Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Delprøver, eksamensforsøg i fagene matematik og oldtidskundskab, 2012/2013 Borupgaard og Ørestad Gymnasium. Andreas Lange, Oldtidskundskab, Borupgaard.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Delprøver, eksamensforsøg i fagene matematik og oldtidskundskab, 2012/2013 Borupgaard og Ørestad Gymnasium. Andreas Lange, Oldtidskundskab, Borupgaard."— Præsentationens transcript:

1 Delprøver, eksamensforsøg i fagene matematik og oldtidskundskab, 2012/2013 Borupgaard og Ørestad Gymnasium. Andreas Lange, Oldtidskundskab, Borupgaard Gymnasium. 30/3 2016,

2 Forsøg med modulopdelt evaluering Forsøget med modulopdelt evaluering udfordrede en mangeårig praksis inden for summativ evaluering Forsøget var en konstruktionen med flere delevalueringer (5 i oldtidskundskab) som afløste den endelige prøve i faget Følgeforskningen konkluderer: “...De modulopdelte evalueringer giver bedre læring, bedre motivation og større fagligt overblik hos eleverne. Forsøget har meget flotte resultater, hvad angår at få alle elever med…” (Følgeforskningsrapport, CEPRA, UCN). Kun én ud af 111 elever dumpede samlet set.

3 Hvad skulle forsøget fremme – og hvad skulle den udfordre? Forsøget havde som sigte at fremme den formative evaluering, motivation, læringsudbyttet og at imødekomme ”gymnasiefremmede” elever Forsøget havde som sigte at udfordre den summative evaluering ved den endelige eksamen (”one strike”). Elevudtalelse: ”Jeg synes, at man er mindre nervøs, når man skal op til de modulopdelte eksamener, fordi man måske føler, at der ikke helt er det samme pres, som der ville være til en almindelig eksamen, hvor det hele bliver afgjort i én eksamen”.

4 Hvad skulle forsøget fremme – og hvad skulle den udfordre? Fremme et bedre fagligt overblik Fremme bevidstheden om opfyldelsen af fagets mål Elevudtalelse ”Jeg tror, at den struktur har givet os sådan lidt klarhed om, hvad det er, vi skal nå og hvad det er vi skal igennem, og det derfor gør det lidt nemmere at kunne fokusere på den ene ting, vi har, i stedet for at skulle fokusere på en masse blandede ting”

5 Kilde: Evalueringsrapport, Videncenter for evaluering i praksis, CEPRA, University College Nordjylland

6 Udgangspunktet Den endelige prøve afløses af en række delprøver Eksamenskarakteren/årskarakteren blev et gennemsnit af de karakterer, som eleven havde fået i delprøverne (vægtede ligeligt i oldtidskundskab; 20%).

7 Oldtidskundskab. Forløbene

8 Forberedelse Oprettelse af klassens side i Googleapps (Googlesites)

9 Eksempel på forløbsbeskrivelse

10 Eksempel på forløbsbeskrivelse, fortsat

11 Screenshot af undervisningsplan

12 Didaktiske valg – undervisning og evalueringsform tænkes sammen Alle fem forløb havde hver deres evalueringsform (form/medie) Evalueringerne varierede mellem individuelle,- par- og gruppeprøver Censur var læreren bortset fra skulpturforløbet, hvor vi censurerede hinanden Eleverne forankredes hver især i deres portfolio Formativ evaluering efter hver prøve Slutkarakteren var et gennemsnit af hver prøvekarakter

13 Evaluering af forsøget. Konklusion, CEPRA. ”Evalueringen viser med stor tydelighed, at modulopdelte eksaminer i gymnasiet fører til større læring og måske endnu vigtigere: Modulopdelte evalueringer er på grund af dets tilbagevirkning på elevers motivation og systematiske feedback på læringsudbytte et vigtigt didaktisk redskab til at få alle med”. - CEPRA, følgeforskning v. Tanja Miller

14 Evaluering af forsøget Fra følgeforskning: Spørgeskemaer til eleverne, fokusgruppeinterview, logbog fra underviserne, inddragelse af karaktererne

15 Øget fagligt udbytte? Princippet gør det svært at få et samlet 12- tal, men til gengæld er det svært at få en samlet dumpekarakter Man er, som elev, nødt til hele tiden at følge med Elevudtalelse ”Når vi skal op til eksamen på den her måde, altså, normalt ville jeg nok lade være med at spørge ind til alle de ting, jeg ikke forstod, fordi man tænker, at det nok alligevel ikke er relevant, men nu spørger jeg ind til alt, hvad jeg ikke ved, så jeg får styr på det …”.

16

17 Øget fagligt udbytte?

18 ”Retfærdighed”

19 Delprøver

20 Karakterfordeling

21 Motivation

22 Øget motivation? Elevudtalelse: ”Man er nødt til at være der, for man kan ikke gå glip af et modul. Så er man ikke lige så forberedt til eksamen”.

23 Egne evalueringer, spørgsmål og refleksioner Fremme motivation og kunne det ikke bare inkorporeres i almindelig undervisning/ er der andre faktorer, der tæller: Elevudtalelse: ”Igen, jeg ved godt det ikke er læreren, du spørger ind til, men det har jo også noget med læreren at gøre, at man synes, at han gør det rigtig godt – altså oldtidskundskab det tænker man ikke kan være vildt spændende, men det er ekstremt spændende, fordi vi har en mega god lærer – så selvom jeg havde fået 10 i alle mine prøver ville jeg ikke slappe af i den sidste, fordi jeg synes stadig, det er meget spændende”. Synlig læring (kender mål og det formative aspekt i, hvordan man når disse mål fra hvor man er nu til næste gang) Karakterer (ingen standpunktskarakterer og effekten i min klasse). Karaktergennemsnit for mit hold; 7,7 (Landsgennemsnit for året 7,3//mit gennemsnit for årets eksamenshold; 8,5) Karaktergennemsnit for seneste hold ved studentereksamen: 8,6 2g vs. 3g De gymnasiefremmede

24 Hvilke spørgsmål stiller forsøget? Tid Gennemsnit af karakteren Manglende standpunktskarakterer … Facts og notefokus eller refleksion og diskussion/dannelse. Forskel mellem matematik og oldtidskundskab Testkultur vs. motivation Egne erfaringer med elevudtalelser til studentereks (det er jo faktisk spændende …) Mine evalueringer efter studentereksamen (nyttesløse)

25 Facts og note-fokus

26 Kan det anbefales? Måske … For og imod …

27 Litteratur ”Så kan de lære det”, Gymnasieskolen, 26/2 2014. ”Modulevaluering som alternativ til eksamen”, V. T. Miller, Videnscenter for evaluering i praksis, CEPRA, UCN. ”Forsøg med modulopdelt evaluering”, CEPRA-striben #16, August 2014 (bl.a. detaljeret beskrivelse af opbygning af forløbene og læringsmål i begge forsøgsfag).


Download ppt "Delprøver, eksamensforsøg i fagene matematik og oldtidskundskab, 2012/2013 Borupgaard og Ørestad Gymnasium. Andreas Lange, Oldtidskundskab, Borupgaard."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google