Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004."— Præsentationens transcript:

1 Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004 Landbrug & Fødevarer

2 Saltindtagelse Danskernes Kostvaner 2003-2008 Mænd 9,8 g/dag Kvinder 7,3 g/dag Fejlkilder: Brug af salt i køkken og ved bordet, spild af salt ved tilberedning Landbrug & Fødevarer

3 Kilder til salt i kosten Naturligt forekommende salt, max. 1 g/dag ca.15% Husholdningssalt – tilsat hjemme ca.15% Kantiner og lignende udebespisning Industrisalt, tilsat i forarbejdede produkter ca. 70% Landbrug & Fødevarer

4 Hvor kommer saltet fra? Vi får mest salt fra: Kornprodukter, herunder brød Kødprodukter Ost og smør Fedtstoffer Kilde: Danskernes Kostvaner 2000-2002 Landbrug & Fødevarer

5 Råvarer – forarbejdede varer Salt i 100 g Medaljon af svinefilet 0,2 g + salt ved stegning Røget filet 4,3 g Kilde: www.foodcomp.dk Landbrug & Fødevarer

6 Salt i 100 g æg, kød og fjerkræ Æg 350 mg Svinekød, oksekød, fjerkræ125-250 mg Kilde: www.foodcomp.dk Landbrug & Fødevarer

7 Saltindtagelse og sundhed Danskernes saltindtagelse er høj i forhold til det anbefalede Den største del af saltet får vi fra forarbejdede produkter En reduktion i saltindtagelsen vil sænke blodtrykket i befolkningen og dermed nedsætte forekomsten af hjerte-karsygdomme Landbrug & Fødevarer

8 Brød med parma-skinke, oliven og parmesan Hvor kommer saltet fra? Brød 0,5 g salt Parma-skinke 1,2 g salt Oliven 1,6 g salt Parmesan 0,2 g salt I alt 3,5 g salt 35 g italiensk brød, 20 g parma-skinke, 20 g oliven, 10 g parmesan og salat Kilde: www.foodcomp.dk Landbrug & Fødevarer

9 Brød med skinke og grønt Hvor kommer saltet fra? Brød 0,5 g salt Kogt skinke 0,7 g salt Agurk - g salt Tomat - g salt Peberfrugt - g salt I alt 1,2 g salt 35 g italiensk brød, 20 g skinke, 100 g agurk, 40 g tomat, 15 g peberfrugt og salat Kilde: www.foodcomp.dk Landbrug & Fødevarer

10 Frokostsalat med oliven, feta og brød Hvor kommer saltet fra? Salat - g salt Feta 1,0 g salt Oliven 2,0 g salt Groft brød 0,5 g salt I alt 3,5 g salt 50 g salat, 25 g fetaost 40+ i tern, 25 g sorte oliven i olie, 35 g groft brød Kilde: www.foodcomp.dk Landbrug & Fødevarer

11 Frokostsalat med bacon og brød Hvor kommer saltet fra? Salat - g salt Bacon 1,5 g salt Groft brød 0,5 g salt I alt 2 g salt 50 g salat, 50 g rå bacon i skiver, stegt på pande, 35 g groft brød Kilde: www.foodcomp.dk Landbrug & Fødevarer

12 Rugbrød med spegepølse, remoulade og ristede løg Hvor kommer saltet fra? Rugbrød 0,3 g salt Smør - g salt Spegepølse 0,5 g salt Remoulade 0,1 g salt Ristede løg 0,1 g salt I alt 1 g salt 25 g rugbrød, 2 g smør, 10 g spegepølse, 10 g remoulade, 5 g ristede løg, salat og karse Kilde: www.foodcomp.dk Landbrug & Fødevarer

13 Rugbrød med leverpostej, agurk og sky Hvor kommer saltet fra? Rugbrød 0,3 g salt Leverpostej 0,2 g salt Agurk - g salt Sky * 0,3 g salt I alt 0,8 g salt 25 g rugbrød, 10 g leverpostej, 15 g agurk og 10 g sky Kilde: www.foodcomp.dk - * Varedeklarationer Landbrug & Fødevarer

14 Rugbrød med kødpølse og agurk Hvor kommer saltet fra? Rugbrød 0,3 g salt Smør - g salt Kødpølse 0,3 g salt Agurk - g salt I alt 0,6 g salt 25 g rugbrød, 2 g smør, 10 g kødpølse, 10 g agurk, salat Kilde: www.foodcomp.dk Landbrug & Fødevarer

15 Pølse med brød Hvor kommer saltet fra? Pølsebrød 0,2 g salt Pølse 1,5 g salt Sennep 0,2 g salt Tomatketchup 0,5 g salt Ristede løg 0,1 g salt I alt 2,5 g salt 30 g pølsebrød, 50 g pølse, 10 g sennep, 20 g tomatketchup og 5 g ristede løg Kilde: www.foodcomp.dk Landbrug & Fødevarer


Download ppt "Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google