Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

26. November 2014 1 Anvendelse af PCB kortlægningen i praksis Præsentation af fingerprint analyse og vurdering af primær kilder Majbrith Langeland, Teknisk.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "26. November 2014 1 Anvendelse af PCB kortlægningen i praksis Præsentation af fingerprint analyse og vurdering af primær kilder Majbrith Langeland, Teknisk."— Præsentationens transcript:

1 26. November 2014 1 Anvendelse af PCB kortlægningen i praksis Præsentation af fingerprint analyse og vurdering af primær kilder Majbrith Langeland, Teknisk chef Contamination Management

2 Copyright © 2012 Grontmij A/S PCB – I praksis 2 Indeluftprøver

3 Copyright © 2012 Grontmij A/S 3 Figur 15Sammenhæng mellem PCB i forseglingslim og fugebånd. Bemærk logaritmisk skala. 50 mg/kg er markeret med blå linjer. Den grå linje er en hjælpelinje for aflæsning af figuren. Målinger under detektionsgrænsen er her angivet som 0,01 mg/kg for at kunne vises på en logaritmisk skala. PCB i fugebånd og i termokit Termokit, forseglingslim mellem to glas PCB påvises i elastisk fuge som er anvendt som termokit, forseglingslim mellem glasruder i perioden 1950-1980. Fugebånd, tætningsbånd mellem glas og glasliste PCB påvises i fugebånd eller tætningsbånd som er anvendt mellem glasrude og glasliste i perioden 1950-1980.

4 Copyright © 2012 Grontmij A/S Vis hjælpelinjer som er en hjælp ved placering af billeder: 1.Højreklik på den aktuelle side og vælg ’gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer på skærmen 3. Vælg “OK” Hvordan undgås destruktiv prøvetagning af termoruder? I termoruder kan både termokit og fugebånd være betydende PCB kilder. I kortlægningen blev der udtaget prøver fra termoruder som var affald, men hvordan kan PCB påvises i materialeprøver som udtages fra termoruder i idriftværende bygninger som ikke skal have skiftet termoruder. 4 Indsæt billede: Format: H 40 x B 105 mm 1. Indsæt billedet i rigtig størrelse. Bearbejd evt. billedet i Photoshop før indsættelse. Overksrift: Arial 18 pkt. Tekst Arial 15 pkt PCB – Indikator prøver af termoruder Indikator prøver kan udtages ved at tage prøve af indvendig del af rammen PCB kan påvises ved at lave et dybt snit i den indvendige del af vinduesrammen. Sekundære forurening fra termokit og fra fugebånd repræsenteres i den træflis som udtages. Ved at anvende indikatorprøver til bestemmelse af indholdet af PCB i termoruder med ramme, så er det muligt at beskrive sammensætningen af primærkilderne i termoruderne i bygninger som er i drift. Der er dog tale om indikator prøver, da den korrekte PCB koncentration f.eks. termokitten ikke undersøges. Indikatorprøverne giver dog mulighed for at gennemføre korrekt arbejdsmiljørådgivning og affaldshåndtering, samt mulighed for at vurdere om den PCB congensammensætning som findes i termoruderne har betydning for eventuelle målinger i indeluften.

5 Copyright © 2012 Grontmij A/S Byggeri 1978-1986 Kondensator og indeluft 5 Betyder afgivelsen af PCB fra kondensatorer i lysstofarmaturer noget for bygninger fra perioden 1978-1986? Bygninger fra 1978-1986 ligger uden for det vi definerer som PCB perioden. PCB holdige kondensatorer var lovlige frem til 1986. Ved at undersøge en gruppe af bygninger fra perioden 1978 - 1986, så er det muligt at vurdere om der afgives PCB til indeluften i disse bygninger. Bygningerne er fra 1979 og 1984 Koncentration 94 – 190 ng/m 3 Hvad er så problemet? PCB i bygningsmaterialer op til 59 mg/kg.

6 Copyright © 2012 Grontmij A/S PCB congenprofiler 6 Figur 7Primærkilder, som er baseret på lavt- til mellem-chlorerede PCB. Figur 8Primærkilder, som er baseret på mellem- til højt-chlorerede PCB.

7 Copyright © 2012 Grontmij A/S PCB congenprofiler 7 Fingerprints af forskellige congenprofiler

8 Copyright © 2012 Grontmij A/S Eksempler på fingerprint analyse af indeluftmålinger 8 Et sted på SjællandPrøve dato Rum A PCB i ng/m³ Rum B PCB i ng/m³ Administration - Bygning A 18. juni 2014 Lokale 124 PCB ikke identificeret Lokale 133 PCB ikke identificeret Undervisning - Bygning A18. juni 2014 Lokale 105 PCB ikke identificeret Lokale 102 PCB ikke identificeret Boliger - Bygning B119. juni 2014 Lokale 106 20 ng/m³ 18,3 h prøvetagning Lokale 105 8,6 ng/m³ 18,35 h prøvetagning Kontor – Bygning K19. juni 2014Lokale 101 PCB ikke identificeret Lokale 117 PCB ikke identificeret Byggeteknisk gennemgang Ingen kondensatorer Ingen elektriske instrumenter, ventilator etc. Delvist udskiftet termoruder, ingen isætningsfuger udvendigt og indvendigt. Potentielle primær kilder ud fra fingerprints Fugematerialer. Fingerprints og byggeteknisk gennemgang Eneste mulige kilde uskiftede termoruder.

9 Copyright © 2012 Grontmij A/S Indeluft påvirkning fra kondensator 9 Byggeteknisk gennemgang Kondensatorer NETO LC37 Ingen elektriske instrumenter, ventilator etc. Delvist udskiftet termoruder, og indvendige fuger. Potentielle primær kilder ud fra fingerprints Kondensator muligvis indvendige fugematerialer. Fingerprints og byggeteknisk gennemgang Mulige kilder Kondensator og indvendige fuge.

10 Copyright © 2012 Grontmij A/S Indeluftpåvirkning fra både fuge/kondensator 10 Byggeteknisk gennemgang Kondensatorer NEX07 Ingen elektriske instrumenter, ventilator etc. Ingen termoruder, Indvendige fuger. Potentielle primær kilder ud fra fingerprints Indvendige fugematerialer og kondensator Fingerprints og byggeteknisk gennemgang Mulige kilder Kondensator og indvendige fuge.

11 Copyright © 2012 Grontmij A/S Indeluft påvirkning fra termokit i termoruder 11 Byggeteknisk gennemgang Ingen kondensatorer Ingen elektriske instrumenter, ventilator etc. Næsten alle termoruder er fra perioden, Ingen fuger indvendigt Potentielle primær kilder ud fra fingerprints Fugematerialer, dog mangler de lavest chlorerede PCB er. Vurderes at skyldes der er tale om en mere indirekte kilde fra termokit i termoruder Fingerprints og byggeteknisk gennemgang Termoruderne termokit (fuge).

12 Copyright © 2012 Grontmij A/S PCB kortlægning, ny viden og perspektivering  Primærkilder af termokit og fugebånd, kan undersøges ved at udtage indikatorprøver af den indvendige del af rammen på en termorude. Det giver lavere koncentrationer, men destruktiv prøvetagning undgås.  Der kan påsigt udvikles et værktøj som kan anvendes til at forudsige koncentrationsniveauet af termokit, så der er konkret viden om hvor lave koncentrationer der indikere at termokittet indeholder koncentrationer over 50 mg/kg.  For bygninger fra perioden 1978-1986 kan det dokumenteres, at der kan påvises en påvirkning af indeluften som stammer fra kondensatorer. Der er ligeledes dokumentation for, at der er påvirkning af disse bygningers materialer med PCB. Skal PCB perioden udvides? Er der behov for en kortlægning af bygninger fra 1978-1986?

13 Copyright © 2012 Grontmij A/S PCB kortlægning, ny viden og perspektivering  PCB congenprofiler fra forskellige PCB produkter, indikere at det er muligt at forudsige hvilken kilde der er årsag til en påvirkning af indeluften. Der er udpeget 10 typiske PCB congenprofiler –FINGERPRINTs- som kan anvendes til vurdering af hvilken kilde der er mest betydende i indeluftmålingerne.  FINGERPRINT analyse er vist brugbar i et stort antal undersøgelser. Både for koncentrationer på meget lavt niveau og for høje koncentrationer.  Der foreligger store datamaterialer som kunne anvendes til at udvikle og gøre FINGERPRINTs analyser til en del af en almindelig undersøgelse. Ved at udvikle et mere standardiseret værktøj.  Det har vist sig, at FINGERPRINT analyse kan anvendes til at afdække viden om skjulte kilder f.eks. fuger, der er skjult som følge af nedhængte lofter.  FINGERPRINT analyse bør være en standardiseret del af vurdering af indeluftmålinger. Men der er behov for at værktøjet udvikles yderligere med baggrund i f.eks. store datasæt. Er det f.eks. muligt på sigt at udtale sig om kilder som tidligere har været tilstede?

14 Copyright © 2012 Grontmij A/S Tak for interessen 14 Billedet : En MC Donald i Californiaen Hvor stor en del af PCB indholdet i vores mad stammer fra produktion og opbevaring i bygninger, der indeholder PCB?

15 Copyright © 2012 Grontmij A/S Vis hjælpelinjer som er en hjælp ved placering af billeder: 1.Højreklik på den aktuelle side og vælg ’gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer på skærmen 3. Vælg “OK” PCB-GUIDEN Udført for Energistyrelsen og Miljøstyrelsen 15


Download ppt "26. November 2014 1 Anvendelse af PCB kortlægningen i praksis Præsentation af fingerprint analyse og vurdering af primær kilder Majbrith Langeland, Teknisk."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google