Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

MiljøForum Fyn 2007 Klima, energi og miljø Anne Grete Holmsgaard.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "MiljøForum Fyn 2007 Klima, energi og miljø Anne Grete Holmsgaard."— Præsentationens transcript:

1 MiljøForum Fyn 2007 Klima, energi og miljø Anne Grete Holmsgaard

2 EU og klimaet EU har i mere end ti år argumenteret for, at den globale opvarmning skal holdes under 2 0 C (ift. førindustrielt niveau) for at undgå faretruende klimaforandringer. EU har i mere end ti år argumenteret for, at den globale opvarmning skal holdes under 2 0 C (ift. førindustrielt niveau) for at undgå faretruende klimaforandringer. EU anerkender, at I-landene skal reducere med 30% i 2020 for, at vi kan have 50% chance for at holde temperaturstigningen under 2 0 C. EU anerkender, at I-landene skal reducere med 30% i 2020 for, at vi kan have 50% chance for at holde temperaturstigningen under 2 0 C. EU har nu forpligtet sig til, at reducere med 20% i 2020 (ift. 1990), men er villig til at reducere 30% som led i en international aftale. EU har nu forpligtet sig til, at reducere med 20% i 2020 (ift. 1990), men er villig til at reducere 30% som led i en international aftale.

3 EU’s betydning EU er eneste globale aktør, der kan vise vejen EU er eneste globale aktør, der kan vise vejen Importafhængigheden stiger – det er dyrt og gør EU-landene sårbare Importafhængigheden stiger – det er dyrt og gør EU-landene sårbare Der er store muligheder for at være ”first mover” – og skabe fremtidens job og valutaindtægter Der er store muligheder for at være ”first mover” – og skabe fremtidens job og valutaindtægter 20% VE og 20% energibesparelser vil reducere CO2 udslippet med 25% i 2020 20% VE og 20% energibesparelser vil reducere CO2 udslippet med 25% i 2020

4

5 Danmarks rolle DK har et stort potentiale – især vind, biomasse og lavere energiforbrug. Men også solvarme, bølgekraft, intelligent energiforbrug og design af fremtidens boliger DK har et stort potentiale – især vind, biomasse og lavere energiforbrug. Men også solvarme, bølgekraft, intelligent energiforbrug og design af fremtidens boliger stort udslip pr. indbygger – nr. 5 på verdensranglisten stort udslip pr. indbygger – nr. 5 på verdensranglisten vært for de afgørende forhandlinger i 2009. Det er lettere at få succes, hvis man er en levende rollemodel. vært for de afgørende forhandlinger i 2009. Det er lettere at få succes, hvis man er en levende rollemodel.

6 CO2-udledninger

7 Nøgletal for Danmark DK har afkoblet økonomisk vækst og bruttoenergiforbrug de seneste 25 år, men i 2006 steg CO2 udslippet med næsten 3% DK har afkoblet økonomisk vækst og bruttoenergiforbrug de seneste 25 år, men i 2006 steg CO2 udslippet med næsten 3% udviklingen er skabt gennem politiske beslutninger: Især udbygning med K/V, skift til naturgas og udbygning med vind udviklingen er skabt gennem politiske beslutninger: Især udbygning med K/V, skift til naturgas og udbygning med vind over 80% af vores energi kommer fortsat fra kul, gas og olie, så nok er vi vindmøllernes land, men… over 80% af vores energi kommer fortsat fra kul, gas og olie, så nok er vi vindmøllernes land, men…

8 Udvikling i BNP og bruttoenergiforbrug Indeks 1980 = 100

9 Bruttoenergiforbrug fordelt på brændsler

10 Klimakorrigeret Endeligt energiforbrug fordelt på anvendelser

11 Ambitionsniveau Lyder minimum 30% VE i 2025 af meget? Hvor gammel er din søn/datter i 2025? Lyder minimum 30% VE i 2025 af meget? Hvor gammel er din søn/datter i 2025? En banal lineær fremskrivning af de seneste 10 års udvikling vil give 32% VE i 2025 – er det ambitiøst blot at gøre som i går? En banal lineær fremskrivning af de seneste 10 års udvikling vil give 32% VE i 2025 – er det ambitiøst blot at gøre som i går?

12 Hvad skal der til? Forpligtende, ambitiøse målsætninger, som investorerne tror på – giver mindre risikopræmie. Forpligtende, ambitiøse målsætninger, som investorerne tror på – giver mindre risikopræmie. Energiforbruget skal ned – den billigste kWh er den, vi ikke bruger. Et moderne tysk eller østrisk passivhus bruger kun 15 kWh/m2/år til varme og varmt vand. Den danske min. standard er 85 kWh pr. m2/år. Energiforbruget skal ned – den billigste kWh er den, vi ikke bruger. Et moderne tysk eller østrisk passivhus bruger kun 15 kWh/m2/år til varme og varmt vand. Den danske min. standard er 85 kWh pr. m2/år. 45% VE i 2025 er realistisk. De store danske teknologier er vind og biomasse - men vi kan også meget på solvarme, geotermi, biogas og måske på bølgekraft – hvis vi investerer. 45% VE i 2025 er realistisk. De store danske teknologier er vind og biomasse - men vi kan også meget på solvarme, geotermi, biogas og måske på bølgekraft – hvis vi investerer. Og så skal transportsektoren med – den står for en stigende andel af udslippet: +25% siden 1990. Og så skal transportsektoren med – den står for en stigende andel af udslippet: +25% siden 1990.

13 Scenarium i 2025 Teknologirådets kombinationsscenarie - 40% lavere bruttoenergiforbrug, 45% VE og 50% mindre olie

14 Teknologirådets kombinationsscenarie

15 Virkemidler Udbud eller prisstøtte til VE Udbud eller prisstøtte til VE Planlægning af pladser til vind – hav og land Planlægning af pladser til vind – hav og land Kommuner og ejerlav som medejere – også i store projekter Kommuner og ejerlav som medejere – også i store projekter Gradvist skrappere krav til nybyggeri – og til renoveringer, evt. kombineret med belønning Gradvist skrappere krav til nybyggeri – og til renoveringer, evt. kombineret med belønning Ret til at kommuner kan vælge lavenergibyggeri og miljøvenlige materialer Ret til at kommuner kan vælge lavenergibyggeri og miljøvenlige materialer Videncenter for energi- og miljørigtig renovering og byggeri – så vi bliver vidende Videncenter for energi- og miljørigtig renovering og byggeri – så vi bliver vidende Afgiftsdifferentiering på biler, betalingsringe, elbiler i kommunerne, cykelindsats som i Odense – det er god forebyggelse af cykle Afgiftsdifferentiering på biler, betalingsringe, elbiler i kommunerne, cykelindsats som i Odense – det er god forebyggelse af cykle Skrappere krav til nye biler (EU), skrappere minimumsstandarder (”stand by”, belysning, computere mv.) Skrappere krav til nye biler (EU), skrappere minimumsstandarder (”stand by”, belysning, computere mv.) Grøn indkøbspolitik – det offentlige skal bruge sin markedsmagt. Grøn indkøbspolitik – det offentlige skal bruge sin markedsmagt.

16 Erhvervspotentiale Eksporten af energiteknologier var i 2005 på næsten 40 mia. kr. Det er det dobbelte af svineeksporten. Eksporten af energiteknologier var i 2005 på næsten 40 mia. kr. Det er det dobbelte af svineeksporten. Vi skal skabe et stærkt hjemmemarked for store og små virksomheder, hvor vi kombinerer lavt energiforbrug, VE og industrielt design (fx til integration af solceller og tage/vinduer/facadeelementer) Vi skal skabe et stærkt hjemmemarked for store og små virksomheder, hvor vi kombinerer lavt energiforbrug, VE og industrielt design (fx til integration af solceller og tage/vinduer/facadeelementer) Byggesektoren skal med. Potentialet for energibesparelser i boliger og bygninger er stort – det skal være lige så let at renovere energi- og miljørigtigt som at købe nyt køkken! Byggesektoren skal med. Potentialet for energibesparelser i boliger og bygninger er stort – det skal være lige så let at renovere energi- og miljørigtigt som at købe nyt køkken! Der skal bruges flere penge på forskning, udvikling og demonstration Der skal bruges flere penge på forskning, udvikling og demonstration


Download ppt "MiljøForum Fyn 2007 Klima, energi og miljø Anne Grete Holmsgaard."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google