Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

De frie grundskoler i Danmark Udvikling, etablering, perspektiver NLS konference 29. – 30. marts 2016.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "De frie grundskoler i Danmark Udvikling, etablering, perspektiver NLS konference 29. – 30. marts 2016."— Præsentationens transcript:

1 De frie grundskoler i Danmark Udvikling, etablering, perspektiver NLS konference 29. – 30. marts 2016

2 Elevtalsudvikling 2007 – ‘14

3 Elev-sammensætning Elever med anden etnisk herkomst end dansk: – Folkeskolen: 10,5% – De frie grundskoler: 10,7% Socioøkonomisk baggrund: Vi har ikke ”hard evidence” af nyere dato, men: – På landsplan er der ikke signifikante forskelle mellem frie skoler og folkeskolen. – I storby-områder er der en vis overrepræsentation af de bedst stillede i frie skoler

4 Etablering af en fri grundskole Alle kan søge om etablering af en skole Skal anmeldes til Undervisningsministeriet senest et år før skolestart. Skolens vedtægter skal godkendes. Der skal oplyses, hvem der skal lede skolen, hvilke klassetrin og lokaler den har, lokalernes omfang og at de er myndighedsgodkendt, skolens adresse, revisor og den valgte bestyrelse. Frie skoler skal være enkeltvist selvstændige – der må hverken være sammenfald i bestyrelser, ledelser eller bygnings-ejerforhold.

5 Krav til elevtal En fri grundskole skal have mindst: 1.Ni elever i alt i børnehaveklasse, 1. og 2. klassetrin 2.Seks elever i alt på 3. og 4. klassetrin 3.Ni elever i alt på 5.-7 klassetrin En nyoprettet fri grundskole skal dog først opfylde krav 1 i skolens tredje skoleår, krav 2 i skolens femte skoleår og krav 3 i skolens 8. skoleår. En fri grundskole skal i børnehaveklasse og på 1.-7. klassetrin have minimum 32 elever. Dog skal en nyoprettet skole i det første skoleår pr. 5. september minimum have 14 elever og i det andet skoleår pr. 5. september minimum 24 elever.

6 Indholdskrav og tilsyn Skolernes undervisning ”…står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Skolerne skal efter deres formål og i hele deres virke forberede eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre samt udvikle og styrke elevernes kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, herunder ligestilling mellem kønnene.” (Friskoleloven § 1.2) NB: I DK er der ikke et fælles curriculum – hverken for offentlige eller frie skoler. Tilsynet er tredelt: – Forældretilsyn – Certificeret tilsyn/ selvevaluering – Ministerielt tilsyn. Der er udsigt til skærpelser.

7 Løn- og ansættelsesvilkår Alle frie grundskoler skal følge overenskomsten mellem staten og FSL (LC) samt regler fastlagt heri og afledt heraf. FSL forhandler løn på/med alle skoler uanset om der er medlemmer af FSL eller ej. Organisations% ≈ 70 Intet uddannelseskrav til lærerne! Ca. 25% har anden baggrund end læreruddannelse.

8 Økonomi Skolens midler må kun anvendes til skoledrift. Det gælder alle midler – ikke kun statstilskuddet. Der er fastlagt meget detaljerede krav til regnskabsaflæggelse, herunder også til revisor-kontrol med løn- og ansættelsesvilkår. Der er fuld offentlig indsigt i de frie skolers økonomi og forvaltning

9 Statstilskud/elev 2010 – ‘16

10


Download ppt "De frie grundskoler i Danmark Udvikling, etablering, perspektiver NLS konference 29. – 30. marts 2016."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google