Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

UU årskonference Stort behov for strategisk ledelse i det offentlige – men det er ikke uden dilemmaer  Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "UU årskonference Stort behov for strategisk ledelse i det offentlige – men det er ikke uden dilemmaer  Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation."— Præsentationens transcript:

1 UU årskonference Stort behov for strategisk ledelse i det offentlige – men det er ikke uden dilemmaer  Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, Institut for Statskundskab, leder af Master of Public Management (MPM), Syddansk Universitet 1

2 Tit er jeg glad – men det er ikke let  Komplicerede opgaver, flertydige og uklare mål  Usikker fremtid > utryghed – mange følelser i spil  Hvad motiverer Jer selv og Jeres medarbejdere  Det indre eller det ydre (PSM – NPM)  Kan faglighed og jobglæde fastholdes når regler og måle- /vejeregimer dominerer?  Fra det faglige paradigme til NPM og konkurrencestatens paradigme – men er de så uforenelige? Og er det nyt?  Jeres opgave er at oversætte centralt formulerede politikker og strategier til meningsfulde lokale strategiske narrativer  Blandede følelser!  Ikke kun det kognitive også altid det emotionelle

3 Strategisk ledelse  Langsigtet, overordnet, helhedsorienteret og prioriteret  Drejer sig om fremtiden  At håndtere strategiske udfordringer i nuet og bringe organisationen sikkert ind i fremtiden  Driver?  Ofte gives de strategiske udfordringer ude fra, men de kan også være interne  Ny lovgivning, OK 13, beskæringer  Monokulturen og den manglende fleksibilitet  Mission, vision og strategier  Strategisk fit og alignment på mange arenaer  Det ligger i seendet!

4 Hvad ser I her? 4

5

6 Tre bøger om strategisk ledelse: 1996, 2004 og 2014 6

7 Strategisk ledelse i det offentlige er noget særligt… konteksten  Politisk lederskab  Mange interessenter > krydspres og dilemmaer  Kommunerne, skolerne, jobcentrene, centerrådet ….  Meget offentlighed > krydspres og dillemmaer  Fx manglende synlighed overfor eksponering  De mange interessenter  Offentlig retsligt grundlag  Tavshedspligt og oplysningspligt > dilemmaer  Wicked problems  Uenighed om problemer, mål og midler > ….  Offentlig etos, PSM  Almenvellet over for særinteresser > ….

8 Strategiske dilemmaer af forskellig art  Logiske: enten eller  fx mange eller få (kvantitet eller kvalitet)  Den snævre gruppe af helt svage eller ?  Tilpasning og overlevelse – oprør og ?  Etiske: Flere muligheder  hvad er den gode begrundelse?  Det eksternt eller det internt definerede?  Det planlagte eller det spontane?  Hvem skal vi arbejde sammen med i den givne situation?  Moralske: Vi ved, hvad der er ”rigtigt”, men hvad er ”passende”?  Kan I og skal I sige magten imod?  Konsekvens: splittet identitet og (evt.) loyalitet, handlingslammelse  Det er Jeres opgave at håndtere dilemmaerne, skabe strategisk fit og alignment, herunder at skabe nye meningsfulde strategiske narrativer – og rumme de mange følelser  For der er mange (blandede) følelser i spil ::

9


Download ppt "UU årskonference Stort behov for strategisk ledelse i det offentlige – men det er ikke uden dilemmaer  Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google