Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

FÅ MERE AT VIDE OM PENGE – OG BLIV ENDNU KLOGERE HÆNGER PENGENE PÅ TRÆERNE…? Indlæg om ungdom og penge !

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "FÅ MERE AT VIDE OM PENGE – OG BLIV ENDNU KLOGERE HÆNGER PENGENE PÅ TRÆERNE…? Indlæg om ungdom og penge !"— Præsentationens transcript:

1 FÅ MERE AT VIDE OM PENGE – OG BLIV ENDNU KLOGERE HÆNGER PENGENE PÅ TRÆERNE…? Indlæg om ungdom og penge !

2 Gammel og moderne… Hvem er vi Den Jyske Sparekasse blev grundlagt i 1800-tallet Sparekassen er en garantsparekasse med ca. 28.000 garanter Vi har ca. 450 ansatte, 24 filialer og ca. 111.000 kunder Sparekassens egenkapital er i dag på ca. 1,2 mia. kroner

3 Hænger penge på træerne…? Sparekassens undervisnings- materiale for folkeskolens afgangsklasser !

4 Ungdom og penge… Få indblik i at stå på egne ben, når det gælder din egen økonomi ! Når du flytter hjemmefra skal du til at forholde dig til en masse ting, som far og mor tidligere tog sig af. Forsikringerne - og ikke mindst økonomien. Hvordan laver du f.eks. et budget? Hvad vil det sige at stå på egne ben? Vores opgave er, at skabe økonomisk tryghed og udvikling, både privat og i lokalområdet.

5 Budget… Et budget skaber overblik over din økonomi. Hvor mange penge tjener du – og hvor mange bruger du? Budget for et år ad gangen. Få et budgetskema i sparekassen eller hent det på www.djs.dk Skriv de forventede indtægter og udgifter i skemaet. Indtægterne skal helst være større end udgifterne.

6 Du har et økonomisk ansvar… ! Myndig eller umyndig… Alle, der er fyldt 18 år, er i myndighedsloven myndige. Men allerede fra du er 15 år har du et økonomisk ansvar.

7 Myndig eller umyndig… Er du klar over at du som 15 årig: frit kan disponere over de penge, du selv tjener, men at dine forældre i særlige tilfælde kan fratage dig denne ret? ikke kan påtage dig gældsforpligtelser, d.v.s. du kan ikke optage lån, købe på afbetaling m.v.? kan pådrage dig et økonomisk ansvar af endog meget stor karakter - f.eks. knallertkørsel uden forsikring? Det er værd at bemærke, at myndighedslovens helt klare sigte er at beskytte den umyndige.

8 Myndig eller umyndig… Når du er fyldt 18 år, er du myndig. Det vil sige at du: kan optage lån i et pengeinstitut og selv underskrive lånedokumentet. Din underskrift er nu bindende. kan købe på afbetaling. F.eks. stereoanlæg, computer m.m. skal stå inde for de forpligtelser, du har indgået. Nu er det alene dig, der er ansvarlig for dine egne handlinger i enhver henseende. får stemmeret og meget mere. Det skal dog bemærkes, at en person der er fyldt 18 år kan umyndiggøres ved sindssyge, åndssvaghed og uforsvarlig ødselhed.

9 OPGAVE 1

10

11

12 OPGAVE 2 Budget = opstilling over forventede indtægter i en fremtidig periode !

13 Lønkonto… Så godt som alle arbejdsgivere forlanger, at du har en lønkonto, som din løn kan overføres til. Hvert pengeinstitut har sin egen type kontokort. Som ung kunde i Den Jyske Sparekasse vil NEXTstep være det naturlige valg. Du kan vælge mellem flere forskellige korttyper til din NEXTstep konto. ! Fortæl os om dine drømme - vi vil gerne være med til at op- fylde dem

14 Design dit eget kort Dankort Visa/Dankort Lønkonto… Du kan vælge mellem flere forskellige korttyper. Hævekort Udstedes fra 12 år Stor sikkerhed Hurtig ekspedition Kan anvendes i næsten alle pengeautomater Dækningskontrol MasterCard Debit Kan udstedes fra 15 år Internationalt hæve- og betalingskort Kan anvendes som betalingskort i en lang række danske butikker og i udlandet Kan anvendes i pengeautomater i Danmark og i udlandet Dækningskontrol Se efter MasterCard logoet

15 Lønkonto… Design dit eget kort Dankort Visa/Dankort Du kan vælge mellem flere forskellige korttyper. Dankort Udstedes fra 18 år Stor sikkerhed Hurtig ekspedition Kan anvendes i alle pengeautomater og butikker VISA/Dankort Udstedes fra 18 år Internationalt hæve- og betalingskort Kan anvendes i Danmark som Dankort og i udlandet som VISA

16 OPGAVE 3

17 Læs mere på vores hjemmeside… Læs mere om at være ung kunde i Den Jyske Sparekasse. www.djs.dk/ung Vi interesserer os for dig som ung - og vi bestræber os på at matche dine ønsker, også når du bliver ældre. De fleste af vores rådgivere er selv unge, så de ved, hvad det vil sige at ”være dig”.

18 Det var så det…


Download ppt "FÅ MERE AT VIDE OM PENGE – OG BLIV ENDNU KLOGERE HÆNGER PENGENE PÅ TRÆERNE…? Indlæg om ungdom og penge !"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google