Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Problembehandling - en matematisk kompetence Kursus arrangeret af UCC og Danmarks Lærerforening Krogerup Højskole, den 19.09.2015.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Problembehandling - en matematisk kompetence Kursus arrangeret af UCC og Danmarks Lærerforening Krogerup Højskole, den 19.09.2015."— Præsentationens transcript:

1 Problembehandling - en matematisk kompetence Kursus arrangeret af UCC og Danmarks Lærerforening Krogerup Højskole, den 19.09.2015

2 Problembehandling – hvad er det? ”matematiske spørgsmål, der ikke kan besvares udelukkende med rutinemetoder” (Læseplan for faget matematik, side 4) Problembehandling: at opstille og løse matematiske problemer at finde ”løsningsvejen” er en del af opgaven

3 En lille øvelse To grupper – en gruppe med 9 personer og en gruppe med 8 personer. Kan I inddele jer i mindre grupper, så summen af jeres tal bliver 9? 12? 15?

4 Problembehandling – hvordan? Det kan nogen gange lade sig gøre, men ikke altid! Hvad er der i ”matematikerens værktøjskasse”? Brug bogstaver i stedet for tal Generalisere

5 Eksempler på ”værktøj” Prøve med mindre tal, forenkle problemet Systematisk undersøgelse Opstille en hypotese Struktureret opstilling Bruge kendt matematisk viden De er usynlige. Vi må gøre eleverne bevidste om dem.

6 Problembehandling – hvorfor? Centralt i forhold til at udvikle matematisk kompetence. Hvis læringsmålene er dyb matematisk forståelse, peger forskning på problemløsning som kerneaktiviteten – ikke et supplement til den øvrige undervisning. Det kræver ikke særlige ”specielle problemer”, men at tillade, at de problemer, eleverne undervises i, får lov til at være problemer.

7 Forskningen peger på … Hvis elever forstår hvordan og hvorfor, en procedure virker, vil de sandsynligvis huske den bedre og vil være i stand til at justere den i forbindelse med løsning af nye problemer. Større fleksibilitet. Elever kan tilegne sig færdigheder, mens de udvikle dem i forbindelse med problemløsning.

8 Litteratur Forskningsbaseret viden om matematikForskningsbaseret viden om matematik. Rambøll Management Consulting m.fl. Mason, John (2012) Undersøgelser som en måde at studere matematik på. Liv i skolen 4, 2012 (særnummer om matematik)Undersøgelser som en måde at studere matematik påLiv i skolen 4, 2012 Niss, Mogens og Jensen, Tomas Højgaard (red., 2001) Kompetencer og matematiklæring: ideer og inspi­ration til udvikling af matematikundervisning i Danmark. København: Undervisningsministeriet.Kompetencer og matematiklæring: ideer og inspi­ration til udvikling af matematikundervisning i Danmark Undervisningsministeriet (u.å.) Læseplan for faget matematik.Læseplan for faget matematik


Download ppt "Problembehandling - en matematisk kompetence Kursus arrangeret af UCC og Danmarks Lærerforening Krogerup Højskole, den 19.09.2015."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google