Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver."— Præsentationens transcript:

1 Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver til understøttelse heraf, b) nedsætte vækstfora, som har ansvaret for udarbejdelse af en regional erhvervsudviklingsstrategi og udarbejdelse af indstillinger til regionsrådet om anvendelse af midler til erhvervsudvikling, c) varetage visse koordinerende opgaver vedrørende indsatsen, kapaciteten og den geografiske placering af ungdomsuddannelser og de almene voksenuddannelser, d) offentliggøre en strategi for regionens bidrag til en bæredygtig udvikling, e) samarbejde med andre landes myndigheder og nedsætte organer til varetagelse heraf.

2 Regional udvikling (2) Regionsrådet skal desuden varetage nedennævnte regionale opgaver vedrørende natur og miljø: a) varetage visse koordinerende opgaver vedrørende statens og kommunernes fysiske planlægning og planlægning vedrørende miljømål og vandforsyning, b) kortlægning, overvågning, prioritering og oprydning af forurenede grunde samt varetage opgaver i tilknytning hertil, samt c) kortlægning af råstofforekomster og udpegning af råstofindvindingsområder.

3 Den regionale udviklingsplan, hvad siger planloven ? I lov om ændring af lov om planlægning er de regionale udviklingsplaner uddybet i kapitel 3a, § 10a: Den regionale udviklingsplan skal på grundlag af en helhedsvurdering beskrive en ønskelig fremtidig udvikling for regionens byer, landdistrikter og udkantsområder samt for: 1) natur og miljø, herunder rekreative formål, 2) erhverv, inkl. turisme, 3) beskæftigelse, 4) uddannelse samt 5) kultur.

4 Den regionale udviklingsplan, hvad siger planloven ? Den regionale udviklingsplan skal ses sammenhæng med anden planlægning. Den regionale udviklingsplan skal tage udgangspunkt i den statslige og kommunale planlægning for trafikal infrastruktur. Den regionale udviklingsplan skal redegøre for de handlinger, som regionsrådet vil foretage som opfølgning på udviklingsplanen. Den regionale udviklingsplan skal indeholde et kortbilag, der med overordnede, ikke præcise udpegninger illustrerer det i stk. 4 nævnte indhold i planen. Regionsrådene kan fremme realiseringen af de regionale udviklingsplaner ved i overensstemmelse med sektorlovgivningen at yde økonomisk støtte til kommuner og private til konkrete projekter. Regionsrådet kan over for kommunalbestyrelserne i regionen stille forslag til kommune- og lokalplanlægningen.

5 Den regionale udviklingsplan Formålet med den regionale udviklingsplan: Skabe gode rammevilkår for borgere og erhvervsliv Skabe grobund for økonomisk udvikling på et bæredygtigt grundlag Tage udgangspunkt i den enkelte regions ressourcer og identitet Identificere tværgående problemstillinger og udfordringer Formulere sammenhængende bud på løsninger og indsatsområder Udarbejde langsigtede strategier og visioner i dialog og samarbejde med alle relevante aktører

6 Den regionale udviklingsplan Regionsrådets opgave og kompetence: Det overordnede ansvar for den regionale udvikling Forene forskellige synspunkter og interesser i en fælles proces Skabe dialog, samle aktører, understøtte udvikling Sikre sammenhæng og synergi mellem politikområder og aktiviteter Prioritere indsatsen, detaljeringsgrad og omfang af visionerne i den regionale udviklingsplan, men gøre det på en måde så indsatsområderne understøtter og supplerer hinanden

7 Den regionale udviklingsplan Den regionale udviklingsplans rolle og indhold (1): Et strategisk værktøj, der dækker generelle og overordnede aspekter af regionens udvikling En paraply for den samlede udviklingsvision Regionsrådets samlede vision for regionens opgaveløsning Et fremtidsbillede af regionen Konkrete bud på regionale udviklingsinitiativer

8 Den regionale udviklingsplan Den regionale udviklingsplans rolle og indhold (2): Nogle temaer/strategier er lovbundne: 1. vækstforums erhvervsudviklingsstrategi, 2. det regionale beskæftigelsesråds beskæftigelsesstrategi, 3. regionsrådets egen strategi for en bæredygtig udvikling, Agenda 21, 4. regionsrådets visioner for natur og miljø, 5. statens og kommunernes planlægning vedr. infrastruktur. Regionsrådet kan selv tage stilling til øvrige temaer, herunder internationale initiativer, inddragelse af parter.

9 Regional udvikling, samspil med erhvervsstrategien Regionsrådet kan efter indstilling fra vækstfora medfinansiere aktiviteter til fremme af regional erhvervsudvikling inden for: 1) innovation, videndeling og videnopbygning, 2) anvendelse af ny teknologi, 3) etablering og udvikling af nye virksomheder, 4) udvikling af menneskelige ressourcer, herunder udvikling af regionale kompetencer, 5) vækst og udvikling i turismeerhvervet, og 6) udviklingsaktiviteter i yderområderne.

10 Regionalt lederskab Den overordnede plan kan ikke gennemføres via et traditionelt beslutningshieraki. Ledelse af regioner handler om at få en mængde aktører til at bevæge sig i samme retning. Regional ledelse handler derfor om ledelse af komplekse netværk. Det nytter ikke, at de forskellige aktører hver især mener, at netop de har ansvaret for den regionale udvikling. Denne indsigt er en forudsætning for at drive regional ledelse. (Kilde: Oxford Research)


Download ppt "Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google