Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering."— Præsentationens transcript:

1 Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering

2 Hvilken mad skal deklareres? Alle færdigpakkede fødevarer skal deklareres. Færdigpakkede fødevarer er fødevarer som er indesluttet i en indpakning, der er bestemt til først at brydes af forbrugerne eller storkøkkenerne.. Kilde: Bekendtgørelse om mærkning m.v. af fødevarer

3 Reglerne for mærkning / deklarering Reglerne er ret omfattende og er de samme som gælder for varer, som sælges i en forretning. Bekendtgørelse for mærkning m.v. af fødevarer og vejledning til bekendtgørelsen forklarer om reglerne i dybden. Fødevarelære giver en kortere introduktion.

4 Minimumskrav for mærkning Varebetegnelse Angivelse af ingredienser, herunder oplysning om indholdet af allergene ingredienser. Mængdeangivelse af vigtige ingredienser, som er nævnt i varebetegnelsen Holdbarhed samt særlige opbevarings- og anvendelsesforskrifter.

5 Frivilligt kan mærkningen indeholde: Næringsdeklaration Brugsanvisning / tilberedningsanvisning

6 Mærkningen skal være: Letlæselig og letforståelig Iøjnefaldende og klart synlig Uudslettelig På dansk eller dansklignende sprog.

7 Varebetegnelse Skal angive hvilken vare der er tale om. Kan blot være rettens navn som f.eks. Boller i karry med løse ris Kan være med yderligere forklaring som f.eks. Søndagsgryde ”Svinekotelletter i paprikasovs med løse ris. Det afhænger af hvor godt retten er kendt.

8 Ingredienser Der skal være en liste over ingredienser, som indledes med ordet: Ingredienser: (gælder ikke for små pakker under 10cm 2 ) Ingredienserne skal angives i faldende vægt, altså med den ingrediens som vejer mest først

9 Mængdeangivelse af de vigtigste ingredienser Gælder for ingredienser som er særligt fremhævet i mærkningen, eller som forbrugeren forventer i produkter – f.eks. rejer i rejesalat. Mængden skrives som regel som ingrediensens procentvise andel af varens totale vægt.

10 Ingredienser Vand: Skal nævnes hvis det udgør mere end 5 % af den samlede netovægt. Tilsætningsstoffer: Skal nævnes med navn eller E-nummer Hvilken kategori tilhører tilsætningsstoffet F.eks. Indeholder sødestoffer

11 Sammensatte produkter Hvis de udgør mindre end 2% af nettovægten skal man angive navn på det sammensatte produkt + tilsætningsstoffer. Hvis de udgør mere end 2% af nettovægten anføres de i ingredienslisten efter sin samlede vægt, efterfulgt af de ingredienser der indgår i den – f.eks. Kødboller (svinekød, mel…)

12 Nettoindhold Faste angives i kg / g Flydende angives i l / dl

13 Holdbarhed Angives forskelligt afhængig af produktets holdbarhedstid f. eks: mindst holdbar til dag og måned eller mindst holdbart til og med år (Fødevarelære side 157) Det er den ansvarlige i køkkenet, der fastsætter holdbarheden for den fremstillede mad. Angiv evt. opbevarings- og anvendelses forskrifter (frivilligt).

14 Næringsdeklaration (frivillig) Den korte version: Energi i kJ eg kcal Protein g Kulhydrat g Fedt g

15 Næringsdeklaration I den lange version tilføjes: Kulhydrat g, heraf sukkerarter Fedt g, heraf mættet fedt Kostfibre g Natrium g Sundhedsanprisninger udløser krav om lang næringsdeklaration

16 Næringsdeklaration Både den korte og den lange kan suppleres med: Sukkeralkoholer Stivelse Monoumættede fedtsyrer Flerumættede fedtsyrer Kolesterol Bestemte vitaminer og mineraler

17 Næringsdeklaration Rækkefølgen må ikke ændres i den korte og den lange version. Man kan ikke vælge et enkelt næringsstof ud af sin sammenhæng – angives et skal de andre også angives.


Download ppt "Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google