Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Danmark er mere afhængig af omverden end omverden er af Danmark Energiens Topmøde 2014 Charlotte Søndergren Dansk Energi.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Danmark er mere afhængig af omverden end omverden er af Danmark Energiens Topmøde 2014 Charlotte Søndergren Dansk Energi."— Præsentationens transcript:

1 Danmark er mere afhængig af omverden end omverden er af Danmark Energiens Topmøde 2014 Charlotte Søndergren Dansk Energi

2 Elsiden og det hurtige svar  JA!  Danmark er væsentligt mere afhængig af udlandet end udlandet er af Danmark.  Skyldes (selvfølgelig), at Danmark er et lille land.  Skyldes (også) de strategiske valg, vi tager.  Strategisk valg?  Den danske forsyningssikkerhed lægges i højere og højere grad i udlandsforbindelser.  Har vi taget et aktivt valg?  Et politisk spørgsmål? Skift i forsyningssikkerhedsparadigme FRA: Kul kombineret med mindre import/eksport af el TIL: Biomasse kombineret med ustabil indenlands produktion og stor afhængighed af import/eksport

3 Hvor står vi i dag  Mere vind og sol gør kendte udfordringer mere ekstreme.  Økonomien i kraftværkernes udhules – også i vores nabolande – tillader ikke investeringer i vedligehold og modernisering af kapacitet.  Alle landes effektbalancer bliver mere presset.  Teknologien til fleksibilitet og lagring halter bagefter.  Infrastrukturen kan ikke følge med.

4 Et elsystem med stor andel vind - The New Normal is the unusual Hvem vil forbruge? Hvem vil producere? Hvem vil være hurtig? Hvem vil forbruge mindre?  Vi kan stille fire spørgsmål, som skal håndteres.

5 Priserne på elmarkedet er nedadgående - Pres på indtjeningen og endnu mere i fremtiden Kilde: Nasdaq OMX og Dansk Energi Dækningsbidrag for kul- og biomasse- kraftvarmeværker med variabelt varmegrundlag på 1000-4000 timer. Kilde: Dansk Energi. Beregnet for gennemsnitligt kraftvarmeværk Fakta: Fra 2008-2013 er central kraftværkskapacitet reduceret med 35%.

6 Generelt fald i kraftværkskapacitet i EU - Brug for import om vinteren Kilde: ENTSO-E 2013

7 Danmark er ekstrem afhængig af import - Brug for import hver uge både sommer (gul) og vinter Kilde: ENTSO-E, 2014

8 Rådigheden på danske forbindelser - Afhængig af interne forstærkninger i nabolande  Kommer forstærkningerne i Tyskland?  ”I tilfælde af forsinket netudbygning samt kraftig udbygning med vind i Slesvig-Holsten kan der opstå flaskehalse på den jysk-tyske grænse. Baseret på den aktuelle politiske situation på føderalt plan og i Slesvig- Holsten anser BET (Tysk konsulentfirma) det for sandsynligt med en kombination af forsinket netudbygning og kraftig udbygning med vind i Slesvig-Holsten. Det kan medføre, at der også i en årrække fremover vil være begrænsninger på kapaciteten mellem Jylland og Tyskland og reducerer værdien af forbindelsen i forhold til forsyningssikkerheden. [kilde: Energistyrelsen, Analyse af elnettets funktionalitet, maj 2014]”

9 National International Regulering Marked Er EU fortsat stærk i troen?

10 Opsamling  The New Normal. Det ”unormale” er normalen.  Vi skal finde en ny balance mellem indenlandsk og udenlandsk produktion, som sikrer, at der altid er strøm i kontakten.  Nuværende markedsetup skaber udfordringer i Danmark og i vores nabolande.  Der er i EU bevægelse i retning af nationale løsninger.  Erfaringerne er, at transmission ikke altid er tilgængelig og ikke bygges til tiden.  TRANSPARENS: Behov for åben dialog om forsyningssikkerhed.  TROVÆRDIGHED: Behov for at tro på løsningen.  POLITISK STILLINGTAGEN: Placering af ansvar for forsyningssikkerheden.  MARKEDSMODEL SKAL UDVIKLES: Nye produktionsforhold skal inkluderes.

11 Skal Danmark være selvforsynende med el - Danskerne svarer ja

12 Tak for opmærksomheden Charlotte Søndergren chs@danskenergi.dk


Download ppt "Danmark er mere afhængig af omverden end omverden er af Danmark Energiens Topmøde 2014 Charlotte Søndergren Dansk Energi."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google