Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Gejsere Et geotermisk fænomen. Gejsere En gejser eller springkilde er en speciel form for varm kilde, som periodisk kommer i udbrud og sender en søjle.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Gejsere Et geotermisk fænomen. Gejsere En gejser eller springkilde er en speciel form for varm kilde, som periodisk kommer i udbrud og sender en søjle."— Præsentationens transcript:

1 Gejsere Et geotermisk fænomen

2 Gejsere En gejser eller springkilde er en speciel form for varm kilde, som periodisk kommer i udbrud og sender en søjle af varmt vand og vanddamp op i luften. Ordet gejser stammer fra navnet Geysir, der er navnet på et geologisk aktivt område på Island. Det er igen afledt af ordet gjósir som på islandsk/ oldnordisk betyder "at strømme".

3 Gejsere Gejsere er ret sjældne og kræver en kombination af geologi og klima, som kun eksisterer nogle få steder på jorden. Der er seks store gejserområder i verden: Yellowstone National Park, Wyoming i USA Island Taupo Volcanic Zone, New Zealand Kamtjatka, Rusland El Tatio, Chile Umnak Island, Alaska i USA.

4 Grundlæggende Vandet inde i vandreservoiret opvarmes gennem klippen af jordens magma, som er ekstremt varm. Når man opvarmer vand kommer det til at fylde mere.

5 Grundlæggende Hvis en liter vand fordamper bliver den til ca. 1600 liter vanddamp, altså udvider vandet sig 1600 gange når det fordamper. Når vandet når en kritisk temperatur, som er mellem 125 - 250 grader, afhængig af reservoirets størrelse og magmaens temperatur, så er trykket så stort i reservoiret, at vandet "eksploderer"

6 Grundlæggende Ved eksplosionen mister gejseren noget af trykket, og derved falder temperaturen inde i reservoiret og så stopper gejseren med at springe. Jo mindre hul der er i toppen af reservoiret og jo større reservoir gejseren har, jo højere springer gejseren.

7 Island Grundet landets placering på den midtatlantiske ryg er der meget vulkansk og geotermisk aktivitet på Island. Island er placeret i et geologisk aktivt område, også kaldet et hot spot, på Atlanterhavsryggen. Da kontinentalpladerne her flytter sig væk fra hinanden, brækker Island midt over langs en linje fra sydvest til nordøst med op til 2 - 3 cm om året.

8 Island Geysir den store er en geotermisk kilde i Haukedalur i det sydvestlige Island og er den ældste aktive gejser. Den har givet navn til alverdens gejsere. Hele området i Geysir nationalparken er geotermisk aktivt, som f.eks gejseren "Strokkur" der er i udbrud hvert femte minut med en vandsøjle på op til 30 meter.

9 Island På Island findes ca. 250 geotermiske områder med næsten 800 varme kilder. Ud af disse er der kun 2 rigtige gejsere, Strokkur og Geysír, men der er ca. 15 andre gejserlignende kilder på øen. Kilderne er fordelt i et bælte over Island der går fra nord-øst til syd-vest tværs over landet. Klik for stor størrelse

10 Island De gule områder markere områder med geotermiske fænomener, såsom gejsere. De røde stiplede linjer angiver skillelinjerne for de tektoniske plader

11 Geotermisk aktivitet

12 Dannelsen En gejser starter med at være et hul i en klippe. Hullet opstår højest sandsynligvis som en luftbobbel i den flydende lava under et vulkanudbrud, men hullet kan selvfølgelig også være lavet på mange andre måder, så som jordskælv, erossion.erossion

13 Dannelsen Når lavaen er kølet ned til en passende temperatur, kan hullet fyldes med vand fra undergrunden. Vandet siver igennem klipperevner ind i kammeret.

14 Erossion Erossion er det der sker, når man for eksempel lader noget vand løbe igennem noget sand. Vand fører sandet med sig.


Download ppt "Gejsere Et geotermisk fænomen. Gejsere En gejser eller springkilde er en speciel form for varm kilde, som periodisk kommer i udbrud og sender en søjle."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google