Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Konflikthåndterende kultur på SOSU-Silkeborg. Educating Tommorrow´s Professionals Konflikt - definition En konflikt er: En uoverensstemmelse, der indebær.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Konflikthåndterende kultur på SOSU-Silkeborg. Educating Tommorrow´s Professionals Konflikt - definition En konflikt er: En uoverensstemmelse, der indebær."— Præsentationens transcript:

1 Konflikthåndterende kultur på SOSU-Silkeborg

2 Educating Tommorrow´s Professionals Konflikt - definition En konflikt er: En uoverensstemmelse, der indebær spændinger i og mellem mennesker - grupper – nationer

3 Educating Tommorrow´s Professionals Konflikter består af to ting: Det vi er uenige om = Sagen Indholdet af sagen/problem Den vi er uenig med = Relationen Hvad gør det ved forbindelsen mellem os? Hvordan vi har det med os selv og hinanden

4 Educating Tommorrow´s Professionals En konflikt opstår når: Vores billede af virkeligheden ikke stemmer overen med den virkelighed vi møder. Når vore værdier og holdninger forstyrres. OG vi står alle i forskellige virkeligheder

5 Educating Tommorrow´s Professionals Livets udfordringer til os mennesker… De er uundgåelige – og kommer igen.. og igen… Nogle vil endda sige…. Ingen konflikt – ingen udvikling Og vi skal hver især lære…. Det der er svært for den ene er ikke svært for en anden… Konflikter er:

6 Educating Tommorrow´s Professionals Føre til personlig og social udvikling, Større ærlighed og forståelse mellem mennesker Men de kan også medføre fjendskab, stagnation og forkrøbling Det afhænger af vores holdning og håndtering Det er enkelt i teorien, men svært at praktisere Konflikter kan:

7 Educating Tommorrow´s Professionals Konflikthåndtering handler ikke om at give efter Konflikthåndtering handler om: at turde være åben og ærlig at turde spørge og at undersøge sagen at mødes i relationen og tåle konstruktiv kritik Det handler om at stå ved sine værdier - OG Respektere den andens ret til at være anderledes og have et andet billede ! Konfliktløsning eller konflikthåndtering Hvad handler det om ?

8 Educating Tommorrow´s Professionals Konfliktreaktioner Undvige, gå i stå eller flygte … Man flygter fra konflikten eks. ved at: tager maske på, glatter ud, afleder, ignorerer, fortrænger, er sarkastisk, undskylder eller lignende Angribe… Svare aggressivt, give igen af samme mønt, true, psykisk vold, fysisk vold, sarkasme Møde konflikten åbent… Erkende uenighed, være undersøgende, være spørgende, aktivt lyttende og være tydelig mm. Alle måder kan vælges – og finder sted - Bevidst eller ubevidst…..

9 Educating Tommorrow´s Professionals Enhver konflikt er unik,- ikke to konflikter er ens Konflikter er som et fingeraftryk Men det ser ud til at konflikter gennemløber et mønster der er ens - når de optrappes (modellen her er udviklet i Nordirland…!) Konflikttrappen

10 Educating Tommorrow´s Professionals Uoverensstemmelser Vi vil ikke det samme Personificering Det er ikke kun sagen længere, Nu er det personlig – negative emotioner forplumrer. Vi bebrejder, angriber/forsvarer, mistænkeliggør og stempler – det er hendes/hans skyld… Problemet vokser Fejlfinderstadiet. Gamle konflikter dukker op, fejl og brister hos den anden dukker op. Finder andre problemer som han/hun osse har… Samtale opgives De døves dialog: Jeg har sagt det 117 gange – man undgår hinanden og søger alliancer. Kommunikerer med handling: Hilser ikke, undgår, vender ryggen til mm. Fjendebilleder Konflikten er som en magnet. Modparten er forkastelig. Problemet er glemt – man tænker sort/hvidt. Jeg finder mig ikke i noget – jeg vil have min ret. Åben fjendtlighed Vredens vold, alt fra mobning til borgerkrig. Vil den anden ondt. Han/Hun er ikke som os der dybest set vil fred og lider under dette. Diplomater stemples som forrædere. Mål at skade modparten. Polarisering ”This town aint big enough”….søger adskillelse geografisk, fyring, siger op, skilles – flugt eller jages væk.

11 Educating Tommorrow´s Professionals Til eftertanke… Vi er hinandens verden og skæbne… K.E Løgstrup, dansk teolog og filosof - 1901-1981 Når man er meget stærk, skal man også være meget rar… Pippi Langstrømpe, svensk rollemodel Falsk fred gør ny krig… ordsprog fra Skiveegnen Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding… Albert Einstein, tysk-svejtsisk fysiker, 1879-1955 Harmen over uretfærdighed frembringer sansen for retfærdighed… Poul Ricoeur, fransk filosof, 1913

12 Educating Tommorrow´s Professionals 20-09-2016 side 12 SOSUSILKEBORG.DK – EMNE, 20. SEPTEMBER 2016, SIDE 12


Download ppt "Konflikthåndterende kultur på SOSU-Silkeborg. Educating Tommorrow´s Professionals Konflikt - definition En konflikt er: En uoverensstemmelse, der indebær."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google