Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Limfjordsrådet Etablering af ”Vandråd Limfjorden”.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Limfjordsrådet Etablering af ”Vandråd Limfjorden”."— Præsentationens transcript:

1 Limfjordsrådet Etablering af ”Vandråd Limfjorden”

2 Limfjordsrådet Baggrund Embedsmandsgruppen og virkemiddelgruppen afholdt den 7. juni en workshop om indsatsprogram samt interessentinddragelse. På Limfjordsrådet møde 14. juni præsenterede Karin Olsson et oplæg om etableringen af svenske ”Vandråd”. Limfjordsrådet besluttede på dette møde, at Embedsmandsgruppen udarbejder et forslag til, hvordan interessentinddragelsen kan foregå i oplandet til Limfjorden – en svensk model tilpasset Limfjorden / Danmark.

3 Limfjordsrådet Nyt koncept for vandplanlægning Vandområdeplanen får karakter af et kommunikationsværktøj, der informerer offentligheden om regeringens planer vedrørende de indsatser, der skal gennemføres i henhold til direktivet. Bindende miljømål og indsatser fastsættes i bekendtgørelser Idéfase, teknisk forhøring, supplerende høring og kommunale handleplaner afskaffes. Bestemmelserne om klageadgang i forhold til planernes tilvejebringelse og dermed den indirekte mulighed for at tilsidesætte det faglige grundlag og de overordnede politiske beslutninger om mål og indsatser bortfalder. Der kan forsat klages over konkrete forvaltningsmæssige afgørelser i forbindelse med gennemførelse af indsatserne

4 Limfjordsrådet Indførelsen af lokale vandråd Øget interessentinddragelse. Kommunerne skal fremover udarbejde forslag til indsatsprogram. For den kommende planperiode vil dette vedrøre konkrete vandløbsforanstaltninger. Kommuner og vandråd kan herudover komme med forslag til det statslige indsatsprogram i øvrigt. Kommunerne forpligtes til at inddrage et lokalt vandråd, hvis der er ønske herom. Kommunerne skal have formandsskabet for vandrådene og afholde omkostningerne til at yde sekretariatsbistand for vandrådene. Der skal oprettes ét vandråd i hvert hovedvandopland. Ingen organisation kan være repræsenteret i et vandråd med mere end ét medlem.

5 Limfjordsrådet Lokale vandråd Organisationer og foreninger der kan være medlem af et vandråd (jf. Udkast til lov): Relevante landsdækkende erhvervsorganisationer. Landsdækkende foreninger og organisationer og foreninger, hvis hovedformål er beskyttelse af natur og miljø, eller som efter deres formål varetager væsentlige rekreative interesser. Lokale foreninger og organisationer, der efter deres formål eller i øvrigt er knyttet til interesser forbundet med beskyttelse og benyttelse af vand.

6 Limfjordsrådet Indsatsprogrammet Ministeren fastsætter rammerne for kommunernes forslag til indsatsprogram vedr. vandløb i form af mål, virkemiddelkatalog, en indikativ økonomisk ramme og en tidsplan. Ministeren tager udgangspunkt i kommunernes forslag til indsatsprogram for vandløbsområdet til det samlede indsatsprogram, men er ikke bundet af det.

7 Limfjordsrådet Tidsplan DatoBegivenhed 22.12.2013Basisanalyse og Oversigt over væsentlige vandforvaltningsmæssige opgaver offentliggøres 01.04.2014Ministeren udmelder rammen bestående af: Udkast til konkrete miljømål, Virkemiddelkatalog Foreløbig økonomisk ramme. Tidsfrist for arbejdet 01.10.2014Kommuner sender forslag til indsatsprogrammernes supplerende vandløbsforanstaltninger til Naturstyreslen. 22.12.2014Miljøministeren udsender udkast til vandområdeplanerne for perioden 2015-2021 i 6 måneders offentlig høring. 22.12.2015Anden generations vandområdeplaner offentliggøres

8 Limfjordsrådet Økonomi Staten vurderer: Der frigøres administrative ressourcer i kommunerne ved at afskaffe Idéfase og tekniske forhøringer vedr. vandplanerne. Der frigøres ressourcer ved ophævelse af reglerne om kommunale vandhandleplaner. Kommunerne blev i bloktilskudsaktstykket for 2012 kompenseret 15,0 mio. kr. Kommunerne får nye opgaver med udarbejdelse af forslag til indsatsprogram og sekretariatsbetjening af vandråd. Kommunerne får samlet set en netto-engangsomkostning i 2014 på ca. 11 mio. kr. som afholdes indenfor Miljøministeriets ramme.

9 Limfjordsrådet Vandråd Limfjorden Der etableres ét ”Vandråd Limfjorden”, der diskuterer og behandler overordnede vandplanspørgsmål (principdrøftelser), planlægning herunder evt. fordeling af næringsstofindsatser, virkemidler, indsatser overfor miljøfremmede stoffer etc. ”Vandråd Limfjorden” indsamler oplysninger, forslag m.v. til konkrete lokale indsatser fra ”Arbejdsgrupperne vedr. vandløbsindsatsen” og tilføjer egne input inden materialet sendes til Limfjordsrådet / Kommunerne. En repræsentant fra Limfjordsrådet er formand for ”Vandråd Limfjorden”.

10 Limfjordsrådet Vandråd Limfjorden Der arbejdes med: Informationsaktiviteter : Inspirationsdag, nyhedsbrev og anden information, hjemmeside,”vandvandring”, guidede offentlige ture med fokus på vandforvaltning Mødeaktiviteter: Årlige møder, afholdelse af temadage, workshops, samarbejde med andre vandråd og organisationer, organiserer høringsmøder, prøvetagning / undersøgelser Konkrete aktiviteter: Forslag til natur- og miljøforbedrende tiltag, igangsætning af undersøgelser / overvågning, indsamling af information etc.

11 Limfjordsrådet Arbejdsgrupper vedr. vandløbsindsatsen For vandløbssystemer, der ikke krydser kommunegrænsen, har den enkelte kommune den direkte kontakt til de lokale interessenter og sørger for interessentinddragelsen. Kommunerne etablerer i fællesskab arbejdsgrupper relateret til større vandløbssystemer, der går på tværs af kommunegrænserne. Formand for de enkelte arbejdsgrupper udpeges af kommunerne. Kommunerne / arbejdsgrupperne organiserer selv deres arbejde. Ensartethed i arbejdet tilstræbes dog på tværs af grupperne. Der arbejdes med lokale spørgsmål herunder konkrete lokale indsatser (realiseringer, konkrete vandløbsindsatser i relation til fysisk udformning m.m. – Bilag 1):

12 Limfjordsrådet Eventuelle delvandråd Hvis kommunerne får en reel forvaltningskompetence for så vidt angår næringsstofindsatser (planlægning, virkemidler, realiseringer m.v.), indsatser overfor miljøfremmede stoffer etc. kan delvandråd blive relevante. Delvandrådene er arbejdsgrupper der i givet fald arbejder med lokale spørgsmål herunder konkrete lokale indsatser.

13 Limfjordsrådet

14 Limfjordssekretariatet kan: Initiere processen med etablering af arbejdsgrupper herunder finde relevante aktører, etablere opstartsmøder m.m. Fungere som sekretariat for ”Vandråd Limfjorden” herunder udarbejde dagsorden, referater, oplæg samt arrangere temadage, sammenskrive resultater fra arbejdsgrupper m.v. Understøtte Kommunerne i udarbejdelsen af indsatsprogrammet. Fungere som facilitator omkring processen med fastsættelse af rammer og retningslinjer for arbejdet. Formidle ”Vandråd Limfjordens” arbejde og aktiviteter via Limfjordsrådets hjemmeside. Håndtere eventuel økonomi i forbindelse med etablering af ”Vandråd Limfjorden” og dets arbejdet. Udarbejde den årlige evalueringsrapport om Vandrådets aktiviteter m.v. Udvikle idé-kataloget.

15 Limfjordsrådet Limfjordsrådet godkender notat om vandråd 27. september 2013 Ult. oktober / primo november 2013 Temadag / møde om vandråd Interessenter inviteres til en snak om etableringen af vandråd Limfjordsrådet beslutter kommissorium for "Vandråd Limfjorden" 29. november 2013 December 2013 - januar 2014 Politisk behandling i medlemskommunerne af kommissorium for "Vandråd Limfjorden" Vandråd og lokale delvandråd / arbejdsgrupper etableres - 1. møde(r) afholdes Januar / februar 2014 2. generationsvandplan- indsatser drøftes på møder i "Vandråd Limfjorden" og i de lokale delvandråd / arbejdsgrupper herunder temadage, workshops m.m. "Vandråd Limfjorden" og de lokale delvandråd / arbejdsgrupper arbejder aktivt på at informere lokalt om "vand" herunder tilstand, muligheder, mål, tiltag m.m. August - oktober 2014 Kommunerne / Limfjordsrådet samler input / forslag til et indsatsprogram for 2. generations-vandplanerne, samt behandle dette politisk.

16 Limfjordsrådet N-vådområder

17 Limfjordsrådet VOP Opdatering af VOP til den 15. september: Besluttet af den Nationale Styregruppe for vådområdeindsatsen på møde 11. juni 2013 Næste møde i den Nationale Styregruppe forventes medio oktober. Nøgletal: Kvælstoffjernelsen i VOP er 127 kg. N/ha/år (pejlemærke 113) Omkostningseffektiviteten i VOP er 831 kr./kg N (pejlemærke 866) Forventet forbrug i vådområdeindsatsen 300 mio. kr. (Ramme er 302 mio. kr.)

18 Limfjordsrådet Høring af Statens arbejdsprogram for de næste vandplaner

19 Limfjordsrådet Fællesskab om fakta: Brev til Miljøministeren om vigtigheden af, at datagrundlaget er fagligt i orden, tilstrækkeligt og accepteret af interessenterne. Hvis Regeringen ikke lykkes med at få skabt ”fællesskab om fakta” (den første vandvej), vil Kommunerne efterfølgende få meget vanskeligt ved at gennemføre den konkrete indsats på en frivillig basis. Kopi af brevet sendes som en del af høringssvaret. Ændret lovgivning Af udkastet til arbejdsprogrammet fremgår det at en lovgivningsændring er undervejs. Denne skal sikre øget lokal involvering, mere dialogbaseret interessentinddragelse og en mere enkel og smidig planlægningsproces. Det anbefales at der sikres en målrettet og øget lokal involvering på et tidligere tidspunkt specielt i forhold til vandplanernes indsatsprogram. Det er vigtigt at der afsættes tilstrækkelig tid til reel involvering af kommuner og Vandoplandsstyregrupper.

20 Limfjordsrådet Tidsplanen er for stram Forhøring hos myndigheder må skubbes, hvis idéfasens høringssvar reelt ønskes inddraget. Tidsforløbet for det samlede arbejdsprogram inklusiv basisanalyse burde være længere. Der burde endvidere være gennemført en samtidig høring på ½ år af ”arbejdsprogrammet”, ”Væsentlige vandforvaltningsmæssige opgaver” og ”Udpegning eller revidering af særlige beskyttelsesområder”. Procesforløb Basisanalysen for 2. generationsvandplanerne vil udkomme før 1. vandplan bliver vedtaget. Basisanalysen er forventeligt på et nyere datagrundlag. Det forventes at Staten oplyser, hvordan forskelle skal håndteres. Udpegning og afprøvning af alternative virkemidler: Det påpeges, at det er statens endelige ansvar, at virkemidlerne bliver afprøvet. Tilsvarende er det statens ansvar at sikre finansieringen og at dokumentationen af virkemidlerne er tilstrækkelig.

21 Limfjordsrådet Tidsplan Limfjordsrådet den 27. september Politisk behandling i kommunerne 30. september – 10. november Kommunens indstilling sendes til Sekretariatet 11. november Frist for indsendelse af høringssvar 18. november


Download ppt "Limfjordsrådet Etablering af ”Vandråd Limfjorden”."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google