Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Landsorganisationen i Danmark Bedre erhvervsuddannelser til unge og voksne Ejner K. Holst LO sekretær.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Landsorganisationen i Danmark Bedre erhvervsuddannelser til unge og voksne Ejner K. Holst LO sekretær."— Præsentationens transcript:

1 Landsorganisationen i Danmark Bedre erhvervsuddannelser til unge og voksne Ejner K. Holst LO sekretær

2 Landsorganisationen i Danmark Et nyt uddannelsesbillede I denne regeringsperiode er der sket grundlæggende ændringer på uddannelsesområdet:  En folkeskolereform, der skal styrke fagligheden for alle elever.  En ny OK ramme for lærernes arbejde på hele uddannelsesområdet.  En kontanthjælpsreform og en kommende beskæftigelsesreform, der sætter uddannelse i centrum.  Erhvervsakademierne har fundet deres endelige form.  Vi har fået en ambitiøs EUD-reform, der sætter fokus på, at erhvervsuddannelserne skal være kvalitetsuddannelser, der understøtter produktions- Danmark.

3 Landsorganisationen i Danmark EUD-reformen skal løse store udfordringer 30 pct. af eleverne skal søge EUD direkte fra folkeskolen. Gennemførelsen skal op på 67 pct. Kvaliteten af uddannelse og undervisning skal i vejret. Der skal være stærke tilbud både til unge og voksne.

4 Landsorganisationen i Danmark Vi har fået en reel og dækkende uddannelsesgaranti Uddannelsesgarantien er afgørende for, at frafaldet kan nedbringes og erhvervsuddannelsernes image forbedres.  Kvoterne findes kun der, hvor den konstaterede eller fremtidige beskæftigelsesmæssige situation nødvendiggør det!  Alle unge, der begynder en ”garantiuddannelse” og lever op til uddannelsernes krav, kan afslutte deres uddannelse enten i virksomhedspraktik eller i praktikcenter. EMMA opblødes!  Alle, der ikke kan få en praktikplads på uddannelser uden praktikcenter, skal hjælpes til et alternativ.

5 Landsorganisationen i Danmark Forskellige tilbud til forskellige grupper Unge, der kommer direkte fra folkeskolen eller et år efter, får lov til at udskyde deres valg (grundforløbets del 1), mens ældre med erfaringer går direkte i gang med faget (grundforløbets del 2).  De helt unge får mulighed for at snuse til forskellige fag og fagområder inden de træffer deres endelige valg.  De lidt ældre begynder direkte på faget.  De voksne får et særligt tilrettelagt euv-forløb baseret på en grundig RKV.

6 Landsorganisationen i Danmark 106 målrettede grundforløb De 12 indgange er opgivet til fordel for grundforløb (del 2), der direkte er målrettet faget  Alle der ikke begynder EUD senest et år efter afslutningen af folkeskolen, skal begynde direkte på grundforløbets del 2.  De der søger ind, skal være parate til grundforløbets del 2 – ellers skal de støttes til at blive uddannelsesparate.  Fokus i grundforløbets del 2 er at løfte de unge fagligt, så de kan bestå grundforløbsprøven og bedre kan få en praktikplads.  Ingen ”hamster-hjul” – man kan kun begynde 3 gange.

7 Landsorganisationen i Danmark Overgangen fra folkeskolen er medtænkt Der præciseres adgangsforudsætninger, vurderingen af uddannelsesparathed rykkes frem til 8. klasse, der oprettes en erhvervsrettet 10. klasse  Adgangskrav vil lægge pres på folkeskolen for at gøre arbejdet færdigt.  En ny erhvervsrettet 10. klasse er en fin mulighed for dem, der ikke nåede helt i mål.  Der er mulighed for produktionsskole for dem, der ikke er parate til at påbegynde en ungdomsuddannelse efter EUD-10.  Erhvervsskolerne skal samarbejde med bl.a. produktionsskoler og VUC’erne om at gøre de 18-25 årige, der er faldet ud parate til en uddannelse.

8 Landsorganisationen i Danmark 3 veje for de voksne Dem der ikke på forhånd har erfaringer fra faget, tager en erhvervsuddannelse med skoleophold og praktik ligesom de unge. Dem der har nogen erfaringer, skal på basis af en realkompetencevurdering, have et afkortet forløb med de skoleophold og den praktik, de mangler. Dem der har mere end 2 års relevant erhvervserfaring, skal have et forløb, der kun omfatter skoledelen af uddannelsen. Har man en uddannelsesaftale forøges refusionen til 110 pct.

9 Landsorganisationen i Danmark VEU mia. understøtter EUV og det dobbelte løft Forøgede takster og dermed mulighed for at sænke deltagerbetaling. Penge til udvikling af nye tilbud. Bedre muligheder for voksenvejledning. Bedre mulighed for almen- og videregående uddannelse.

10 Landsorganisationen i Danmark Reformen styrker den faglige kvaliteten i uddannelserne Der er målretning, høj-niveau fag og talent-spor alle steder, hvor det er relevant  Faglig målretning af grundforløbets del 2 vil styrke kvaliteten og betyde, at de unge møder faget tidligere.  Højniveau, større differentiering, og talentspor vil være en styrkelse for dem, der vil fokusere på faget.  Udvidet eux vil betyde bedre muligheder for dem, der vil læse videre.  Alle erhvervsuddannelser på 3 år og derover skal give adgang til en videregående uddannelse.

11 Landsorganisationen i Danmark Reformen styrker kvaliteten i undervisning og ledelse Der investeres 1 mia. i opkvalificering af lærere og ledelser og bedre undervisning  10 procents pædagogisk opkvalificering bidrager til at skabe dygtigere undervisere.  Fag-faglig opkvalificering er lige så betydningsfuld – skaber troværdige og respekterede undervisere.  Styrkelse af ledelsernes kompetencer forstærker fokus på skolernes kerneydelser.  Bedre forbindelse til praksis og virksomhederne skaber bedre sammenhæng i uddannelsen.

12 Landsorganisationen i Danmark LO støtter varmt reformen Vi mener, at EUD-reformen bidrager til: Uddannelse til flere unge og voksne. Bedre undervisning og ledelse på erhvervsskolerne. Dygtige faglærte til det danske arbejdsmarked. Større sikkerhed i fremtiden for LO’s medlemmer.


Download ppt "Landsorganisationen i Danmark Bedre erhvervsuddannelser til unge og voksne Ejner K. Holst LO sekretær."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google