Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Seniorforsker Jesper Levring Andersen Fødevareøkonomisk Institut Rolighedsvej 25 1958 Frederiksberg C Prisdannelse på fisk.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Seniorforsker Jesper Levring Andersen Fødevareøkonomisk Institut Rolighedsvej 25 1958 Frederiksberg C Prisdannelse på fisk."— Præsentationens transcript:

1 Seniorforsker Jesper Levring Andersen Fødevareøkonomisk Institut Rolighedsvej 25 1958 Frederiksberg C jla@foi.dk Prisdannelse på fisk

2 Dagens menu 1.Markedet for fisk i EU og Danmarks rolle 2.Marked og markedsintegration 3.Hvilke priser? 4.Fiskeprisernes betydning 5.Hvad påvirker fiskepriserne? 6.Typer af fisk på afsætningsmarkederne 7.Tre små eksempler 8.Fiskepriser i andre lande 9.Hvordan vil fiskepriserne udvikle sig?

3 Markedet for fisk i EU og DK rolle EU fangster 4,0 mio. tons, akvakultur 1,2, import 4,3, eksport 1,7 (EU15 2005) og pr. capita forbrug er ca. 22 kg. EU15 importerede 30% af global import (værdi) => EU stor nettoimportør EU import for 155 mia. DKK, 80 fra ikke-EU lande (2003) Import af ”eksotiske fisk” til EU er stigende

4 Danmark forsyner 11% af EU markedet; en af de største udbydere Torskefisk 31 mia. DKK, DK leverer 15 % Laks/ørred 17 mia. DKK, DK leverer 32 % Rejer26 mia. DKK, DK leverer 8 % SildEU netto-eksportør DK eksport for 18,7 mia. kr. og import af råvarer for 12,7 mia. kr. Nettoeksporten er således 6,0 mia. kr. (2007)

5 Hvad er et marked? Udbud og efterspørgsel på markedet er central i prisfastsættelsen af fisk Definition af et marked: ”det område, hvor prisen på en vare bestemmes, under hensyntagen til kvalitetsforskelle og transportomkostninger”

6 Markedsintegration Prisen på to arter dannes således på det samme marked, hvis priserne følger hinanden over tid, men ikke nødvendigvis på samme niveau Markederne kan være nationale eller dække flere lande

7 Hvilke priser? Fiskens mulige rejse fra vand til bord Råvarer flowProdukt flow Fiskernes afsætningspris (1. håndspris) Fiskere Kontrakt og auktionsmarked Bearbejdning Transport og opbevaring Engroshandel Detailhandel og catering

8 Traditionelt har fisk været forarbejdet nær havne eller forbrugerne I dag er fiskemarkederne globaliserede fisk forarbejdes hvor der tjenes mest forarbejdning af en fisk kan finde sted i adskillige lande Forskelle i lønniveau påvirker lokalisering af fiskerindustrien Transportomkostninger af mindre betydning

9 Fiskeprisernes betydning Bruttooverskud kommercielle fartøjer 2010 JA fiskepriserne har stor betydning - påvirker ikke omkostningerne

10 Hvad påvirker fiskepriserne? Påvirkelige faktorer Fangstmetode/landingskvalitet Landingsstørrelse jo større fisk, jo større pris pr. kg. Afsætningsforhold Auktionsstørrelse, antal mulige købere Sæsonudsving/Ny Regulering Mærkning Markedsadgang, et overgangsfænomen

11 Ikke-påvirkelige faktorer (for fiskeren) Valutakursudvikling Udbud af fisk Efterspørgsel efter fisk

12 Valutakursudvikling Hvis EU er nettoimportør: Styrkelse af eksempelvis €/US$ => øget import => prisfald i EU Eks. industrifisk €/US$ ned => prisstigning i EU Hvis EU er nettoeksportør: Forringelse af eksempelvis €/US$ => øget eksport => prisstigning i EU Eks. sild €/rubel ned => prisstigning i EU

13 Udbud af fisk Fangster, EU/globalt Akvakultur Udgør pt. 42 % af forbruget Udbud af substitutter

14 Efterspørgsel efter fisk Befolkningsændringer/vækst Ændret forbrugsmønstre Fugleinfluenza Minna og Gunnar-kampagnen Sushi-bølgen Indkomstændringer Ændret indkomst => ændret efterspørgsel, men hvilken vej? Svar: Dette afhænger fiskens type

15 Typer af fisk I økonomisk teori skelnes der mellem tre typer af varer (fisk): 1)Luksus (tunge og hummer) Stigende indkomst /købekraft => pris stiger betragteligt 2)Nødvendig (torsk og rødspætte) Stigende indkomst => pris stiger 3)Inferiøre (små sild) Stigende indkomst => faldende pris, forbrugerne foretrækker noget andet

16 Tre små eksempler Prisdannelse på fisk landet i Danmark: 1)Tunge (luksus) 2)Torsk (normal) 3)Sild (normal/inferiørt)

17 Tunge Selvforsynende EU-marked med begrænset eksport ud af EU. Holland største aktør. Få substitutter Begge elementer syntes at have en effekt, men ikke helt klart

18 Torsk Del af et stort globalt marked for hvidfisk (kuller og kulmule). EU er stor nettoimportør, primære leverandører er Island og Norge Globalt udbud syntes at have betydning, købe- kraft ikke så relevant, valutaforhold vigtig

19 Sild Indtages primært i Nordeuropa+Rusland. Norge er største udbyder, Danmark nr. 2. EU er nettoeksportør Fangster nogen betydning, især EU, købekraft og valutakursforhold mere tvivlsom

20 Fiskepriser i andre lande Diverse websites: Fiskeridirektoratet Eurostat / New Cronos Annual Economic Report EU Kommissionens Rådgivende Udvalg i Fiskerispørgsmål (STECF) Årlig publikation Priser fordelt på redskab, fartøjslængde og regioner

21 Redskab i Euro

22 Længde i Euro

23 Regioner i Euro

24 Udvikling i fiskepriser ~ kort sigt Publikationen Fiskeriets Økonomi Skøn for følgende arter/artsgrupper: Torsk Laksefisk Andre torskefisk Rejer Fladfisk (dyre) Jomfruhummer Fladfisk (almindelige) Muslinger Sild Industrifisk Makrel

25 Overvejelser i prognosen for 2010: Valutakurser (pr. 2. februar 2010) Skøn over udbud: EU udbud baseret på TAC’er og udnyttelser Udbud hos vigtigste internationale aktører, hvor EU er nettoimportør Hensyntagen til prisfleksibiliteter Skøn over efterspørgsel: Globale vækstskøn (EU, Japan, USA positive) Andre forhold Konservative skøn

26 Skøn for 2010 (ændring i %)

27 Udvikling i fiskepriser ~ lang sigt Udbuddet fra det vilde fiskeri Stagnerende Men: bedre fiskeriforvaltning (MSY målsætning i 2015) Udbuddet fra akvakultur Hurtigst voksende fødevaresektor globalt, men ikke i EU Miljø Fiskemelsfælden? Bedre fiskeriforvaltning Efterspørgsel Befolkningstilvækst, specielt i Asien (højt pr. capita forbrug) Købekraft i I- og U-lande Præferencer – sunde fødevarer Andet Toldliberaliseringer

28 Afrunding Fiskepriserne er centrale for fiskeriets økonomi Mange faktorer påvirker fiskepriserne Påvirkelige / ikke-påvirkelige Skelnen mellem tre typer af fisk Mange statistiske kilder FOI’s prognoser

29


Download ppt "Seniorforsker Jesper Levring Andersen Fødevareøkonomisk Institut Rolighedsvej 25 1958 Frederiksberg C Prisdannelse på fisk."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google