brand Bekæmpelse af brand: En brand der bekæmpes ved kvælning efterlader oftest store mængder uforbrændte røggasser. Tilføres der frisk luft og dermed ilt antændes røggasserne såfremt der stadig er gløderester. Antændes den rette mængde røggas forårsager dette ofte en voldsom eksplosion.

10 Brand Bekæmpelse af brand og metoder: Små brande: Kan kvæles med brandtæppe, vand, skum, kulsyre. Brand i faste stoffer: Bekæmpes med, vand, skum, kulsyre eller kvælning. Brand i el installationer: Bekæmpes med, pulver eller kulsyre.

11 Brand Bekæmpelse af brand og metoder: Vær særlig opmærksom på: Trykflasker f.eks. Acetylen ol. Her er der risiko for eksplosion, og trykflasker har en lang nedkølingstid før faren er drevet over. Ældre kabler og lignende som indeholder pvc udvikler giftgas ved forbrænding. Man ved aldrig hvad røggasser indeholder af giftige stoffer. Brand i metaller kræver specielt slukningsudstyr

12 Falck´s gode råd Slukning med vand Vand slukker effektivt pga. sin kølende virkning. Vand er det bedste slukningsmiddel ved brand i træ, papir, tekstiler, plastik og lignende. NB! Brug IKKE vand ved brand i elektriske installationer og til slukning af brændende fedtstof. Knæl ned og kravl så langt frem mod brandstedet, som det er muligt og forsvarligt Sprøjt ikke på flammerne - sprøjt på det der brænder Spred vandstrålen med en finger eller bevæg vandstrålen fra side til side, det giver bedre slukningsvirkning. Slukning ved kvælning Kvælning af ilden er ofte den hurtigste slukningsmetode ved småbrande, fordi du som regel har enkle, improviserede kvælende midler lige ved hånden som fx tæppe, jakke, pude, eller lignende

13 Brand Brug aldrig: Kulsyre ved brand på personer idet det vil give forfrysninger. Kvæl ilden med et brandtæppe.

14 Brandslukningsudstyr Falck

15 Brand Ved brand: Sørg for at få eventuelle personer og husdyr i sikkerhed. Alarmer brandvæsnet Ved problematiske og større brande. Overlad brandbekæmpelsen til professionelle brandmænd.


Download ppt "© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts 2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google