Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Fremtidens vindere Teknologi, viden og vækst Søren E. Frandsen Fødevareøkonomisk Institut.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Fremtidens vindere Teknologi, viden og vækst Søren E. Frandsen Fødevareøkonomisk Institut."— Præsentationens transcript:

1 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Fremtidens vindere Teknologi, viden og vækst Søren E. Frandsen Fødevareøkonomisk Institut

2 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Indhold Globale tendenser – ”baggrundsstøj” Drivkræfterne De teknologiske muligheder Dansk landbrug – udviklingen de sidste 15 år Strukturudvikling og størrelsesøkonomi Kontantprisen på landbrugsejendomme og afkast til investerede kapital Renteudviklingen og landbrugets gæld Fremtiden: strukturudvikling, rentestigning og konsekvenser Afrunding: fremtidens vindere

3 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Generelle drivkræfter – udvikling og vækst Videnskab, teknologi og innovation Demografi (befolkningsvækst og aldring) Sygdomme / infektioner / sundhed Globalisering, international handel, konkurrence og distribution Forbruger- og virksomhedsdreven fødevaresystem Energi, miljø og klima

4 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Drivkræfter og ”produktionsfaktorer” Viden Spredes hurtigt globalt gennem telekommunikation – intensivt og vidtrækkende Teknologi Vigtigste drivkraft bag den langsigtede velstandsstigning Kapital Globalisering af investeringer – udenlandske investeringer Varer og tjenesteydelser International handel og konkurrence og brug af seneste teknologi Handelsaftaler, landbrugsreformer, globalisering i præferencer Arbejdskraft Vandringer – fortsatte vandring af folk i deres søgen efter job (i Europa)

5 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Teknologiske fremskridt - store muligheder for dansk landbrug Informations- og kommunikationsteknologier  System innovation: Farm management, elektr. afbildning, dokumentation  Kvalitet og optimering af ressourceforbrug  Sporbarhed og systemer til dokumentation Bio-teknologi Sundhedsfremmende fødevarer, funktionelle fødevarer Bæredygtige produktionsmetoder Sikre fødevarer og bedre spisekvalitet Diagnostik, inspektion og proces kontrol Nano-teknologi  Fødevare hygiejne (materialers funktionalitet og kontrol)  Dyrevelfærd (overvågning, medicinering og stress)  Planteproduktion (klima og vejrkontrol, gødning, pesticider, stress mv.)

6 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Strukturudviklingen bag væksten

7 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Størrelsesøkonomiske fordele fører til større brug og besætninger Udviklingen imod større, færre og mere specialiserede bedrifter… … skyldes hovedsagligt de størrelsesøkonomiske fordele … … der er skabt af de senere årtiers teknologiske og økonomiske udvikling (fx pris på arbejdskraft / omkostningsudvikling) …. … der først og fremmest kommer til udtryk i lavere omkostninger pr. produceret enhed i større end i mindre bedrifter Forklaringer på strukturudviklingen

8 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Størrelsesøkonomi, heltidsbrug 2001-05

9 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Landbrugsareal, malkeko- og svinebestand fordeling efter størrelsen af bedrifternes arbejdsforbrug

10 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Kontantpriser på landbrugsejendomme 1990=100 … synes meget høje og de er steget med 200 % eller 9% (realt 6-7%) pr. år siden 1990 …

11 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Nettokapitalafkast og forpagtningsafgift, for landbrug med +2 helårsarbejdere, kr. pr. ha … forklarer ikke de stigende ejendomspriser … nettokapitalafkastet varierende omkring 3.300 kr. ha, mens forpagtningsafgiften er steget fra ca. 2.000 til ca. 3.200 kr. pr. ha. nogenlunde svarende til inflationen

12 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Kontantpriser på landbrugsejendomme og enfamiliehuse, 1990=100 … og priserne på landbrugsejendomme har ikke udviklet sig anderledes en prisen på enfamilieshuse … altså ikke en landbrugsspecifik forklaring, men den faldende rente og introduktion af rentetilpasningslån, afdragsfrie lån …

13 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 En markant lavere rente, % … renteudviklingen forklarer en stor del af væksten i landbrugets ejendomspriser – afkastet forklare kun en lille del af væksten

14 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Aktuelle ejendomspriser … er meget høje … … er baseret på forventninger om, at den afkoblede støtte bevares på et nogenlunde uændret niveau – også efter 2012 - og … en forventning om, at renten forbliver på det nuværende lave niveau Hvis det viser sig, at forventninger ikke indfries, må man forudse faldende priser på landbrugsejendomme

15 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Landbrugets gæld (mia. kr. og %) … synes også at være steget markant siden 1994, dog uændret som andel af landbrugsaktiverne … men udgør gælden en trussel mod fortsat vækst og udvikling af dansk landbrug?

16 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Gælden i danske landbrug Den markante vækst i gælden skyldes strukturtilpasning og generationsskifte … og et meget højt prisniveau på jord og landbrugsejendomme Det er karakteristik at den løbende vedligeholdelse af kapitalen og reinvesteringer har været finansieret af det løbende afkast, mens udvidelserne, strukturtilpasning er blevet finansieret ved låntagning Med den nu stigende rente er der risiko for faldende priser på landbrugsejendomme.

17 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Antal bedrifter Areal pr. bedrift Heltid: fra 87 til 233 ha pr. bedrift Deltid: stort set uændret Heltid: fra 24.000 til 8.000 bedrifter Deltid: fra 30.000 til 15.000 bedrifter Fortsat færre overlever - Strukturudviklingen de næste 15 år

18 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Renten fremover? … vil påvirke udvikling og vækst i dansk landbrug i særdeleshed pga. væksten de sidste mange år har været gældsfinansieret ?

19 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Konsekvenser af bl.a. rentestigning Gælden synes meget høj – ikke mindst i lyset af den stigende rente og gældens størrelse i forhold til indtjeningen Fremtidens vindere skal kunne håndtere de ventede forandringer – teknologisk, politisk, markedsmæssigt som finansielt … der vil fortsat være konjunkturtilbageslag og et lavere afkast … og en stigning i renten til 7-8% er der risiko for fald i kontantprisen på op imod 30-40 %

20 Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Fremtidens vindere Du skal være en excellent driftsleder Du skal tage den nye teknologi i brug Du skal være stor Du skal kende dine risici … Du skal søge den kontrollerede vækst Du skal kunne tåle modgang Og så skal du også være en lille smule heldig !


Download ppt "Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Fremtidens vindere Teknologi, viden og vækst Søren E. Frandsen Fødevareøkonomisk Institut."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google