Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Program: Oplæg Censorer på Pædagoguddannelsen 2015 Principperne i karakterbekendtgørelsen Læringsmål som udgangspunkt for bedømmelsen Hvad er kompetencer?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Program: Oplæg Censorer på Pædagoguddannelsen 2015 Principperne i karakterbekendtgørelsen Læringsmål som udgangspunkt for bedømmelsen Hvad er kompetencer?"— Præsentationens transcript:

1 Program: Oplæg Censorer på Pædagoguddannelsen 2015 Principperne i karakterbekendtgørelsen Læringsmål som udgangspunkt for bedømmelsen Hvad er kompetencer? Skal man starte med 12 og tælle ned? Hvad med alle de læringsmål, der ikke bliver berørt i eksaminationen? Hvad skal man gøre, hvis man oplever eksaminator ikke lever op til en rimelig standard?

2 Principperne i karakterbekendtgørelsen Bedømmelsen sker på baggrund af en samlet vurdering af, i hvilken grad præstationen opfylder de mål for faget, fag- eller uddannelseselementet, som er fastsat i bekendtgørelsen for den enkelte uddannelse, studieordningen m.v.

3 Principperne i karakterbekendtgørelsen Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets, fag- eller uddannelseselementets mål, med ingen eller få uvæsentlige mangler. Karakteren 4 gives for den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets, fag- eller uddannelseselementets mål, med adskillige væsentlige mangler. Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, der demonstrerer den minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets, fag- eller uddannelseselementets mål.

4 Principperne i karakterbekendtgørelsen Har vi en ”mangelbekendtgørelse”? Kan man tælle ”opad”? – eller Skal man starte med 12 og trække fra?

5 Læringsmål Eksamenskrav Undervisnings- og lærings aktiviteter Alignment – overordnet princip for strukturering af uddannelser i DK

6 Læringsmål Mange komptecebeskrivelser lever upåagtede liv i kursusbeskrivelser på hjemmesider, og hverken de studerende eller underviserne skænker dem en tanke. Nogle gange er det fint nok, fordi kvaliteten af dem alligevel er så ringe. Men kompetencebeskrivelser kan være særdeles nyttige for underviseren ift. at klargøre forventninger til de studerende… (Voetmann m. fl. 2013, fra Universitetspædagogik)

7 Gode Læringsmål (Nicki Brøchner Nielsen) Antallet: Hvis ikke eksamen skal blive en stikprøve: max. 5 Rettet imod de studerende og hvorledes de kan demonstrere at de er i stand til at opfylde forventningerne Formuleret ved brug af entydige verber Undgå helst tillægsord/tillægsformer, der kan bruges som elastik, fx dytgående, kritisk …

8 Principperne i karakterbekendtgørelsen Tillid til at absolut bedømmelse kan udføres retfærdigt Tillid til at princippet om alignment sikrer at de studerende bliver bedømt udfra: – Læringsmål, der er relevante, og at de – I undervisningen er blevet trænet i at præstere i overensstemmelse med eksamenskrav

9 Principperne i karakterbekendtgørelsen Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets, fag- eller uddannelseselementets mål…. Det kræver at det er muligt at teste alle mål ved eksamen!

10 Kompetencebegejstringen …. Og centralt formulerede målbeskrivelser

11 Kompetencer (ministeriets definition) Kompetencer handler om ansvar og selvstændighed og angiver evnen til at anvende viden og færdigheder i en arbejdssituation eller i studiemæssig sammenhæng. Kompetencer rummer følgende aspekter: – Handlerummet: i hvilke typer af arbejds- og/eller studiemæssige sammenhænge viden og færdigheder bringes i spil, samt graden af uforudsigelighed og foranderlighed i disse sammenhænge. – Samarbejde og ansvar: evnen til at tage ansvar for eget og andres arbejde, samt hvor komplekse samarbejdssituationer man kan indgå i. – Læring: evnen til at tage ansvar for egen og andres læring.

12 Kompetencedefinition Fra universitetspædagogik bogen Kompetencemål skal beskrive de studerendes handlemuligheder En beskrivelse af kompetencemål beskriver hvad den studerende skal kunne gøre med det faglige indhold efter kurset Fra ordbogen: kundskaber og færdigheder

13 Hvordan bedømmer man så det? Kompetencemål: Den studerende kan identificere, analysere og reflektere over tværprofessionelle og tværsektorielle dilemmaer og potentialer og skal indgå i, koordinere og lede helhedsorienterede og tværgående samarbejdsprocesser.

14 Konkrete problemer med principperne i karakterbekendtgørelsen Hvad med de læringsmål, der er formuleret på en sådan måde, at de studerende ikke har mulighed for at opfylde dem? Hvad med alle de læringsmål, der ikke bliver berørt i eksaminationen?

15 ? Hvad skal man gøre, hvis man oplever eksaminator ikke lever op til en rimelig standard?


Download ppt "Program: Oplæg Censorer på Pædagoguddannelsen 2015 Principperne i karakterbekendtgørelsen Læringsmål som udgangspunkt for bedømmelsen Hvad er kompetencer?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google