Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Grisen Lidt historie. Udskæring. Anvendelse. Muligheder. Fremtiden.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Grisen Lidt historie. Udskæring. Anvendelse. Muligheder. Fremtiden."— Præsentationens transcript:

1

2 Grisen Lidt historie. Udskæring. Anvendelse. Muligheder. Fremtiden.

3 I halvfjerserne Bacon grise til England Meget export til Japan Skinker til USA. Meget forskning. Vi kom i EF i 1972

4 Danish bacon De gamle landsvin var for fede og voksede for langsomt til at de for alvor kunne skaffe hård valuta til landet. Allerede i begyndelsen af århundredet var landbruget gået i gang med at udvikle en moderne bacongris. Kuren var systematisk avlsarbejde.

5 Danish bacon Idealet var en lang, mager gris uden for meget rygflæsk. Og til manges forbløffelse virkede kuren over al forventning: Svinekroppen blev 10 cm længere, der kom 4 ekstra ribben og dermed flere koteletter. Den fremavlede gris havde brug for langt mindre foder, og den nåede sin slagtevægt to måneder hurtigere end sin flæskede oldemor.

6 Yorkshire Yorkshire har en høj kødprocent, høj tilvækst, en god kødkvalitet og et lavt foderforbrug.

7 Landrace Landrace er en stærk gris og kendt for sin gode kødkvalitet

8 Duroc Duroc er rødbrun. Duroc har ikke så højt et kødindhold, men en god spisekvalitet på grund af intramuskulært fedt

9 Hampshire

10 Avl. Grisen er drægtig i 115 dage. 3 mdr, 3 uger og 3 dage. Grisens alder ved slagtning er ca. ½ år. Grisens vægt ved slagtning er ca. 105 kg.

11 Danskernes forbrug Hver dansker spiser i gennemsnit ca. 45 kg. svin om året.

12 Exportlande mht. svinekød

13

14 OrneHangris, der bruges til avl SoHungris, der bruges til avl SopoltHungris, der endnu ikke er løbet (parret) første gang GyltHungris, der er drægtig første gang GaltKastreret hangris PattegrisNyfødt gris, der endnu dier hos soen (0-4 uger gammel) SmågrisGris mellem 4 og 11 uger (fra 7-35 kg) SlagtesvinGris mellem 11 uger og 4-6 måneder – dvs. fra ca. 30 til ca. 105 kg BrunstigOrnegal, parringsvillig LøbningParring FaringFødsel KuldPattegrise født samtidig af samme so KSKunstig sædoverføring - inseminering InsemineringLøbning ved at soen får ført sæd ind i livmoderen vha. et kateter (plastikrør) Hvad kaldes grisen?

15 Opskæring.

16 Skinken Vejer ca. 10 kg. Er det magreste stykke. Bliver ofte udbenet på slagteriet. Bliver brugt til stykstege Kan røges hel.

17 Midterstykke Svinekam Koge-stykket Stegestykket Slaget. Småkød. Affald

18 Forenden Nakkestegen. Snitten Bovlappen Boven Skanken Småkød Affald.

19 Anvendelse Pandestege Ovnstege. Koge. Saltet/speget. Røget. Helstegt/grillet

20 OPGAVE: Giv eksempler på retter, hvor der bruges de forskellige tilberedningsmetoder. Hvilket stykke kød skal bruges? Hvor meget kød skal man bruge pr. couvert? I arbejder i 3-mands grupper. I har 20 min til at finde svarene.

21 Muligheder… Hvad er jeres mening om disse emner??

22 Fremtiden… ???


Download ppt "Grisen Lidt historie. Udskæring. Anvendelse. Muligheder. Fremtiden."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google