Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne? Vicedirektør Mette Tram Pedersen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne? Vicedirektør Mette Tram Pedersen."— Præsentationens transcript:

1 Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne? Vicedirektør Mette Tram Pedersen

2 HVAD ER EN ERHVERVSUDDANNELSE TIL VOKSNE - EUV? Alle elever, som er fyldt 25 år, skal optages til en EUV. EUV har til formål at skabe en mere attraktiv, målrettet og overskuelig uddannelsesvej for de voksne. Med EUV-forløbet får man samme kompetencer og skal til samme afsluttende prøve som i en tilsvarende EUD-uddannelse. GVU udgår.

3 OPTAGELSE PÅ EUV De alm. Adgangskrav gælder dvs. Man skal have bestået matematik og dansk med karakteren 2 i gennemsnit for hvert fag Optagelsesprøve på erhvervsskolen hvis man ikke opfylder adgangskravet.

4 UDDANNELSESFORLØBETS LÆNGDE Det fastlagte uddannelsesforløb i EUV er som udgangspunkt kortere end et tilsvarende EUD-hovedforløb, fordi voksne typisk er mere målrettede og modne end unge. Samtidig har voksne ofte uddannelse og erfaring med i bagagen, der kan bygges videre på.

5 REALKOMPETENCEVURDERING I EUV Realkompetencevurderingen indleder euv og besta ̊ r ba ̊ de af en objektiv generel vurdering og af en individuel vurdering. Varighed fra 1⁄2 - 10 dage (lovens § 66v, stk. 2 og hovedbekendtgørelsens § 56, stk. 5 og 6) Den generelle vurdering: –De faglige udvalg opstiller kriterier for 2 a ̊ rs relevant erhvervserfaring og standardmeritter for erhvervserfaring og uddannelse –Skolerne foretager vurderingen Den individuelle vurdering: Skolerne foretager det konkrete skøn for yderligere afkortning De faglige udvalg træffer afgørelse om afkortning af praktikuddannelsen

6 HVORDAN SER ET EUV FORLØB UD? EUV-forløbene beskrives af arbejdsmarkedets parter (de faglige udvalg) inden for en central ramme fastsat af Undervisningsministeriet. Det er derfor parterne, der fastlægger fag og indhold. Besta ̊ r af fag, der indga ̊ r i hovedforløbet i den tilsvarende erhvervsuddannelse for unge, og kan omfatte arbejdsmarkedsuddannelser. Varigheden af skoleundervisningen er som udgangspunkt 10 pct. kortere end hovedforløbet i den tilsvarende erhvervsuddannelse de unge.

7 HVORDAN SER ET EUV FORLØB UD? Hvor der ikke er beskrevet et EUV-forløb vil det være op til skolerne at tilrettelægge undervisningen inden for den fastlagte ramme. Forløbene vil i udgangspunktet være 10 procent kortere end et tilsvarende EUD-forløb, og praktikuddannelsen vil maksimalt være to år. Hvis den voksne har meget svage eller ingen uddannelsesforudsætninger og ikke har erhvervserfaring, vil det være muligt at få et udvidet EUV-forløb, som i omfang og varighed svarer til et EUD-forløb for de unge, der ikke kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. Den enkelte voksnes uddannelsesforløb vil blive endeligt fastlagt på baggrund af en realkompetencevurderingen.

8 ER DER PRAKTIK I EUV Ja. EUV skal være en vekseluddannelse ligesom erhvervsuddannelserne. Hvis en voksen har to års relevant erhvervserfaring forud for uddannelsesstart, vil han eller hun dog få godskrevet hele praktikuddannelsen, som det er tilfældet i GVU i dag.

9 ERHVERVSUDDANNELSE FOR VOKSNE EUV

10 EUV

11 EKSEMPLER PÅ OVERGANGSKRAV

12 ADGANG TIL UDDANNELSERNE Eleven har 1. forsøg på grundforløb 1 Eleven har 3 forsøg på grundforløb 2 Man har altid adgang med en udd.aftale

13 2 ÅRS RELEVANT ERFARING (1) Grundforløb Når eleven har mindst to års relevant erhvervserfaring, skal grundforløbet ikke gennemføres.

14 Hovedforløb Når eleven har mindst to års relevant erhvervserfaring skal EUV gennemføres uden praktikuddannelse. Det standardiserede EUV- forløb er som udgangspunkt mindst 10 % kortere end det tilsvarende Forsørgelse Hvis eleven har en uddannelsesaftale med en virksomhed, udbetaler virksomheden elevløn under uddannelsen. Virksomheden kan samtidig få EUV-refusion på op til 110 % af højeste dagpengesats i perioden med skolegang. Dog kan EUV-refusionen ikke overstige elevlønnen. Hvis eleven ikke har en uddannelsesaftale med en virksomhed, kan eleven få SU under hele uddannelsesforløbet. 2 ÅRS RELEVANT ERFARING (1)

15 VOKSNE MED RELEVANT ERHVERVSERFARING ELLER MED TIDLIGERE GENNEMFØRT UDDANNELSE (2) Grundforløb Når eleven er 25 år eller derover, skal grundforløbets 1. del ikke gennemføres. Afhængigt af erhvervserfaring og tidligere gennemført uddannelse skal eleven gennemføre hele eller dele af grundforløbets 2. del, der har en varighed på 20 uger. Grundforløbsprøve For at blive optaget på et hovedforløb skal eleven gennemføre en grundforløbsprøve på lige fod med unge, medmindre andet er fastlagt i uddannelsesbekendtgørelsen Overgangskrav For at blive optaget på et standardiseret EUV- forløb skal eleven som udgangspunkt opfylde de overgangskrav, der er fastsat for uddannelsen, med mindre det faglige udvalg har besluttet at undtage disse krav i forhold til voksne.

16 VOKSNE MED RELEVANT ERHVERVSERFARING ELLER MED TIDLIGERE GENNEMFØRT UDDANNELSE (2) Hovedforløb Det standardiserede EUV-forløb er som udgangspunkt mindst 10 % kortere end det tilsvarende hovedforløb på erhvervsuddannelse for unge (EUD). hovedforløb på erhvervsuddannelse for unge (EUD). Forsørgelse Hvis eleven har en uddannelsesaftale med en virksomhed, udbetaler virksomheden elevløn under uddannelsen. Virksomheden kan samtidig få EUV-refusion på op til 110 % af højeste dagpengesats under skolegang. Dog kan EUV-refusionen ikke overstige elevlønnen. Hvis eleven ikke har en uddannelsesaftale med en virksomhed, kan eleven få SU til grundforløbet og skolepraktikydelse til hovedforløbet. Hvis erhvervsuddannelsen for voksne følges som en del af den aktive beskæftigelsesindsats for ledige, vil eleven modtage forsørgelse efter de gældende regler på området. Kontakt det lokale jobcenter for nærmere information.

17 VOKSNE UDEN RELEVANT ERHVERVSFARING ELLER FORUDGÅENDE UDDANNELSE (3) Grundforløb Når eleven er 25 år eller derover, skal grundforløbets 1. del ikke gennemføres. Hvis eleven ikke har relevant erhvervserfaring eller forudgående uddannelse indgår grundforløbets 2. del i uddannelsen. Varigheden af grundforløbets 2. del er som udgangspunkt 20 uger. Grundforløbsprøve For at blive optaget på et hovedforløb skal eleven gennemføre en grundforløbsprøve på lige fod med unge, med mindre andet er fastlagt i uddannelsesbekendtgørelsen Overgangskrav For at blive optaget på hovedforløbet skal eleven gennemføre en grundforløbsprøve på lige fod med unge, medmindre andet er fastlagt i uddannelsesbekendtgørelsen.

18 VOKSNE UDEN RELEVANT ERHVERVSFARING ELLER FORUDGÅENDE UDDANNELSE (3) Hovedforløb Hovedforløbet svarer i omfang og varighed til hovedforløbet på en erhvervsuddannelse for unge både med hensyn til skoleundervisning og praktikuddannelse. Forsørgelse Hvis eleven har en uddannelsesaftale med en virksomhed, udbetaler virksomheden elevløn under uddannelsen. Virksomheden kan samtidig få EUV-refusion på op til 110 % af højeste dagpengesats under skolegang. Dog kan EUV-refusionen ikke overstige elevlønnen. Hvis eleven ikke har en uddannelsesaftale med en virksomhed, kan eleven få SU til grundforløbet og skolepraktikydelse til hovedforløbet. Hvis erhvervsuddannelsen for voksne følges som en del af den aktive beskæftigelsesindsats for ledige, vil eleven modtage forsørgelse efter de gældende regler på området. Kontakt det lokale jobcenter for nærmere information.

19 STYRKET UDDANNELSESGARANTI


Download ppt "Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne? Vicedirektør Mette Tram Pedersen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google