Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

De syv skolehistorier- hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi? Hvis integreret vejledning er svaret, hvad er så spørgsmålet? Integreret vejledning:

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "De syv skolehistorier- hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi? Hvis integreret vejledning er svaret, hvad er så spørgsmålet? Integreret vejledning:"— Præsentationens transcript:

1

2 De syv skolehistorier- hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi? Hvis integreret vejledning er svaret, hvad er så spørgsmålet? Integreret vejledning: hvorfor? Hvordan ‘leves’ integreret vejledning på skolerne? Hvordan ‘gøres’ integreret vejledning og hvilke udviklingspotentialer er der? Herfra hvor I står….. og muligheden for at være med i udviklingsprojektet om integreret vejledning i 2015/16

3 Hvorfor integreret vejledning? Vejledningsopgaven: fra valg til karrierelæring & styrkelse af overgange og deltagelse i uddannelser ”..det handler ikke om at træffe det rigtige erhvervsvalg. Det handler om at udruste folk med kompetencer (færdigheder, viden og holdninger) til på kvalificeret vis at træffe de myriader af valg, som voksne står over for i alle aspekter af deres tilværelse, hele livet” Phillip Jarvis. National Life/Work Centre, Canada Niveauer for karrierelæring 1.At opdage 2.At ordne 3.At fokusere 4.At forstå B - lære at træffe beslutninger O - kunne agere i det foranderlige M - kende muligheder (og barrierer) S - selvopfattelse, kende sig selv og se sammenhængen mellem S og M Law: DOTS Vi lægger vægt på at vejledning ikke bare er at foretage de rigtige valg (vejleder)

4 Integreret vejledning er en logisk konsekvens af det at lave efterskole….det giver forhåbentlig pludselig mening for eleven: hvem er jeg, og hvad er det, jeg gerne vil… at man ser sig selv i et større perspektiv, end man har haft mulighed før…. Og der er den integrerede vejledning vigtig, fordi det skal man have hjælp til, som et ungt menneske, og det er der, formen er vigtig (leder )

5 Integreret vejledning - praksisformer årsplanen arbejdet med uddannelsesparathed samtaler – individuelle og gruppebaserede organisering, systematik, progression, sammenhæng, opsamling/ opfølgning samtalernes indhold, den vejledningsfaglige dimension kollektive, fællesskabsbaserede, undervisningsbaserede vejledningsformer formål: karrierelæring inddragelse af praktik, virksomhedsbesøg, brobygning, forældre, tidligere elever… tværfaglighed At skabe stilladser og struktur kan være hjælpsomt for mange unge (leder) Når vejledning flyttes ud i fællesskaberne… i undervisningen eller i grupper udvides elevernes perspektiv, de lytter til hinanden og deler erfaringer (vejleder) Hvis vi lader dem være i fred, flygter de ind i deres egenverden (lærer)

6 Grib taktstokken synet på vejledning SAMarbejde nye vejlederroller Gør ledelsen til medspillere integreret vejledning er skoleudvikling – og skoleudvikling kan være en døråbner for integreret vejledning rum og rammer Styrk vejledningsdimensionen og vejledningsfagligheden karrierelæring valgprocesser Skab sammenhæng og mening (også) for de unge! de unge som aktører i egen vejledningsproces Jeg vil bare så gerne, at lærerne forstår, hvad vejledning er i dag, at det er så meget mere komplekst ….og arbejde med deres forestilling om, at vejledning er at lære ”Hvad kan jeg blive” udenad (vejleder) Rollerne skal være tydelige, fagligheden skal være forskellig……….Det handler om hele tiden at undersøge, hvor faglighederne har deres særkende, og hvor de kan lappe over (vejleder) Eleverne skal ikke stå til ansvar over for mig, har de nu valgt den eller den uddannelse… der er så meget andet de skal stå til ansvar over for mig med… (lærer) Bagsiden er, at alt kan blive udvandet (leder/ vejleder) Det skal gi’ mening ellers virker det ikke (leder) Eleverne ved ikke altid, hvad vi har for med dem… (vejleder)

7 Vejledning – ‘tråden’ igennem – ‘koblingen’ Der er en større chance for at man rammer eleven, når hun er vejledningsparat (leder) Gad vide, om vi får samlet op undervejs…der kunne vi måske være mere skarpe… (vejleder)

8 Projekt: udvikling af integreret vejledning i praksis oktober 2015 – september 2016 vejledere deltager og i gang- sætter praksisudvikling på egen skole hver skole sit eget udviklingsarbejde intromøde, skolemøde, 5 læringsgange og mulighed for sparring på skolerne der introduceres nye vejledningsfaglige perspektiver og viden, og teori og praksis kobles Det giver en masse energi, når vi udvikler (leder ) Når vejlederne kommer retur (fra uddannelse) kommer de med andre og nye perspektiver, andre måder at kigge på, og så løfter vi os ud af sofasnakken og synsningerne. Vi opdager: hov, teorien kan jo hjælpe os i vores praksis (leder)


Download ppt "De syv skolehistorier- hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi? Hvis integreret vejledning er svaret, hvad er så spørgsmålet? Integreret vejledning:"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google